01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 76/2018

En reise inn i ukjent rom

Den japanske kunstneren Chiharu Shiota har laget et helt spesielt byggverk av 350 km med rød ulltråd. Bli med på en reise inn i følelsesladet byggverk.

Tekst: Annette Marandon, kunstpilotene

Forestill deg at du er innhyllet i en hulelignende form i et stort rom. Et rom som sløres til av tåkedotter som kommer og går. Tåkedotter som myker opp ting og gjør at verden ser og føles annerledes ut.Kan du kjenne at temperaturen faller når tåken kommer sigende? Tåken kan få rommet til å føles mindre ut og gir arkitekturen helt nye former.

Som en edderkopp har hun vevd et kjempenett og skapt nye rom i rommet.

I KODE 2 har den japanske kunstneren Chiharu Shiota laget et helt spesielt byggverk. Typiske bygningsmaterialer som tre, betong og stål er byttet ut med tråd – hundrevis av kilometer med rød garntråd. Som en edderkopp har hun vevd et kjempenett og skapt nye rom i rommet.

Den første opplevelsen i møtet med installasjonen til Shiota, er kanskje følelsen av omsluttende mykhet. Av tåkedotter og røde skyer som hvelver seg mykt ned fra taket. Men studerer du det røde byggverket nærmere, oppdager du alle trådene som løper på kryss og tvers i rommet. Festepunkter, knuter og forbindelser. Noen steder ligner trådverket på tette tak- og veggkonstruksjoner, andre steder er det åpne hulrom lik edderkoppens glitrende og litt ujevne spindelvev. Klebrige silketråder, fangstnett og festetråder – kan du kjenne det på kroppen?

Kanskje livet er som en reise? Vi drar av sted uten helt å vite hvor.

Blikket vandrer opp og ned, frem og tilbake og mot midten av rommet hvor noen gamle robåter i full størrelse synes å stå i opplag. Tett i tett møtes de, baug mot baug. De ligner kronbladene på en avblomstret blomst. Båtene er oppstilt på noen bukker som gjør at de vippes oppover, som om de dras mot hvelvingen under taket, eller omvendt, at de senkes langsomt ned. Noen av trådene går nemlig helt ned til båtene, som om de er forbundet med hverandre. Tankene går mot sjøgress som fester seg på skipsvrak, koraller og steiner på havets dyp, bølgende sjøgress og virvlende undersjøiske stormer.

Tittelen på installasjonen er «Direction» (‘retning’). Shiota forteller at hun er opptatt av menneskets reise mot det ukjente. Tenk på alle tingene vi mennesker gjør og som vi ikke helt vet hvordan vil ende. Kanskje livet er som en reise? Vi drar av sted uten helt å vite hvor.

Shiota har laget et tankevekkende og følelsesmettet rom. Med enkle virkemidler – rød tråd og robåter – skaper hun et helt vanlig rom om til et litt ubestemt sted. Er det et godt sted å være? Føler du ro eller uro? Utfordringen til deg som arkitekturoppdager denne gangen er å utforske hva du føler – å kjenne etter. 

For slik er det jo. Arkitektur handler også om minner og følelser.

 

 


 

«Direction» 

Stedsspesifikk installasjon, KODE 2
Rasmus Meyers Allé 3
Kunstner: Chiharu Shiota
Utstillingen står frem til 1. april 2018. 


 


Bli med på en familieomvisning i Chiharu Shiota sin utstilling «Virvar av Tråder» lørdag 24. mars kl. 12 og 13. En opplevelsesreise inn i den spektakulære installasjonen. Passer for barn mellom 6–10 år. KODE 2. Gratis for barn i følge med betalende voksen, kr. 120,- 


Verksteder på KunstLab (KODE 4):
Hver helg. kl. 11–16.30. Nytt tema hver måned. 

 

Foto: Dag Fosse 

 

 

Andre Artikler