Slåtthaug_66_0538.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr 66/2016

Vinterglede på Slåtthaug

På Slåtthaug får vi vårt første møte med norsk skøyteglede. Vi oppdager fort at vi har mye å lære – ikke bare når det gjelder skøyteferdigheter.

Tekst & foto: Ivana Bauska 

En lenge etterlyst blå himmel over Bergen viser seg endelig. Null grader, vindstille og solskinn. Og best av alt; det er lørdag. Slike dager må brukes maksimalt, for bedre skøyteforhold i Bergen er vanskelig å tenke seg! Selv om vi ikke er skøyteeksperter, bestemmer vi oss for å prøve byens eneste utendørs skøytebane.

Billig vinterglede 
Nå står vi her plutselig i køen foran Slåtthaug kunstisbanen, i inngangsporten til en av vinterens store folkesporter. På veggen til kiosken som selger billetter henger det to tavler, en med med åpningstider og regler, og en med tjenester og prislister. Inngang koster 40 kroner for voksne og 25 kroner for barn. Ingenting å si på prisen. Utover det så kan man leie alt som trengs til en rimelig penge: skøyter, læreskøyter og kølle. Hjelm er gratis. I køen oppdager vi fort at vi er uerfarne skøytefarere. De fleste i køen har med seg store blå Ikea-poser eller reisevesker, som om de skal på en lang reise. Hmmm … Det blir spennende å se hva som venter oss bak porten.

I køen oppdager vi fort at vi er uerfarne skøytefarere. 

Nytten av en bruskasse 
Bak porten møter vi ekte vinterglede. Store og små går rundt og rundt på skøyter, som pingviner i forskjellige fargerike dresser. Noen med hjelm, noen med luer og hansker, og alle med et stort smil. Ryggsekker og vesker ligger strødd over alt. Fra de store Ikea-posene stikker det ut klær, mat, termoser og kopper. Støvler og sko i alle størrelser ligger henslengt her og der på bakken. Det hele ligner på et stort og litt kaotisk loppemarked. Gule bruskasser av plast ses overalt. Drikkes det så mye brus her? Snart oppdager jeg nytten av en bruskasse – og ikke visste jeg at kasser kunne brukes til så mye rart. De aller yngste bruker bruskassene som støtte for å lage sine første skøyteskritt på isen. Når barna blir litt trøtte, setter de seg på kassen mens andre skyver de fremover. Men de gule kassene fungerer også veldig fint som bord og stoler, når man trenger en pause fra skøyting og når alle benker er opptatte.

Gøyere enn ski 
Samlet rundt et slikt kasse-bord sitter Berge-Haveland familien: Tvillingene Frida og Amund (9) med sin lillesøster Ingvild (6) og venninnen Anja (9). Etter flere runder på isbanen blir man sulten. Heldigvis har mammaen tenkt på alt. Alle har fått smørbrød, salat og varme drikker, som passer fint på kalde dager. Kaffe for store, kakao og saft for de små. 

– Vi har ikke vært her så mange ganger. Det er første gang i år. Men vi var her i fjor, sier Amund. Han er aktiv og glad både i vinter og i forskjellige sporter. Niåringen spiller hockey og trener fotball sammen med søsteren, Frida. 

– Jeg liker langrenn, men jeg kan også tenke meg å trene kunstløp, kanskje, ler Amund. Alle i familien kan stå på ski, men de er enige om at det er gøyere å stå på skøyter, selv om det er vanskeligere. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Ingvild, Frida, Anja og Amund med foreldre. Etter flere runder på isen er det godt med litt mat og varm drikke.  

– Dumt å stå på skøyter i regn
Plutselig inntar en stor ismaskin isbanen, og alle må ut av banen og vente på at isen blir preparert. Mens isen gjøres klar, hviler en gjeng fra Apeltun skole i et hjørne av isbanen med pepperkaker og varme drikker. Lærere fra Apeltun skole organiserer besøk til isbanen for 2. og 5. trinn. De er her for andre gang i år.

– Skøyting er godt for barna, på samme måte som det er å stå på ski. Det er kjekt å lære å stå på skøyter. Men vi savner et tak her. Vi ville brukt isbanen oftere, for det regner mye her. Det er dumt å stå på skøyter når det regner. Men i dag er det perfekt vær, sier Ase-Lill Helgesen, som tok initiativet til dagens besøk.

Gode forhold
For de fleste barn er det første gang i år at de er på isbanen. Noen er erfarne, noen litt ustø, mens andre er nybegynnerne på isen. Uansett er det flott å være ute med venner. Etter at ismaskinen er ferdig, står Heder (4) klar med sin gule kasse på den blanke isen. I rosa drakt med matchende rosa hjelm og skøyter. Hun skyver på sin bruskasse, mens faren Jacob, som er ganske sprek og erfaren, står vakt.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Heder på fire år skyver fokusert på bruskassen sin, mens pappa holder vakt. 

– Jeg lærte å stå på skøyter som barn på en innsjø i Os. Vi pleier å komme hit tre til fire ganger om vinteren. Når det regner bruker vi Bergenshallen, men når det er fint vær så er det gøyere å være utendørs, sier Jacob og fortsetter:

– Jeg er fornøyd med denne isbanen. Det er gode forholdene og det er rimelig.

Snart oppdager jeg nytten av en bruskasse. Ikke visste jeg at kasser kunne brukes til så mye rart 

Kalde tær 
På andre siden av isbanen sitter søstrene Sara (7) og Lea (4). Mens de prøver å varme seg litt, teller Lea dagene til sin 5. bursdag. Det er fem dager igjen. De gikk fem runder på isen, men Sara er likevel ikke så begeistret.

– Det blir så kaldt på foten at det blir vondt, selv om jeg har ullstrømper. Skøytene mine er litt for små. Jeg ønsker ikke å være snøprinsesse, fordi det er kaldt og vondt, sier Sara.

Etter to timer på isbanen er vi enige om at det holder. Vi har fått vårt første møte med all moroen på isen. Køen ved inngangen er fortsatt lang. Folk fortsetter med å strømme på til Slåtthaug kunstisbane. Mens vi forlater isbanen, høres det gledelige surr i bakgrunnen. Nå er det bare å vente på neste solrike vinterdag.


Andre skøytetilbud i Bergen: 

Bergenshallen: Innendørs kunstishall på Slettebakken i Årstad. Hallen er isbelag 7 måneder i året, fra august til mars.
Mandag–fredag: 10–14 Søndag: 12–15. Inngang: Kr 30,-/45,-
Skøyteutleie kr. 30 i hverdager, kr 50 i helgene.
Tlf: 53 03 54 90

Iskanten: Innendørs kunstishall på Vestkanten Storsenter, i Loddefjord.
Mandag–fredag: 10–16. Lør: 10–18. Søndag: 12–18. Inngang: Kr 65,-/80,-
Skøyteutleie kr 50,-.
NB! Hjelmpåbud for barn under 12 år. www.vannkanten.no


Andre Artikler