Kunstblikk_61_Dolk_Spray.JPG
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 61/2014

«Spray»

En mann retter en sprayflaske mot en annen. Armene til den andre er skjult bak ryggen og hodet er erstattet av en solsikkelignende blomst. Hva er det som skjer?

Tekst: Annette Marandon, Kunstpilotene

Hva tenker du når du ser på bildet? Hvilket forhold har de to menneskene? Er de venner eller uvenner? De fleste forbinder blomster med noe positivt. Blomster er vakre å se på og vi gir blomster i gave for å glede hverandre. Et typisk bilde vil være en hånd som byr frem en blomst og en person som mottar denne.

I bildet du ser her er situasjonen snudd på hodet. Hånden holder ikke i en blomsterbukett, men retter en sprayflaske mot en annen, og ansiktet og hodet til den andre er skjult bak den store blomsten. Kanskje du blir litt forundret når du ikke ser en blomsteroverrekkelse som du hadde forventet, men i stedet en situasjon hvor et blomsterhode vannes med en sprayflaske? 

For mange voksne er dette verket en sterk påminnelse om krigens grusomheter. Verket med tittelen «Spray» er inspirert av den amerikanske fotograf- og fotojournalist Eddie Adams (1993-2004) sin fotodokumentasjon av en virkelig henrettelse fra Vietnamkrigen i 1968. På Adams fotografi holdt egentlig mannen med sprayflasken en pistol og den andre mannens hode var ikke skjult bak en blomst. Fotografiet viste krigens sanne ansikt. 

«Bytter du ut kuler og våpen med blomster og vann (eller kanskje spraymaling?) blir bildet et annet»

I gatekunstneren DOLK (f. i Bergen, 1979) sin versjon av bildet er ansiktet en blomst. Kanskje ikke ulikt en sirkusklovn som overrasker sin bevæpnede «fiende» ved å omgjøre kulene fra våpenet som er rettet mot ham til en serie av fargerike silketørklær, eller en bugnende blomsterbukett? Kan det tenkes at mannen som blir beskutt gjør som sirkusklovnen, han avvæpner sin fiende ved å trylle hodet sitt om til en blomst og våpenet til en sprayflaske? Uansett forteller bildet noe om maktforholdet mellom mennene. Bytter du ut kuler og våpen med blomster og vann (eller kanskje spraymaling?) blir bildet et annet. Krig og vold erstattes av fred og kunst.  


Det er et stort gatekunstmiljø i Bergen 
Kikker du deg rundt i byen vil du oppdage mange verk, både signerte og usignerte. I boken «Street Art Bergen» (2014) og på websiden www.motveggen.com (mot veggen – gatekunst i Bergen) finnes det bilder av mange gatekunstverk i Bergen.

KUNSTBLIKK er korte kunstartikler som presenterer et kunstverk eller en utstilling. Tekstene henvender seg direkte til barna og kan leses av dem alene eller sammen med voksne.

Andre Artikler