Dansebursdag_62_8796.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang Barn i Byen – Bergen nr. 62/2015

Piruett og pølse

Høye hopp og dansetrinn, piruetter og høy discomusikk. En dansebursdag går ikke stille for seg.

Tekst & foto: Siri Breistein

– Jeg tror det var alle, informerer pappa, Ole Petter Furuseth, idet han viser en pyntet fødselsdagsgjest inn i dansesalen.
I dag skal to syvåringer feires på C dansestudio, og fødselsdagsgjestene stiller i turnsko og på strømpelesten. 


Første dansefødselsdag
Dansepedagog, Christine M. Gaustad, skal for første gang styre en dansebursdag. 


– Vi begynner med ballettoppvarming, forteller Christine og gjestene strekker tær, legger og kropper – så langt de kan.

– I ballett må vi ha en god holdning. Er dette en god holdning? spør Christine og faller fremover. Jentene ler og roper:

– Nei!

– Jeg fant en til! Døren går opp, og pappa viser sistemann på plass i ringen. Hun faller fort inn i ballettoppvarmingen.

«Dansebursdag er både sosialt og utviklende.» 

– Husk å ha lang hals og strekke tær, og så skal vi pointe og strekke oss fremover. Nå skal vi flekse og bøye oss fremover. Ta pannen så langt ned til føttene dere klarer, instruerer Christine mens gjestene ler og roper: «Au, au, au!» 


Foto: Marie og Atiya har feiret fødselsdagen sammen flere ganger. Denne gang inviterte de til dansebursdagfest

Felles fødselsdagsfeiring
Marie Taugl Furuseth og Atiya Nassor Berg fyller syv år. Helt siden de var små har de feiret fødselsdag sammen. Flere ganger på Leos lekeland, men i år ville de ha dansebursdag.

– Desember er en travel måned for mange. For ikke å brenne av alle helgene, fant vi det fornuftig å slå feiringene sammen. De to jentene har alltid hatt dansingen sammen, så derfor var det fint at de kunne feire her hvor de begge tar dansetimer, forteller pappa, som ringte til C dansestudio for å sjekke bursdagstilbud. Atiya og Marie ble dermed de første fødselsdagsbarna ut.
1. posisjon. 2. posisjon. 3. posisjon. 4. posisjon. De to fødselsdagsbarna viser etter tur de ulike ballettposisjonene for gjestene sine.

– Synes dere det er travelt å være ballettdansere? spør Christine. Noen nikker, men de fleste ikke har tid til å svare. Her skal posisjonene nøye studeres. Etter oppvarming får fødselsdagsgjestene utfolde seg fritt med piruetter og sving, lange steg og høye hopp mens snøfnuggene danser utenfor. En lillebror står på utsiden med blå nisselue og spionerer med ansiktet klistret inn til ruten.

– Skal vi spise snart? lurer en av gjestene på midt i en piruett.

Foto: Først dansing, etterpå venter pølser og kaker. 

Lei av det vanlige
I åtte år drev Christine danseskole i Måløy, før hun flyttet til Bergen i 2012. I dag har hun danseskole i Fyllingsdalen, Åsane og Sotra.

– Mange foreldre er lei av de vanlige fødselsdagskonseptene. De ønsker noe nytt, men samtidig noe som er enklest mulig, sier Christine, som vil fortsette med å tilby dansebursdag.

– Forskjellen fra steder som lekeland, hvor barna blir sluppet fritt ut, er at her får de læring og innsyn i en dansetime. Dansebursdag er både sosialt og utviklende. 


Etter dansetimen venter pølser, kaker og gaveåpning. Mens Atiya er opptatt av kaken som mamma har bakt, forteller gjestene at det gøyeste var å få ta høye dansehopp.


Andre Artikler