BiB64_Babysvømming_1713.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 64/2015

Ny i vannet

Luftfuktigheten slår mot en når man kommer inn på Vannkanten Badeland. Frydefulle barneskrik og spontan latter blander seg med lyden av plask og rennende vann. Det er nesten fullt av svømmende babyer i bassenget denne tirsdagen.

Tekst & foto: Ingvild Festervoll Melien

– De første gangene var litt skumle, men nå gliser han hver gang vi er i bassenget.

Foreldreparet Jannicke Fagerbakke og Svenn-Erik Vagstad går på babysvømming med sønnen Samuel på fem måneder. Han har allerede blitt vant til å være i vann.

– Vi går på babysvømming fordi vi ønsker at Samuel skal bli komfortabel med å være i vann. Vi har hytte ved sjøen, så da er det trygt å vite at han ikke har vannskrekk og kan takle vann, sier Jannicke. 


Foto: Mamma Jannicke svømmer med sønnen Samuel på magen for at han etterhvert skal lære å flyte selv. 

Vanntilvenning
Tolv små babyer plasker rundt i vannet sammen med foreldrene sine. Det gjør ikke noe om man får litt vann i øynene eller munnen. Smilene sitter løst hos de fleste barna.

– I dag skal vi øve mer på å lære å flyte, sier instruktør Tryggve Gran til gruppa.

Jannicke plasserer Samuel på magen og svømmer på rygg frem og tilbake i bassenget. Sakte men sikkert lærer han selv hvordan han skal holde seg flytende. Litt hosting og harking blir det når man får vann over hodet.

Stort utbytte
I følge Tryggve Gran er det viktig at barn så tidlig som mulig lærer å være i vann.

– I begynnelsen handler det om å bli vant til temperatur, støy, og det å lære å flyte og å dykke. Jeg ser at barn som har gått på babysvømming blir trygge, har god bevegelighet og er avslappet i vannet. De lærer også raskere å svømme enn andre barn.

Gran har vært instruktør på Vannkanten i syv år, og ser at det er stor forskjell på barn som har svømt fra de var små og de som starter når de er seks–syv år gamle. Han holder svømmekurs for alle aldersgrupper i løpet av en uke.


Foto: Lille Samuel blir tørket etter dagens svømmeøkt. 

Elsker å være i vannet
Også Ingrid på elleve måneder er på babysvømming med foreldrene sine. Hun begynte allerede da hun var seks uker gammel, men likte det ikke i begynnelsen. Nå derimot, elsker hun det! Sammen med pappa Jon Skjold og mamma Helene Bustad Johannessen flakser hun hit og dit i bassenget. Små bølger dannes i kjølvannet av Ingrid. Hun liker å teste ut nye ting, og i dag er det ekstra spennende å skulle prøve å klatre opp på bassengkanten. Pappa Jon holder et ekstra godt tak i datteren, sånn at hun ikke stikker av.

– For oss er det en selvfølge at barnet vårt skal lære å svømme. De fleste vi kjenner har tatt med barna sine på babysvømming, forteller Helene.

«De første gangene var litt skumle, men nå gliser han hver gang vi er i bassenget».

Livredning
Når babygruppa er ferdige, kommer en gruppe med litt eldre barn. De har gått på svømmekurs i noen år allerede og er drevne i vannet. På programmet deres står livredning. Alle barna kaster ut tau eller redningsbøyer til foreldrene. En etter en blir foreldrene dratt i land av barna sine. Barna blir veldig bevisst på hva man skal gjøre i en nødssituasjon.


Etter hvert som barna blir eldre lærer de mer og mer på kursene. Instruktør Tryggve Gran understreker likevel at det viktigste man lærer på babysvømmingen er å holde seg flytende. Det kan være helt avgjørende om man kommer i en farlig situasjon.

Tips!
Før du begynner med babysvømming, er det viktig å forberede barnet på det som skal skje. Bad gjerne sammen med barnet i badekar om dere har det. Når en bader barnet hjemme må du gradvis senke temperaturen til 34 grader (i bassenget er det mellom 33–34 grader).

Andre Artikler