USF_66_08 - keramikkverkstedet til Siri Haaskjold.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 66/2016

Lyden av det forunderlige

En familiedag på USF Verftet byr på Bajazz, film, danselek, snodige skulpturer – og en gløtt inn i en forunderlig verden av kunst og kreativitet.

Tekst & foto: Tove K. Breistein

– Noen som har en idé om hva dette kan være? spør kunstner Inga Søreide og holder opp en liten skulptur av en menneskekropp med fiskehode. Ivrige armer fyker til værs.

– En havfrue? spør en liten jente usikkert.

– Kanskje fisken er i ferd med å bli et menneske? spør en gutt undrende.

I Visningsrommet på USF Verftet ligger tegneblyanter og ark strødd utover gulvet. Noen barn tegner i dyp konsentrasjon, mens andre ser med nysgjerrighet på skulpturene, tegningene og maleriene, som Inga har skapt sammen med kunstnerkollega Lisbeth J. Sjøvoll.

– Barn er mer åpne, og noen ganger ser de også kunsten bedre enn voksne, forklarer Inga, og deler ut papir og fargeblyanter til nye besøkende.


Foto: I kunstnerverkstedet til Line Hvoslef får barna tegne på både vegger og gulv. 

Alle på huset er med
Mange barn og voksne har funnet veien til familiedagen i den store mursteinsbygningen rett ved havet på Nordnes. Siden åpningen i 1993 har USF Verftet vært en av byens fremste aktører innen kunst- og kulturlivet, og vertskap til noen av verdens mest celebre musikere. Mange bergensere har vært innom USF Verftet på en konsert, eller søkt til kaien for et måltid i solen. Bak de velkjente publikumsarenaene, finnes det også en skjult verden med ulike kunstnere og deres fargerike atelierer.

Vi ønsker å åpne opp for det rare og litt ukjente, for undring, fascinasjon og lekenhet, og for det som ikke har en fasit 

– Det startet med de populære Bajazz-konsertene for noen år siden, forklarer Line Nord, ildsjelen bak familiedag-arrangementet. Jeg møter henne på barnediskotek i Røkeriet, hvor hennes venn Julian (8) holder på å vise sine nyeste breakdans spinn.

– Men så tenkte vi at det ville være hyggelig om alle på huset var involvert, forklarer Line ivrig. Nå kan barna i tillegg til Bajazz-konsert, også oppleve danselek på Bergen Dansesenter, barne-disko i Røkeriet og familiefilmer i Cinemateket, og de kan lage keramikk, glassblåsing, tegning og maling i de ulike atelierene.


Foto: Oskar blåser glasskuler i Glasshytten. 

Ingen fasit 
Vi går ned lange korridorer, opp trapper, ut i bakgårder og langs kaien hvor vær og vind rusker i hår og tøy. I glasshytten ytterst på piren er det fullt hus. Oskar (10) blåser med all kraft i det lange røret, og i den andre enden blir gradvis det glødende glasset til en rød kule. – Vi ønsker å åpne opp for det rare og litt ukjente, for undring, fascinasjon og lekenhet, og for det som ikke har en fasit, forklarer Line, før vi haster videre til neste verksted. På den sørlige kaikanten holder kunstner Anne Knutsen til. Hun arrangerer portrettverkstedet «Tryllebilde i ramme». Ved bordet sitter venninnene Martine og Maria (6) og klipper og limer inn polaroidbildet av seg selv, som Anne har tatt i sirlige, fargerike rammer.

– Først introduserer jeg barna til hvordan portretter er blitt laget i kunsten. Smiler de eller er de alvorlige, ser de til høyre eller venstre? Deretter får barna leke med hvordan de selv ønsker å bli portrettert, forklarer Anne, og peker på et par postkort på veggen av blant annet den meksikanske kunstneren Frida Kahlo. Iselinn (5) holder opp sitt portrett. På bildet smiler hun fra øre til øre.

– Vi vil gjerne «naturliggjøre» opplevelsen av kunst, og at kunsten nærmer seg barnets premisser, uten å miste seriøsiteten. Vi skal heller ikke glemme at barn er supre samtalepartnere hva angår kunst, og at dette kan være en berikende dialog for både barn og voksne, legger Line til.


Foto: Julian viser sine nyeste breakdans moves på barnedisko i Røkeriet. 

Lyden av hav 
Carolyn Ferrucci er fra New York. Den unge forfatteren avslutter snart sitt tre måneder lange opphold som gjestekunstner i noe som må være et av byens flotteste atelier. Store, åpne vinduer fører blikket ut i havgapet. Carolyn har tatt seg tid til å lage tre små installasjoner som utfordrer barna til å lukte, smake og høre. Malene (7) plukker opp et stort skjell og legger det mot øre.

– Hører du noe? spør Carolyn.

– Ja, sjøen, insisterer Malene.

Kanskje det er de høye bølgene som slår mot kaien nedenfor som spiller henne et puss, men det spiller ingen rolle. Hun er allerede langt inne i sin egen kreative verden.


Neste familiesøndag på USF Verftet: 
Søndag 6. november, kl. 11–15.
Fyll søndagen med Bajazzkonsert, skrotskulpturer og åpne kunstverksteder, gategym, danselek, film m.m. 

Andre Artikler