Fløyenbursdag27web.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 62/2015

– Karsten Johan, håret ditt brenner

Litt av hvert kan skje når et bursdagsbarn og hans ti bursdagsgjester tar til fjells for å feire utebursdag.

Tekst: Siri Breistein Foto: Tove K. Breistein 

En selfie og to, et dobesøk og sisten – fødselsdagsgjestene utnytter vente-tiden godt. Hovedpersonen, Markus Manouchehri-Hafstad, tripper og venter på at de siste gjestene skal dukke opp. Ti gode venner er invitert med til toppen av Fløyen – til 10-års feiring og utebursdag. Sammen med foreldre, lillesøster og en lillebror har han slept på store ryggsekker og en tralle fylt til randen med bagasje fra Bystasjonen. Øverst ligger en sekk med ved og fra sidelommen til tursekken dingler en blå bamse.  

– Det var mye tyngre enn vi trodde, ler mamma, Camilla. 

– Høy og morsom
Markus er ikke alene om å ha Fløyen som destinasjon denne lørdagen, og fødselsdagsgjestene fordeler seg over flere vogner. Katrine og Dorte henger sammen. Mens Fløibanen stiger til værs, gir de et raskt bilde av dagens bursdagsbarn: «Han er høy, han er morsom og han er like mye med jenter som med gutter», forteller to fnisende jenter som tydelig setter pris på sin klassevenn.

«Det er mye armer og bein under utebursdag, og derfor viktig med planlegging.»  

«Ja, da er vi på Fløyen. Avstigning på høyre side,» informerer vognfører over høytaleren. Bursdagsgjestene ramler ut og spretter opp de bratte steintrappene med bursdagsbarn i spissen. To nedlessede foreldre blir stående igjen for å ta heisen opp med barnevogn, tursekker og tralle.     

– Er det narkomane på Fløyen? lurer en av gjestene på. 
– Kan vi går bort på lekeplassen? spør en annen. Det passer fint, for da kan mammaen fylle vann på to vakumpakkede vannflasker. Hun forsvinner i retning toalettet mens gjestene sprinter i vei mot lekeplassen.


Foto: Cristiano viser frem hjemmelaget bursdagsnop: En gelefylt appelsinbåt. 

Vedtårn og tortilla 
– Er dere klar for å ha det gøy? spør mamma Camilla, som har klart å samle flokken på en av Fløyslettens grillplasser.

– Her er det varmt fremdeles, forteller pappa og grillmester, og starter med det samme å legge kull på grillen.  

– Vi har noen regler, fortsetter Camilla etter et øredøvende «Jaaa!» – Alle må være her på sletten, så vi ikke mister dere. Her skal vi lage mat og grille. Og nå kommer andre regel: Pass på grillen, for den kan være varm! advarer mamma mens lillebror hyler alt han kan for å få oppmerksomhet. 

Mens det blåser frisk i tretoppene deles gjengen inn i grupper før vedkubber fordeles i tre bunker.

– Teamwork! Det er om å gjøre å bygge det høyeste vedtårnet, forklarer mamma og gir startskudd til vedstabling.    

– De fikk bedre vedkubber enn oss, forsøker en seg. Til ingen nytte. 


– Hva skal vi gjøre etterpå? Gjestene er varme i toppen, lillebror hyler enda høyere, pappa har fått glød i grillen og fødselsdagsfeiringen er godt i gang.

Mens gjestene bruker målebåndet flittig for å sjekke vedstabler, tryller mamma frem mat fra grønne plastkasser, sekker, skoesker og små oppbevaringsbokser: hakkede paprikabiter, pølser i biter, mais, tomater i biter, pepperoni, smårettskinke, revet ost, tacosaus – og alt skal inn i fullkornstortilla. Men først må vinnerlaget av vedstablingen kåres.

Hårbrann og Star Wars
Selv om det er utebursdag får alle streng beskjed om å vaske hender. Jenter og gutter pumper i vei på en såpeflaske.

– Det er gøy å lage mat, i hvert fall når vi har det på grill, utbryter Elias og vil gjerne lage fylt tortilla til fotografen også.

– 100 sekunder på hver, før du snur, råder Dorte, for da er osten smeltet. 

– Håret ditt brenner, roper guttene og Karsten Johan rister febrilsk på hårmanken. Snart er alt om brent hår glemt, for i Adams matkasse ligger fødselsdagskaken gjemt, en hjemmelaget Star Wars-kake. 

– Jentene først! Bursdagsbarnets lillesøster er bestemt. Ingen av guttene tør å starte. 

– Kan jeg få Super Battle Droide? spør Karsten Johan som har slukket hårbrannen. Kakestykket blir skjært til, så klassekameraten akkurat får med seg sin yndlingsfigur. 


Foto: Markus sine fødseldagsgjester er i full sving med dasshaglene (skyte på blink med erter). 

Bursdagsgjester i mørke
Familien Hafstad er vant med utebursdager. Å fylle år i november er ingen hindring. Femårsdagen til Markus ble feiret i mørket på Aboretet med sjørøverfest.

– Jeg var redd ungene skulle forsvinne i mørket, men jeg allierte meg med flere foreldre og utstyrte ungene med refleksvester og hodelykter. Dermed var det håp om å finne dem igjen, ler Camilla. Også når de feirer hjemme, er det alltid et element av uteaktivitet, som en lavvo eller et bål.  

– Ungene storkoser seg og tenker ikke på været. De fleste synes det er greit å være ute en time eller to, erfarer Camilla, og går løs på lappesteikingen. Hun legger en takke på grillen. På tomme juiceflasker har hun helt oppi røre. Lillebror har endelig fått litt oppmerksomhet og får servert egen mat av pappa. 

«Jeg var redd ungene skulle forsvinne i mørket, men jeg allierte meg med flere foreldre og utstyrte ungene med refleksvester og hodelykter.» 

Etter lappesmaking er det klart for dasshagle. Spisebordet forvandles til et verkstedbord av doruller og ballonger, saks, gaffateip og esker med gule erter. Camilla har samlet på doruller over tid og innrømmer at det krever litt planlegging å ha utebursdag på fjellet. I kjelleren har hun hatt en kartong som hun har fylt opp etterhvert med tørre matvarer. 

– Det er mye armer og bein under utebursdager, og derfor viktig med planlegging. Alt ble hakket på forhånd og det meste ble pakket ned i går, avslører Camilla mens hun henger tomme blikkbokser i trærne. 


Dasshagler
– Holy Guacomoli! utbryter Karsten Johan, før han fyrer løs første skuddsalve med dasshaglen. Det virker. Ertene treffer blikkboksene med et smell. Katrine skyter også løs med nylakkerte negler. Etter dasshagle venter oppskjærte appelsinbåter med gelefyll (appelsin som er hult ut og fylt med rød gele), og gjestene tar seg tid til å nyte litt overraskende bursdagsfyll, før Markus kommer på at han ikke har åpnet bursdagsgavene.

– Skylander Trap Team, dritkult! utbryter en glad 10-åring og gir giveren en god klem mens lyseblå papptallerkener blåses vekk av vinden.

Ballonger i trærne som skytes på med dartpiler, taubane i trærne, stolleken med sitteunderlag – det er bare fantasien som setter grenser for hva man kan fylle en utebursdag med. 
Etter to timer følges forblåste og rødkinnede gjester tilbake til Fløibanen, men bursdagsbarnet blir igjen på toppen, sammen med sin venn, Cristiano, mamma og lillesøster. De fortsetter feiring utover kvelden med overnatting i Tubakuba. 


– Gjør som meg! Dra hit for å feire bursdagen din, tipser 10-åringen.

– Men husk å ta på varme klær, tilføyer en kald klassevenninne.


Andre Artikler