Bergeninternasjonalekultursenter_BiB66_07 - Samuel trykker.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 65/2015

Fargerik lørdag

Elefanter og påfugler, tamilsk tverrfløyte, rytme og dans. Sri Lanka står i fokus når Bergen Internasjonale Kultursenter inviterer til en annerledes lørdag.

Tekst & foto: Tove K. Breistein

– Kan dere gjenta etter meg? roper Mira, og med en lang, trillende vokal sier hun velkommen på tamilsk. Barna ler høyt og prøver å etterape henne.

Det er lørdag formiddag på Bergen Internasjonale Kultursenter (BIKS), og søstrene Mira og Dhipa Thiruchelvam har sammen med Jakob Hamre kommet for å underholde barn og foreldre med musikk fra Sri Lanka. Dhipa viser fram sin tamilske tverrfløyte og barna studerer den nysgjerrig.

Følelsen av å være annerledes
– Vi spiller en blanding av klassisk og folkemusikk fra Sri Lanka ispedd vår egen musikk, forklarer Mira, som sammen med søsteren også har spilt i populære Fargespill.


Foto: Aquetzali (11/2) og Samuel (5) får opplæring i silketrykk med trykkblokker. 

– Det er ikke så mange tamiler i Norge, men vi har et nært og godt miljø, forklarer hun. Den etniske konflikten mellom den tamilske minoriteten og den singalesisk dominerte regjeringen har herjet Sri Lanka de siste tretti årene, og mange tamiler er tvunget på flukt. Selv om både Mira og søsteren er født i Norge, føler Mira seg tamilsk i Bergen og norsk når hun er på Sri Lanka.

– Man er annerledes og den følelsen bærer man alltid på, sier hun og smiler. Jakob slår på cajuntrommen, og barna spretter opp i dans.
– Kan du spille den en gang til? utbryter en jente mens hun hopper rundt på gulvet.

 «Man er annerledes og den følelsen bærer man alltid på.»

– Alle har noe å gi
En gang i måneden arrangerer BarneBIKS «Den magiske Regnbuen» med fokus på et spesielt land med underholdning, mat og kunstverksted. 

– Vi begynte med land som tema i fjor, og det er en aktivitet som passer for hele familien, forklarer Adela Salomon Hammersland, som er koordinator for kunstverkstedet. Adela er opprinnelig fra Chile, men hun har bodd i Norge i 30 år. Adela er opptatt av å løfte fram de mange ulike kulturene i byen og dele dem med bergenserne.

– Det har vært innvandrere til Norge siden 1970-tallet. For mange er det viktig å bevare sin kulturelle arv når landegrenser ikke lenger definerer hvem du er, forklare Adela.

 «Vi har mange små folk her, så vi kunne ikke lage maten så sterk som den pleier å være.»

 – Alle har noe å gi. Arrangementene våre er berikende og det knyttes vennskapsbånd, sier hun og legger til at de også har hatt Norge som tema.


Foto: Mira viser tradisjonell dans fra Sri Lanka. 

– Da hadde vi tradisjonell dans med fele og muntlig fortelling med stearinlys og musikk, forteller hun og blir avbrutt av Samuel (5 år), som gjerne vil ha hjelp til å lage silketrykk med vakre trykkblokker. På bordet ved siden av er Melanie (7 år) fullt opptatt med å tegne en påfugl inn i sirkelen av karakteristiske dyrearter som lever på Sri Lanka. Tradisjonell mat fra Sri Lanka blir også servert, men i en mer nedtonet versjon enn det som er vanlig.


Foto: Søstrene Mira og Dhipa, sammen med Jacob, underholder med musikk fra Sri Lanka. 

– Vi har mange små folk her, så vi kunne ikke lage maten så sterk som den pleier å være, ler Adela og rekker frem en tallerken med vegetarmat bestående av ris, linser og courgettestuing. 
– Vi er alle forskjellige og det er viktig å dele, sier Adela og smiler.

Neste gang er det fokus på nabolandet India, og Adela håper at mange familier vil legge lørdagsturen til BIKS.

Andre Artikler