Presset bursdag_Solveig_2866.JPG
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 62/2015

En presset bursdagsfeiring?

Akkurat som med dyre julegaver er det vi voksne som har ansvar for ikke å legge listen for høyt når vi inviterer til barnebursdagsfeiring – selv om vi har råd til det.

Debattinnlegg av Solveig M. Kvamme

Jeg har vært i barnebursdager hos barn hjemme
, på lekeland og i leide lokaler. Jeg har vært i barnebursdager med den tradisjonelle stol-leken, og der det har vært innleid kjente teaterfigurer. Jeg har vært i bursdager med smoothie-serveringer og der det har vært servert bestilte kaker som kostet 1000-lappen. Jeg har selv unger som har mast og spurt om å få feire dagen på Baluba, men jeg er nok mammaen som sverger til den tradisjonelle «hjemme-bursdagen» eller utebursdager.

Jeg har vært i bursdager med smoothie-serveringer og der det har vært servert bestilte kaker som kostet 1000-lappen.

Jeg tenker at enhver må få velge det de selv ønsker for sine barn, men på lik linje med hvor dyre gaver vi kjøper til barna til jul, mener jeg at vi har et felles ansvar for ikke å legge listen alt for høyt – selv om man skulle ha råd til det. Barnehagene setter ofte «krav» om at man skal be alle på avdelingen, eller alle på samme alder. På skolen skal alle av samme kjønn i klassen inviteres. Jeg er helt enig i at ingen skal ekskluderes, men hva med naboen som bor på 40 kvadrat i en blokk og som ikke har kapasitet eller plass til 15 unger? Jeg synes det er synd å se at de «må» leie et lokale eller finne en arrangert pakkeløsning, spesielt om det oppleves som et press (fra både ungene og oss voksne). Hva da med de som ikke har råd til det? Er vi voksne selv med på å ekskludere og lage klasseskiller? 

Bursdagen skal være en dag ungene gleder seg til, og ikke noe de gruer seg til fordi de ikke har det «fint nok» hjemme, eller fordi de aldri har feiret på Strutsefarmen, Leos lekeland eller et badeland. Nettverksbygging og brobygging mellom skole og fritid er et viktig arbeid, og jeg skulle ønske enda flere barnehager og skoler tok del i dette arbeidet ved at det ble lagt til rette for å låne barnehagen, eller en gymsal på skolen gratis for private arrangement. Man kan likevel gjøre mye «litt annerledes» som er gratis. 



Her hadde vi Lucia-bursdag for desemberjenta vår. Vi inviterte naboungene på lussekatt-baking, og gikk rundt i nabolaget hvor vi sang og serverte. Du kan også ha juleverksted eller juletrefest med besøk av nissen om barna har bursdag i desember og januar. Har du «påskebarn» kan du arrangere påskebursdag i en skog. Heng opp påskepynt i trærne, gjem påskeegg og få en voksen til å kle seg ut som påskeharen. Hva med «Halloweenbursdag» i oktober med skummel musikk, bål og varm drikke? I stedet for å gå på dørene kan man gjemme godteri ute, og få ungene til å lete etter det med lommelykt. 


Å arrangere utebursdager er i seg selv en opplevelse. Bål, lykter og refleksløype vinterstid er stas. Ingenting er så idyllisk som piknikpledd og lykter i trærne om sommeren, med sommerdrikker i fine farger. Ønsker man ly kan man dra til en lavvo på et friluftsområde, og vil man ha en litt annerledes aktivitet finnes det både frisbeegolfbaner, fotballgolfbaner og utendørs isbaner til fri disposisjon. Dersom man føler at det blir uoversiktlig kan man jo be med noen andre foreldre. 



Om du har temabursdag eller ikke, hjemme eller ute, de ungene jeg kjenner virker fornøyd uansett hvor eller hvordan, så lenge dagen markeres. Dessuten lærer man raskt at mat før snop og en aktivitet i bakhånd er det som skal til for at vi voksne overlever.

Andre Artikler