En oase på lørdager
Tekst og foto: Ingvild Festervoll Melien
Familiefaren Arne Iversen er fornøyd med valget av aktivitet denne regnfulle lørdagen i oktober. Sammen med kona Valeria Carmona og døtrene Victoria (3 år) og Benedicte (5 mnd) har de for første gang vært på Barnas Kulturhus i Bergen. Det frister til gjentakelse.
– Det er høy kompetanse blant kunstnere som jobber her, og det er tydelig at de har et gjennomtenkt program. Dette passer godt både for barn og voksne, sier familiefaren. Eldstedattera Victoria er i fyr og flamme, og vil gjerne komme tilbake flere ganger.
– Jeg likte å spille tromme og synge, sier treåringen før hun slår videre på et afrikansk slagverksinstrument.
Foto: Mamma Valeria og Victoria (3) leker seg med silkeskjerfet.
Kultur til billige penge
Ute er det typisk bergensvær. Inne er det tørt og varmt og mange barnefamilier som holder på med ulike aktiviteter.
Barnas Kulturhus er et kommunalt kulturtilbud til barnefamilier i Bergen. For en billig penge tilbys ulike kunstneriske tilbud til barn fra ett til tolv år hver lørdag. Lørdagene innledes alltid med en forestilling, som kan være teater, dans eller konsert, og etterfølges av ulike verksteder som profesjonelle kunstnere har ansvar for. Verkstedene går parallelt og gir barn anledning til å arbeide med design, arkitektur, musikk, improvisasjon, ja, listen er lang.
Viktige erfaringer
I andre etasje sitter illustratør Espen Terjesen sammen med en gjeng nysgjerrige barn og klipper og limer. Terjesen viser hvordan man kan lage fortellende bilder med enkle grep. Papir i alle farger blir klippet til slik at de danner små ulike figurer. Barna er konsentrerte. Noen foreldre deltar også, andre prater med kjente.
– Folk kommer og går når det passer dem, og det skaper et veldig åpent og spontant miljø. Jeg skulle likevel ønske at flere tok i bruk tilbudene til Barnas Kulturhus, sier Terjesen.
«Folk kommer og går når det passer dem, og det skaper et veldig åpent og spontant miljø»
Gir gode minner
Fem år gamle Kei har vært på Barnas Kulturhus siden han var to. I dag er det mamma Miho Giskegjerde som er med. Hun er ikke i tvil om hvor viktig Barnas Kulturhus er både for sin egen sønn og for andre barn:
Foto: Mamma Miho og Kei (5) har vært stamgjester på Barnas kulturhus i flere år.
– Den erfaringen barna får med seg herfra er kjempebra. Her lærer de seg å lytte, fokusere, lære, utforske og inkludere. Kei husker mye fra tidligere, ofte flere år tilbake i tid, gode minner som har gjort at han ikke er redd for å prøve nye ting.
Kei tester ut flere av aktivitetene på huset, men liker aller best å se på kunsten på veggen.
– Jeg gleder meg alltid til å dra på Barnas Kulturhus, sier femåringen.
Egne premisser
I første etasje er det samlingsstund for de yngste barna med «community artist» Anne-Marthe Havikbotn. Foreldre, og barn i alderen null til tre år, sitter i en halvsirkel rundt Anne-Marthe. Først synger de en sang der alle får si navnet sitt, og barna er med fra første strofe.
«Det er høy kompetanse blant kunstnere som jobber her.»
– Det å gi oppmerksomhet til hvert barn og ha øyekontakt med hver enkelt gjør at barna alltid er med. Her får barn skape, delta og utforske på egne premisser. Det skaper samspill og individualitet, forteller Anne-Marthe.
Etter velkomstsangen får barna kjenne på ulike rytme- og taktarter gjennom musikk, klapping og rytmeegg. Anne-Marthe får foreldrene til å synge «We will rock you» mens barna synger «Det var reven og rotta og grisen» oppå. Nye duetter blir skapt. Musikkleken går over i lek med fargerike silkeskjerf der barna får lov til å improvisere. Leken er en viktig del av verkstedene til Anne-Marthe.
– Barnas Kulturhus er dropp-inn-basert. Det betyr at jeg aldri vet hvem eller hvor mange som kommer. Jeg må ofte se hvem som kommer før jeg bestemmer meg for hvilket opplegg som fungerer best, forteller kunstneren.
Foto: Anne-Marthe Havikbotn leder samlingstunden denne lørdagen.
Godt kulturtilbud
Eldbinna Ho, som har jobbet som lørdagsvakt på Barnas Kulturhus siden studietiden, ser viktigheten av at det finnes et sted der barna blir satt i sentrum og får oppleve kultur på egne premisser.
– Det er ikke mange andre institusjoner som har så gode og billige kulturtilbud for barn og familier, sier hun og legger til at mange setter pris på å få komme på Barnas Kulturhus på lørdager ettersom ukedagene ofte er travle.
Ho ser også at innvandrere og fremmedspråklige er flinke til å benytte seg av Barnas Kulturhus. Ofte er det de samme som kommer tilbake.
Ute regner det fortsatt kraftig. Inne går lørdagens aktiviteter mot slutten. Både Victoria og Kei gleder seg allerede til neste helg og til nye og spennende opplevelser.