LittHus_63_1.jpg
01. juli 2020 Artikkelen ble første gang publisert i Barn i Byen nr. 63/2015

En Lillelørdag med leseglede og skatetriks

På Litteraturhuset i Bergen er det hver eneste lørdag litteraturtilbud for barn, og er du heldig får du også møte en ekte forfatter.

Tekst & foto: Ingvild Festervoll Melien

Det er en av disse helgene i Bergen der sola skinner fra skyfri himmel og byen nærmest stråler om kapp med seg selv. Likevel er det nesten ikke et ledig bord i andre etasje på Litteraturhuset denne lørdagen.

Det er klart for Lillelørdag og flere familier har funnet vei til Østre-Skostredet for å benytte seg av dropp inn-tilbudet. Her får barn oppleve littera-tur og bøker i alle mulige varianter. Akkurat denne lørdagen skal høytlesning kombineres med skating. 


Litteratur på barns premisser
– Barna våre er veldig glade i høytlesning, så dette er midt i blinken. Dessuten er det viktig at vi presenterer litteratur for barn på barnas egne premisser, sier foreldreparet Lena Dyb og Ørjan Endresen. Deres to eldste barn på fire og fem år følger spent med mens barnekafévert Vibeke leser høyt fra en av de mange barnebøkene som ligger spredd utover gulvet. Barna har dannet en ring rundt henne og er helt oppslukt av historien.


Foto: Barnekafeverten, Vibeke, leser høyt for barna under Lillelørdag på Litteraturhuset. 

I naborommet gjør forfatter og skater Arild Rossebø seg klar til å ta imot barn til høytlesning og skatestund. 

– Jeg har skatet i 26 år. En dag fant redaktøren min ut at jeg måtte skrive en barnebok om det å skate. Dette er bøker som er laget for at barn skal kunne lese selv når de har knekt lesekoden, forteller han.

Arild bøyer litt på brettet, ruller det frem og tilbake på gulvet før han tar fart og fyker bortover parketten der det hele endre i et kult triks. Han er snart klar for høytlesning. Nå kan barna bare komme.

Nye fjes
Litteraturhuset har arrangert litteratur-treff for barn, eller «Lillelørdag», i to år.

– Tilbakemeldingene vi har fått er veldig positive. Barna liker å lese og tegne, og foreldrene liker å treffe andre voksne. Vi ser at en del av de samme kommer tilbake hver lørdag, men det er stadig nye fjes. Det eneste er at vi ikke alltid har nok grøt hvis det kommer veldig mange, sier barnekafévert Siri Nilsen, før hun hjelper en liten jente med å fylle opp skålen med grøt.

I hjørnet er lesestunden ferdig og barna til Lena og Ørjan er fornøyde. Eldstemann, fem år gamle Marius, har nettopp lært seg å lese selv, og begynner å lese høyt for sine søsken. Bokstaver formes til ord og Marius leser setning etter setning. Han er tydelig stolt.

– Vi vil at ungene våre skal bli glade i å lese, og da er dette et veldig godt tilbud, skyter pappa Ørjan inn mellom setningene til Marius.

Jenter leser alt
For barna er det ekstra spennende de lørdagene en forfatter kommer på besøk. Arild Rossebø reiser mye rundt på barneskoler, bibliotek og litteraturhus og leser høyt fra bøkene sine. Det at han også skater, og blant annet skriver bøker om skating, gjør at han kanskje når lettere ut til enda flere, spesielt gutter.

«Vi vil at ungene våre skal bli glade i å lese, og da er dette et veldig godt tilbud.» 

– Unge gutter gir ofte tilbakemelding på at de synes bøkene mine er kule, og lurer i samme slengen på hvilke triks jeg tar med skateboardet, sier Arild og ler. Bøkene til Arild har stor appell hos den yngre generasjon. Undersøkelser viser at jenter leser alt, mens gutter leser bøker som handler om «gutteting». 

– Men jeg liker ikke å dele inn i gutte- og jenteting. I de store byene er det mange jenter som skater, sier Arild.

Det ser det også ut til å være i Bergen, for på Litteraturhuset er det kun jenter som har dukket opp til Arild sin lese- og skatestund.


Foto: Når forfatter og skater Arild Rossebø leser høyt fra bolen sin «David skater», går Sofie tett inntil for å følge med. 

Skatetriks
– Ok, da begynner jeg, sier Arild og setter beina på brettet. Han tar fart og suser rundt i rommet, svinger elegant rundt de oppsatte stolene og hopper over bøkene som ligger på gulvet før han avslutter med litt triksing. Deretter forteller han litt om skateboardets historie og spør om noen vet hvor skateboardet kommer fra.

Sofia på fire år rekker opp hånda:

– Kommer det fra USA? spør hun.

– Det stemmer, svarer Arild. Så er det jentenes tur til å prøve. Arild holder dem så de ikke faller. Sofia smiler fra øre til øre der hun triller fra ene enden av rommet til den andre, godt hjulpet av Arild.


– Jeg har aldri skatet før, men det var kjempegøy, sier hun.

Når alle har fått prøvd er det tid for å lese litt fra bøkene til Arild. Boka han har valgt heter «David skater». Sofia går helt opp til Arild for å følge ekstra nøye med. Det er stille i rommet når Arild leser. For å ikke røpe hele boka, avslutter forfatteren akkurat der det blir mest spennende, slik at barna kanskje får lyst til å lese videre selv. Alle jentene sier de skal lese boka videre på egenhånd. Det blir Arild glad for å høre.

Nok en Lillelørdag er over på Litteraturhuset, men allerede neste lørdag kan barna komme tilbake og høre mer fra litteraturens fantastiske verden. 


Andre Artikler