Bli en arkitektoppdager: Bergen rådhus
Tekst: Annette Marandon Foto: Andre Marandon
Hvordan legge merke til det du alltid har rundt deg og som du ser hver dag og som du derfor tar for gitt? Vet du for eksempel hvilken farge det er på nabohuset ditt?
De fleste av oss legger nok merke til det som er nytt, uventet eller annerledes. Om for eksempel et hus blir revet, eller en bygning skiller seg veldig fra de andre bygningene i området, legger vi merke til det – i hvert fall inntil det blir så hverdagslig at vi tar det for gitt. Likevel er det slik at hver dag blir vi berørt og påvirket av arkitekturen i omgivelsene våre. Tenk bare på huset du går en lang vei utenom, fordi det kjennes ubehagelig å være for tett på.
Arkitektur handler ikke bare om å ha et sted å bo. Om et sted hvor du kan føle deg hjemme og søke ly for vær og vind. Arkitektur er også kontor, butikker og idrettshaller. Arkitektur handler om livene våre, om hvordan vi tenker og føler, og ikke minst hvordan vi ønsker å ha det i fremtiden.
På 50- og 60-tallet i Bergen var det mange som var opptatt av fremtiden. Nå skulle det bygges enkelt og funksjonelt uten unødvendig pynt. Bort med gammelt og nedslitt og inn med glass, betong og stål. Det skulle skapes et nytt og moderne liv i Bergen, inspirert av de store trendene i Europa og USA. Nye store planer for områder i og rundt sentrum stod klart. Eldre bebyggelse skulle vike plass for nybygg. Sentralt i planene stod visjonen om et nytt rådhus. Rådhuset ved Lille Lungegårdsvann stod ferdig i 1974 og vekket den gang, som nå, mange følelser.
Oppgaven for deg i 2016 er å være en arkitekturoppdager. Legg merke til Rådhuset slik det står der i dag. Oppsøk bygningen og stedet, og kjenn etter hvordan du opplever Bergen rådhus. Avhengig av hvor du står, trer Rådhuset frem som høyt og smalt, eller høyt og bredt. Rett forfra og bakfra strekker det seg vindusløst opp i luften, og fra siden tett i tett med vinduer.
Foto: Står du tett på Rådhuset, vil du oppdage at fasaden ikke er så grå og monoton som du kanskje tenkte på forhånd.
Tenk deg at Rådhuset ikke er arbeidsplassen for politikerne i byen, men en boligblokk. Et hjem for familier. Kan du tenke deg å flytte inn?
Deler av bygningskroppen til Rådhuset hviler på søyler. Du kan stå under og gå gjennom. Hvordan føles det? Føler du deg annerledes under bygningen enn ved siden av? Kikker du også opp under taket der du står, vil du se at det er dekket med et tremateriale. Kanskje du nå får en litt mer hjemlig innefølelse. Tett på slik du er nå, vil du også oppdage at fasaden ikke er så grå og monoton som du kanskje tenkte på forhånd. Du kan både se og kjenne at små steiner er støpt inn i betongen tett i tett. Runde strandsteiner i stramme og rette vegger. En «steinsamling», med variasjoner i form og farge, bearbeidet av naturen selv. Om du lukker øynene og lukter kan du kanskje også fornemme havet?
Arkitektur må oppleves i virkeligheten. For bygningen gjør noe med deg. Den henvender seg til deg med sin størrelse (føler du deg liten eller stor?) – og den tar plass, ikke bare i høyden som Rådhuset. Den gjør også noe med størrelsen og opplevelsen av omgivelsene rundt.
Bergen er byen mellom de syv fjell. Kan Rådhuset være det åttende? Løft blikket og se på fjellene rundt. Påvirker Rådhuset hvordan du opplever høyden på Fløyen, Ulriken eller noen av de andre bygningene i nærheten?