astrup_hockey_BiB66.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 65/2015

Barneblikk på Astrup

Et lykketroll, søledammer, rotete barnerom, blåbærmunn og halvspist fotballkake – ny billedbok gir nytt liv til Astrups bilder.

Tekst: Siri Breistein

«For over hundre år siden levde det ein liten gut som var veldig glad i å tekne og måle. Noko av det finaste han visste var naturen og staden der han vaks opp». Slik begynner billedboken som KODE i disse dager lanserer. Gutten heter Nikolai Astrup, stedet er Jølster.

Det er formidlingsavdelingen til KODE som står bak verdens første billedbok om Nikolai Astrup.

– Her får de aller minste barna et første møte med Astrup. Det har vært en utrolig kreativ prosess, forteller prosjektleder Helga Anspach som sammen med medforfatter, illustratør og fotograf har vært i skogen, på stranden og på fjellet mye av arbeidstiden for å finne tilbake til Astrups naturstemning og samtidig skape nye sammenkoblinger. 

«Her får de aller minste barna et første møte med Astrup.»

Inspirasjon til boken er hentet fra barns konkrete møter med Astrup-samlingen – for barn fascineres av Astrups billedverden.

– Kanskje fordi Astrup tenker som et barn? spør Anspach.

– Her blir trær levende og kornstakker begynner å bevege på seg, det er så mye drømmer og fantasi i bildene. Bildene hans er humoristiske, har sterke og klare farger, er detaljerike og veldig sanselige. Astrup inviterer barn til å fabulere, fremhever Anspach, som har ønsket å lage en annerledes kunstbok for de aller yngste.

– Vi ønsket ikke å fokusere på det biografiske, som er tradisjonelt for kunstbøker. I stedet fremheves det taktile og sanselige, sier Anspach, som nå er spent på hvordan utenlandske barn vil ta i mot boken om den norske maleren. Astrup-utstillingen og billedboken er klar for å vandre videre til England og Tyskland.

Andre Artikler