BiB64_Samba_babysang2.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 64/2015

Babysamba

Tid for babysamba! Midt i kirkerommet samles foreldre og barn til sang og ballongkasting.

Tekst & foto: Mari-Louise Uldbæk Stephan

I det store runde kirkerommet i Åsane kirke ligger det røde matter på gulvet. Rangler og såpebobleholdere er klare til bruk. I en hemmelighetsfull svart sekk venter ballonger i regnbuens farger på å bli kastet i luften. Litt etter litt kommer foreldre med sine babyer i armene. De er klare for åpen barnehage og babysang.

Språk og sang
– Vi har gått på Stjernen åpen barnehage siden datteren min var seks uker gammel, og nå har hun blitt seks måneder. Martine storkoser seg, og det er fint for meg å komme meg ut også, forteller Ine Kjelby, før hun setter seg ned på matten.

«Ro, ro, ro din båt. Ta din åre fatt. Vuggende, vuggende, vuggende, vuggende. Over Kattegat.»

Barna smiler sine tannløse smil når foreldrene synger til dem. Noen av sangene gjennomføres med babyene sprellende på matten, men plutselig er det tid for dans og babysamba!

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Kennedy Adigo kommer tre ganger i uken til åpen barnehage sammen med lille Emma. 

Babysang er et tilbud som mange åpne barnehager i Norge tilbyr. Forskning viser også tydelig den positive effekten av sang, musikk og bevegelse i tidlig alder. Sally G. Blythe har skrevet flere bøker om barn og deres oppvekstvilkår. I en av hennes bøker fremhever hun at kjente barnesanger og bruk av tradisjonelle barnerim, er medvirkende til å forberede barnas hjerne til å lære seg språk. Sangen skaper også en unik kontakt mellom foreldre og barn. 

Musiske barn
Den åpne barnehagen i Åsane kirke feirer ti års jubileum i august. I åtte av disse årene har kirken hatt et babysang-tilbud.

– Mange av barna er vant til å være det eneste barnet i familien. De har glede av å møte andre barn også i denne perioden, sier Linda Gripsgård Jørgensen. Hun er pedagogisk leder i Stjernen åpen barnehage og har ansvar for babysangen to ganger i uken. Mange foreldre forteller at babysangen har gjort stor forskjell på permisjonstiden.

– Barn er musiske og har stor glede av musikk, så dette er et veldig fint tilbud, fortsetter Linda. Det er Kennedy Adigo helt enig i. Han er i den åpne barnehagen sammen med datteren Emma. 

– Det betyr mye for oss å komme hit. Vi er her tre dager i uken, sier pappa Adigo. Han forteller at de har brukt mange timer hjemme på YouTube for å lære seg gjengangerne fra babysangen.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Den åpne barnehagen i Åane Kirke har mange faste brukere.  

Neste sang foregår også stående. Snart er kirkerommet fylt av flyvende babyer. 

«Jeg løfter deg opp, se her, vi ser på hverandre. Nå snurrer vi rundt som i dans, ja vi tar oss en vals!»

Babysangen er ved veis ende. Nå gjenstår det bare å finne frem ballongene i sekken. Et stort laken holdes over babyene på gulvet. Ballongene ligger som et fargehav på toppen. Alle teller til tre og vips! Babyer og ballonger blander seg i et kaotisk sammensurium, og de små tannløse smilene dukker frem igjen. 


Stjernen åpen barnehage i Åsane:
Et pedagogisk tilbud for barn i alderen 0–6 år i følge med en voksen omsorgsperson. Åpent tre dager i uken, fra 9–14 om onsdager og fra 9–14.30 mandager og torsdager. Kom når det passer deg. Tilbyr blant annet formingsaktiviteter, gymrom, lesekrok og kjøkkenkrok.
Førskolegruppe hver torsdag og en egen gruppe for fireåringer hver onsdag.
Barnehagen er gratis. Kr. 10 pr. person for frukt, kaffe, lapper og formingsmateriell.
Babysang hver mandag, onsdag og torsdag kl. 12.
Åsane kirke, Åsane senter 44.
www.aasanekirke.no  

Andre Artikler