IMG_0245.jpeg
26. september 2023

Bokmagi: lørdagsgrøt, lesing og latter på Litteraturhuset

På lørdag var jeg på Bokmagi på Litteraturhuset i byen. Bokmagi er en helt ny lesesirkel for barn, startet opp av Litteraturhuset. Hver lørdag fremover kan man bli med, og det er helt gratis.

Tekst og foto: Sonja Hatlelit Melvold

Jeg var litt sjenert da jeg kom, siden jeg ikke kjente noen, men det ble bedre etter hvert. Denne lørdagen var vi 11 barn der til sammen. Noen kjente hverandre fra før av og noen kjente ingen. Da vi kom fikk vi småkaker som lignet på pikachu. De var veldig søte og gode. Vi satte oss rundt et bord sammen med Fredrik Hagen som leder Bokmagi, og han sa velkommen til alle. Så fikk alle si navnet sitt og litt om seg selv og hvilke bøker de liker best. Jeg synes det var vanskelig å svare, for jeg har ingen favorittbok. Veldig mange likte godt fantasibøker og det passet bra, for akkurat i dag skulle vi snakke om en bok som heter Amuletten. Det er en tegneseriebok, og de som hadde lest den fortalte at boken handler om en jente som finner en amulett som gir henne magiske krefter. Vi snakket videre om boken og andre lignende bøker som Narnia, og også om andre fantasiverdener og portaler. Selv om jeg ikke har lest så mange sånne bøker synes jeg det var spennende og morsomt.

Etter at vi hadde pratet en stund skulle vi lage en fantasiverden. Vi kunne velge om vi ville tegne eller skrive. Jeg tegnet en verden med en ond side og en snill side, og en portal for å komme seg dit. Det var gøy og tiden gikk veldig fort. Plutselig hadde det gått en time og Bokmagi var ferdig. Heldigvis kunne man velge å bli der en stund til. Mange hentet seg en skål med grøt og ble sittende med en bok mens de spiste. Noen ville fortsette med tegningen sin.

Oline (9 år) og Viljar (7 år) er søsken og var blant de som ble igjen. De går til vanlig på Damsgård skole, men mammaen deres jobber på Litteraturhuset så de er godt kjent her og har vært på Bokmagi før. De lå på magen og samarbeidet om å tegne en fantasiverden med en fargerik side og en mørk side. Oline peker og forklarer:

- her er et snilt troll som er fanget på den mørke siden!

Naomi har også vært med. Hun er 7 år og går på Steinerskolen og er ofte på Litteraturhuset sammen med foreldrene sine. Hun er veldig glad i å lese og synes det er gøy å være her. Det samme synes Vala som er 9 år og til vanlig går på Søreide skole. Hun forteller at hun er på Bokmagi fordi hun er veldig glad i å lese. Favorittboken hennes er Amuletten. I dag er hun her sammen med vennene sine Saqi (7,5 år) og Sophie (9 år), som går på Kaland skole. Alle tre forteller at de synes det er kjempegøy å være på Bokmagi.

- Vi elsker å lese! smiler de.

Helt til slutt fikk jeg snakke litt med Fredrik Hagen, som kalles for yppersteprest av leseordenen. Han fortalte at de skal arrangere Bokmagi fire lørdager i september, og at dette er den andre gangen de har det. Hvis det kommer veldig mange barn disse lørdagene kan det være at de kan fortsette også etter september og ha det flere ganger. Jeg spurte han om han kunne fortelle hva Bokmagi er og Fredrik fortalte at Bokmagi er for barn som liker å lese.

- Ofte er man den eneste i klassen eller den eneste blant vennene som liker å lese. Da er det fint å komme et sted hvor man kan møte andre som også liker å lese. På Bokmagi kan man snakke om bøker og hva de handler om, og man kan tegne, fortelle og skrive. Og spise så mye grøt man orker! ler han.

Jeg spør til slutt om Fredrik har en favorittbok. Han må tenke seg litt om før han svarer at Iliaden er favoritten hans.

Jeg synes det var veldig gøy å være på Bokmagi, og jeg håper å komme tilbake. Neste gang tar jeg kanskje med meg en venn!

Andre Artikler