07 - Emin.jpg
14. februar 2022 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 94/2021

Touché


Bergen har Norges største fekteklubb. Lyst å bli med?

Tekst: Juniorreporter Levi (9) og Ragnhild Friis-Ottessen Foto: Tove K. Breistein

Fekting er en gammel, europeisk sport som tidligere var en del av opplæringen på krigsskolene. I gamle dager brukte man skarpe våpen i fekteturner­inger, noe som førte til stort mannefall blant deltagerne. Sånn er det heldigvis lenger. I dag er det langt fredeligere, men regnes enda som en kampsport. Vi har tatt turen til Haukelandshallen for å møte barn i Bergens Fekteklubb som har dette som hobby og for å høre hva som gjør dette så gøy.

Mamma var også fekter
– Fekting er veldig gøy! Jeg har bare gått en måned, men det er ikke så vanskelig å lære. Det gjør ikke vondt å bli stukket, for jeg har beskyttelsesvest og maske på, sier Emin (11) mens han viser ivrig et utfall. Sammen med lillebror Emir på åtte år er han en del av Norges største fekteklubb. Tirsdag, onsdag og torsdag i Haukelandshallen møtes fekte­lystne i alle aldere for å trene, gå i kamp og være med hverandre.


– Mamma fektet før, og hun viste oss hvordan man gjør noen av bevegelsene, sier Emin.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: En garde! Ulrik og Filip er klar for kamp!

– Det handler om å treffe sånn at man får poeng, inni sverdet er det en ledning, og den fester vi til en sånn maskin som teller når vi får treff. Det passer for barn som er kanskje ni år og helt til man er 80, men etter det tror jeg ikke de klarer å strekke ut beina sånn som man må når man angriper, konkluderer Emin.

Mamma fektet før, og hun viste oss hvordan man gjør noen av bevegelsene,

– Jeg tror det passer fra man er åtte til kanskje 45 år, parerer lillebror Emir før de begge skynder seg inn garderoben.

Blanke våpen og beskyttelsestøy

I moderne fekting møtes motstandere på en pist, som er konkurranseområdet. De fekter oftest med kårder, som er et tynt sverd med en tupp med en knapp ytterst, og som gir etter ved støt. Det er støt som markerer poeng, og det telles ved at det lyser grønt eller rødt ettersom du trykker inn tuppen på korden. Den første som når et visst antall treff, vinner.
Juniortrener Olav styrer oppvarmingen med stø hånd. 20 barn løper, tøyer og øver før det blir et lite oppbrudd for å få på seg fektetøy.

Liv (12) har fektet i to år, og har full kontroll når vest, ledning, jakke, hanske og hjelm skal på.


– Jeg begynte etter at fekteklubben var på et skolebesøk hos oss. Da var det noen av vennene mine som ville prøve, og da ble jeg med. Men de sluttet, og jeg fortsatte. Så ble jeg kjent med mange her, sånn som han, sier hun mens hun peker på Ulrik (12).


– Vi ble kjent her. Vi går ikke på samme skole eller noe sånn. Det er sosialt, gøy og noe å kunne strekke seg etter.


– Jeg liker godt selve sporten, det er mye å lære. Også er det ganske kult med sverd, legger Ulrik til.


De to får på seg hjelmer og går ut på banen for en kamp.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Emin er overbevist om at man kan fekte til man er 80 år, minst. 

Lett på tå
To og to møtes barna på gulvet i det som for utenforstående ser ut som blodig alvor. Det piper når noen treffes og det klinger fra kårdene. Føtter hopper lett frem og tilbake, og det er dyp konsentrasjon.
Trenerne Bjørn og Baard går rolig mellom kampene og kommer med råd og veiledning:

– Ikke så store bevegelser. Pass på den bakerste foten. Ikke stå i ro!


Både for jenter og gutter
Det er mange ulike innganger til å begynne med fekting. For Liva (12) var det OL som vekket interessen.

– Jeg så på fekting på OL og det så veldig spennende ut, så mamma søkte på nettet og fant ut at det var kurs her i Haukelandshallen. Jeg har bare gått en måned omtrent, men jeg liker det veldig godt. Det er spennende og litt skummelt, og gøy å lære noe nytt.


Trener Bjørn har vært en del av fektemiljøet i 48 år. Han tok trenerutdannelse etter bare noen måneder som utøver selv fordi han ville lære mer.


– Selv om Bergen Fekteklubb er en stor klubb, er fekting en ganske liten sport i Norge, forteller han. – Visste du at det er flere fekteklubber i Paris enn fektere i hele Norge?


Bjørn opplever at fekting passer for mange ulike typer barn, og her trener gutter og jenter sammen og ulike aldere.

Visste du at det er flere fekteklubber i Paris enn fektere i hele Norge?

– Det er mange barn som virkelig finner idretten sin her. Det er mest gutter som fekter, men det er absolutt en sport for jenter også. Internasjonalt er det mange gode, kvinnelige fektere, og vi har flere dyktige her også. Vi har mange voksne nybegynnere også, men de trener på et annet tidspunkt.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Liv er godt fornøyd med dagens økt.


Foto: Emir har full kontroll på kård, hjelm og sikkerhetsutstyr.

Ufarlig sport
Bergen Fekteklubb reiser rundt på skolebesøk for å fortelle om den flotte sporten, men det er mange som hører om dem gjennom familie og venner. Det koster ingenting å ta en prøvetime. Klubben tar alltid imot nye deltagere og har åpent opptak hele året. Det er mulig å trene tre dager i uken, og de har utlån av alt utstyr til nybegynnere.

Det smeller i to kårder, og temperaturen stiger mellom to motstandere, så Bjørn forlater oss for å minne de to på at de både er på lag og viser hvordan de kunne parert hverandres angrep. Barna som for litt siden var kamphaner lytter med store øyner, tar på seg hjelmer igjen og tester den nye kunnskapen.


– Det er ikke en farlig sport, sier Bjørn beroligende, fekting har samme skadenivå som badminton.


Varmt og kjempegøy

Det piper og klirrer, og flere av fekterne tar seg små pauser mellom kampene. Fillip (12) har akkurat fått litt alenetrening med treneren Baard, hvor det øves på teknikk, og tar seg en slurk vann før han skal utpå igjen.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Her duelleres det på pisten.

– Man blir veldig varm med alt utstyret på, men det venner man seg litt til. Jeg har gått i to år, og syns det er bare så gøy! Jeg vet liksom ikke helt hva det er, men det er den gøyeste sporten jeg har prøvd, smiler han før han setter ut på banen igjen.


Olav gir alle beskjed om å legge bort utstyret og treningen avsluttes med litt lek og styrketrening.


Junirorreporter Levi (9) har fektet i ett år, og konkluderer på vei hjem:



– Fekting er nok noe av det gøyeste jeg vet. Men det er ikke sånn som i Star Wars eller Pirates of the Carribean, der man bare veiver i vei. Her er det små bevegelser og konsentrasjon. Så for de som er åtte år og oppover, og som vil utfordre seg selv litt, så passer fekting perfekt!




FAKTA:

Bergens Fekteklubb tilbyr organisert trening i fektesport for barn og voksne i alle aldre.

All trening foregår i Haukelandshallen. Åpent opptak året rundt.
 Har du lyst til å prøve fekting? 

Ta kontakt på info@bergensfekteklubb.org og avtal en uforpliktende prøvetime.

Andre Artikler