Nye kulturhus_5065.jpg
14. februar 2022 Publisert første gang i Barn i Byen. nr. 94/2021

Nye rom for alle barn i byen

Alle barn i byen har fått nye hus og allrom med plass til både venne- og alenetid.

Barn i Byen viser vei til nye åpne møteplasser for barn og unge. Nå har barn og unge fåNye møteplasser i Bergen:

Tekst og foto: Siri Breistein

1. BIB SLETTEN - SAMLINGSPLASSEN PÅ SLETTEN 

Flere sitter i ring på gulvet og spiller brettspill, andre har funnet sammen rundt kortstokken, mens det leses i kroker, games på skjermer og småprates på myke sofabenker – det nye bibliotekrommet på Sletten innbyr til samspill, lek og stille lesetid.

Plass til flere bøker og folk
Zainab (12) sitter sammen med flere rundt et verkstedsbord. Siden biblioteket først åpnet på Sletten senter i 2019, har hun vært fast gjest på biblioteket og har sett frem til at det skulle gjenåpnes med enda flere kvadratmetre.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Zainab kommer nesten hver dag til Sletten Biblab. Denne dagen har hun også følge med sine yngre søstre.

– Det er blitt mye større, så det er blitt plass til flere nå. Det er fint å være her for her kan du spille spill, lese bøker og låne datamaskiner, sier Zainab og kikker seg rundt i det travle rommet. Også Zainebs småsøsken er med på biblioteket denne dagen.


– Ja, og så kan du gjøre lekser etter skolen, legger lillesøster Zohran (10) til. Begge søstrene forteller at de har lært å snakke norsk på biblioteket – i tillegg til på skolen. Zainab synes det er fint at de som bor på Sletten nå har fått sitt eget bibliotek og ikke må gå hele veien til Landås.


Bibliotek med matlaging

Det er bare dager siden Sletten biblioteket åpnet dørene opp igjen.

– På åpningsdagen var køen lang for å komme inn, forteller avdelingsleder Per Eide som viser frem et rødt kjøkken. Lamper i alle farger og fasonger gir varme og farge til rommet.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Per Eide, som er avdelingsleder på Sletten BiBLab, viser frem kjøkkenet på biblioteket som han håper snart skal bli tatt i bruk av lokalmiljøet. 

– Vi ønsker å gjøre biblioteket til et samlingspunkt, sier Per som drømmer om at matlaging blir et fast tilbud som både barn og voksne kan benytte seg av. Matlaging på byens eneste bibliotek-kjøkken blir innledet med å invitere på suppe laget av gresskar. Kjøkkenet stod igjen etter at DNB flyttet ut, og hele biblioteket er bygget opp på gjenbruk.


– Barn har plukket plast i området rundt Tveitevannet og plasten er blitt til fyll i stolene. På den måten blir biblioteket et stort oppbevaringssted for ting som ikke skal være i naturen.


En plass å være

Mira (8) har også funnet seg en plass rundt verkstedsbordet og bemerker hvor mange flere bøker som har kommet til: – Det er veldig fint her for vi kan gjøre mange forskjellige ting. Jeg vil gjerne gå her ofte, sier hun og limer i vei på arket sitt.

I prosessen med å utvide biblioteket er det blitt gjort flere intervjuer med folk i området, og flere barn og unge meldte ifra om at de ønsket seg et sted å være alene.


– Mange i området har små hjem og ingen plass å være for seg selv, forklarer Per Eide. – Derfor har vi satt inn litt høye vegger og steder å krype inn i.

Heran (12) er også fast bruker av biblioteket og liker aller best action-bøker. Biblioteket er nærme der hun bor og da slipper hun å reise helt inn til byen. – Jeg liker å komme her med venner, sier Heran som synes det er blitt et koselig oppholdsrom med møbler og lamper.

– Bare fem minutter til, vær så snill, ber Zainab til mamma som venter trippende. Hun har allerede planlagt neste besøk, for dagen etter skal hun tilbake for å oppleve film på biblioteket.


2. FELLESVERKET: TRE ETASJER MED OPPLEVELSER 

Egentlig er det ungdommen i byen som har fått et nytt hus, men hver onsdag flytter Barnas Røde Kors (BARK) inn for å boltre seg i byens nye treetasjes aktivitetshus.

– Dette er basen vår, forteller Michelline Biseke og slår ut med armene i Fellesverket.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Michelline Biske viser stolt frem de rålekre lokalene til Fellesverket. 

Det er bare noen dager siden Røde Kors sine tilbud til barn og unge flyttet til splitter nye lokale i Gågaten. Etter et halvt år med oppussing er det treetasjes høye huset klart for åpning. Unge i byen har fått satt sitt tydelige preg på huset og har malt og dekorert veggene med graffiti og formet huset. Fellesverket er først og fremst for unge mellom 13–25 år, men om onsdagene flytter Barnas Røde Kors (ByBARK) for barn som bor i sentrum inn med deltakere fra syv til 13 år for å ta huset i bruk.


– Vi har vår egen BARK-vegg som vi har pyntet slik at folk på huset skal huske på at vi også er her, forteller Michelline.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: I det nye Fellesverket er det rom for også å ta trappe-pauser på myke puter.

Yoga på planen

– Hei, gutta boys, sier Michelline til guttene som har samlet seg rundt kortspillet mens de venter på at dagens samling går i gang. I dag er lekserommet i tredje etasje blitt ryddet for å gjøre plass til yogaøvelser – og matter og pledd venter på at åtte gutter og en jente skal innta yogamattene.

– I dag skal alle få bli drager og krigere, sier dagens yogainstruktør og setter i gang timen. – Husk å bruke pusten, råder hun ikke lenge etter mens barna står i krigerposisjon i det ene øyeblikket og på hodet det neste.


Plass til flere
Fellesverket som skilter med å være byens største ungdomshus, åpnet dørene offisielt den 27. oktober og for barnegruppen er forskjellen stor fra det tidligere lokalet.

– Det er blitt mye større og det er blitt plass til flere aktiviteter og folk, sier Serina (10) som har et klart budskap å komme med: – Jeg er den eneste jenten her, så vi må få inn flere jenter!

Etter yogatimen venter en yoghurt og fruktpause på myke puter i trappen i andre etasje før barna stormer ned trappen til spillmaskinene, fotballspill og shuffle board. Alfred (11) og Espen Holthe, som er en av de voksne frivillige, har et heseblesende tempo over spakene til fotball­spillet.

– Det er blitt veldig annerledes etter at de flyttet, sier en svett Alfred etterpå.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Frode, som er frivillig på Fellesverket, og Alfred kaster seg over fotballspillet.

– Vi drar på aktiviteter – og det er masse å gjøre, fortsetter Alfred. Han synes det er kult at det er et hus for barn og unge, og ikke for voksne.


– Når jeg blir 13 år vil jeg helt klart gå her oftere.

Det er noen år til enda, men inntil da er onsdagene hans sammen med resten av gjengen i BARK.



FAKTA:

Sletten Biblab på Årstad, Vilhelm Bjerknes vei 4 holder åpent mandag til torsdag kl. 12–18, fredag kl.12–16 og lørdag kl. 10–16.


Det nye Fellesverket, som er byens største ungdomshus, åpnet dørene den 26. oktober i Gåtaten (Strandgt. 90–92). Fellesverket er gratis og åpent for alle.
Barnas Røde Kors sitt tilbud for barn som bor i Bergenhus og sentrumsnært (ByBARK), møtes på Fellesverket om onsdagene kl. 16–17.30. For 1.–7 trinn.
Andre BARK-tilbud:
BARK Fyllingsdalen: Oppmøte mandag 17–18.30 på Sælen skole.
BARK Sletten: Tilbud til barn i 4.–7. klasse fra Landås og Slettebakken, oppmøte på Slettebakken skole hver onsdag 17–18.30.

Andre Artikler