Jungelboken_BT_KAPP_03.jpg
25. februar 2022

Baloo-baluba!

Fengende musikk, skravlete bamse, pyro og 80-talls stil – to tomler opp for Jungelboken.

Anmeldt av Heidi Bøhagen  

Jungelboken regnes som et klassisk verk innen barnelitteraturen. Men visste du at det opprinnelig ikke var én bok, men en samling fortellinger publisert i populære magasiner og barneblader på slutten av 1800-tallet?

Rudyard Kipling skrev historiene og hans far, John Lockwood Kipling, tegnet illustrasjonene. I dag er det likevel Disneys animerte tolkning de fleste har et forhold til.

Sangene er overraskende fengende ved første gjennomlytt, noe gode musikalsanger jo bør være.

Når Fyllingsdalen teater nå setter opp sin versjon av det klassiske stykket, er det også plottet fra Disneyfilmen. Men bortsett fra dette er det mye som er nytt og gøy. Kostymene har blant annet fått en utpreget 80-talls estetikk, og all musikken er nyskrevet. Sangene er overraskende fengende ved første gjennomlytt, noe gode musikalsanger jo bør være. Partiene der sangene akkompagneres av en gruppe unge dansere er spesielt stilig. Det gjelder særlig scenene med den forførende slangen Kahn, og det er også her den beste stemmeprestasjonen ligger. 


Baloo (Tor Halvor Halvorsen) og Mowgli (Lorentza Strømme-Andersen) skaper jungelfeber i Fyllingsdalen.  

Men apropos best: Her må det komme et eget avsnitt om Baloo, tolket av skuespiller Tor Halvor Halvorsen. For en fest! Er det lov som østlending å si at den skravlete bamsen full av selvtillit kler bergensdialekten spesielt godt? Jeg tar sjansen. Den asiatiske svartbjørnen danker ut både pytonslange og panter i kampen om oppmerksomhet. Han er stykkets store stjerne. Høydepunktet er når han lurer seg inn på fest hos apekattene i forkledning. Det var flere publikummere som lo så de gråt. 

Den asiatiske svartbjørnen danker ut både pytonslange og panter i kampen om oppmerksomhet. Han er stykkets store stjerne. 

Mowgli er i denne versjonen en ung jente. Det er uklart hvorfor, men det har ingen stor betydning for selve forestillingen. Man kan velge å tolke det som en hommage til Skeivt kulturår, ettersom hun synes å bli forelsket i en av de unge landsbyjentene mot slutten. Men det kan jo også bare være fordi skuespiller Sophie Stordal Skjervheim som tolker rollen er en jente. Uansett så fremstår Mowgli som litt anonym i stykket. For det meste fungerer figuren som et speil for de øvrige dyrene i jungelen, og ikke en som driver historien fremover. Her kunne kanskje regissøren turt å gi skuespilleren litt mer plass. Mowgli har også, sammen med Bagheera, fått det minst spenstige kostymet. Det hadde vært gøy å sett 80-talls estetikken dratt lenger ut, når det først er gjort et slikt valg. 

Det sagt, så er jungelkulissene imponerende, og spesialeffekter som pyro og akrobatikk i slynger like så. Mine barn på fem og syv ble både så redde at de gjemte seg bak stolraden, og le så de datt av setet.

TO tomler opp, sa de etterpå. Høye på snop, adrenalin og teatermagi. 


Fakta: 

«Jungelboken»
Av Rudyard Kipling. Adaptert av Sturle I. Bjordal
Fyllingsdalen Teater 
Spilleperiode: 24.2–7.4 2022
Fra 4 år 

Andre Artikler