Jungelboken_BT_KAPP_03.jpg
22. mars 2022

Årets vinterferietips

Hjemme i ferien? Da har du mye å glede deg til.

De siste årene har vist oss at hjemmeferie slett ikke står tilbake for noe. Men det kan være vanskelig å komme på noe å gjøre. Hva hvis det regner? Eller hvis man er i karantene? Kan det fremdeles bli verdens beste vinterferie? Vi prøver oss på en liten tipsrunde for en tipp topp vinterferie i egen by.
 
I BYEN

Bergen by har våknet til liv igjen, så hva er vel bedre enn et gjensyn med Akvariet, Universitetsmuseet eller VilVite?

Museumsdager og nye oppdagelser

De fleste er åpne i vinterferien og full av både nye og kjente opplevelser. Men ta også en titt på hva Bymuseet i Bergen har planlagt. Både Håkonshallen, Skolemuseet og Bryggens museum er åpne og byr på ulike opplevelser som rebus, vandreteater og omvisninger. Sjekk nettsidene deres først så er du helt sikker: www.bymuseet.no

Klar for en natt på museet? Hvordan ser det ut om kvelden når lysene slukkes på Naturhistorisk museum? Vanligvis låses dørene og lyset slukkes når museumsgjestene går hjem. Men denne onsdagen skjer det noe helt uvanlig. Dørene åpnes igjen, men lysene forblir av – og da er det klart for at familiene kan innta museet. Husk å ta med dere lommelykt denne kvelden. I vinterferien venter også helt nye skattekart med oppgaver som hele familien kan løse sammen. Natt på museet onsdag 2. mars kl. 18.00–21.00. Pris: Kr 100/barn gratis. Unviersitetsmuseet Naturhistorisk er åpent hele vinterferien kl. 10.00–16.00, søndag 11.00–17.00. Inngang: Voksne kr. 150, gratis for barn. 


FOTO: Vandreteater med Bymuséet i vinterferien. Foto: Barn i Byen / Tove K. Breistein

Skjellfangst på Sjøfartsmuseet.
På lørdag 26.februar, sønd. 27. februar, lørdag 5. mars og søndag 6. mars 
blir det skjellverksted på Bergen Sjøfartsmuseum.  

VinterPULSE  
 

PULSE er en prosjektgruppe fra Norges Musikkorps Forbund. I vinterferien står PULSE for et gratistilbud til barn og unge i Bergen og omegn: VinterPULSE! 
Arrangementet passer barn fra 7 til 14 år – med og uten korpsbakgrunn. Her får de delta på et 4 dager langt arrangement som ender med en konsert, hvor barna får vise fram hva de har lært. Et pedagogisk lederteam vil være tilstedet sammen med ungdomspraktikanter og et trivselsteam, for å ivareta alle deltakere. 
NMF, med støtte fra BUFDIR (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet), Norsk Musikkråd og Norec, står for alt, tilbudet er helt gratis, alle måltid og tilbud om transport er også inkludert. 
Se her for informasjon og påmelding: https://musikkorps.no/vinterpulse-bergen2022/ 

Bygg en humlekasse
 på en dag

Naturvernforbundet inviterer til humlekassebygging i den naturvennlige hagen på Storetveitmarken. Dere får den selvsnekrede humlekassen med dere hjem etterpå, sammen med materiell som kassen skal innredes med. I løpet av dagen får dere også innsyn i et humleriket og hvordan humlekassen skal innredes slik at humledronningen trives. Onsdag 2.mars kl. 13.00–15.00. Forhåndsbetaling på vipps #20910. Påmelding er obligatorisk. 

Familiedag på UKEN 22

Studentene på NHH inviterer til familiedag og lager fornøyelsespark med hoppeslott, ansiktsmaling, barneteater i kjelleren og kafé i aulaen. Barna får også mulighet til å delta på konkurranser, og prøve seg på ulike idretter under regi av handelshøyskolens ulike idrettslag. Søndag 6.mars kl. 11.00–16.00. Pris: Voksne gratis, barn kr. 50,- 
Biblioteksdag i ferien

Ikke bare kan du låne bøker, tegneserier og spill, men du kan se forestillinger, filmer og høytlesninger. På bergenbibliotek.no kan du se hva som skjer på de ulike bibliotekene, låne bøker og få tips om lesestoff. Så lån deg en bok, gå på kafé, kjøp en bolle og en kakao og forsvinn inn i en annen verden.


Foto: Biblioteket venter med både bøker og aktiviteter. Foto: Tove K. Breistein/Barn i Byen

Vinterferie på Bergen kino 

Lørdag 26. februar er det Barnas superkino 
En rekke familiefilmer vises fra kl. 11-16. 
Premiere på "Monsterfamilien" - kr 100/115. NB! Billettpriser på de andre filmene denne dager er kr. 80 pr person. 
På filmprogrammet er blant annet "Syng 2" og "Mummipappas eventyr" 
Se program: www.bergenkino.no/article/barnas-superkino

Vinterfest i Åsane kulturhus med pop up kino: 
25., 26. og 27. februar kan dere oppleve film i Åsanes nye kulturhus. 
Premiere på "Full dekning" - kr. 60,- 
Ellers vises filmer som "Syng 2" og "Monsterfamilien". 
Se program for vinterfesten: www.bergenkino.no/article/pop-up-kino-i-asane-25-2702Vinterferie på Løvstakken 

Åpen idrettshall for 2.-10. trinn, 28. februar til 4. mars. 
Kom og prøv innebandy, fotball, basket og mer. Gratis mat og frukt. 
Påmelding: 98430230 

Åpen Aktivitetsdag på Ny-Krohnborg kultursenter den 5. mars kl. 12-15.
Prøv dere på dans, zumba, fotball, innebandy, basket og e-sport og mye mer. 
Gratis inngang og mat. 

Jungelfeber i Fyllingsdalen 

Nå settes "Jungelboken" opp på nytt på Fyllingsdalen Teater og denne gang også med hjelp fra Sirkus Balance. Forestillingen byr dermed på nye akrobatiske apekatter og spenstige dansenumre og også denne gangen spilles Mowgli av en jente. 

Premiere onsdag 23. februar kl.17:30. Spilles lør, søndag og torsdag i vinterferien. Forestillinger fram til 7. april. Alder: fra 5 år

UTENFOR BYEN

Bergen er verdens beste by, men av og til så er det greit å oppleve noe utenfor de syv fjell.

Festningstur

Hva med en tur til Fjell Festning? Ute på Sotra finner du ett av de største enkeltstående festningsanleggene i Europa fra andre verdenskrig. Du kan gå ned den fjorten meter dype kanonbrønnen, og finne et helt utrolig underjordisk festningsanlegg. Her får dere en fin gåtur, som også er barnvognvennlig. Museet er åpent i vinterferien og ellers lørdager og søndager mellom klokka 11–16. Omvisninger søndager kl. 11, 12.30, 14 og 15.30. Billetter kan kjøpes på stedet og i forkant på www.fjellfestning.museumvest.no


FOTO: Opplev Fjell Festning i vinterferien. Foto: Museum Vest.

På Osterøy utenfor Bergen kan du legge søndagsturen opp Krossdalssvingene. En nydelig fjellsti som svinger seg ned dalen. Perfekt for store og små, med gode rastemuligheter på bunnen og fotomuligheter på toppen. Denne turen er ca. 2,5 km, og egner seg godt for barnefamilier. Turen starter ved Mjøsvågen i Hosanger. Det er mulig å parkere ved Hosanger Montessoriskule og gå fra Mjøsvågen og inn den gamle veien i Krossdalen. Veien er et kulturhistorisk veiminne fra slutten av 1800-tallet. Og her er det bare å legge opp til pauser underveis, for i løpet av de 400 meterne er det hele 17 hårnålssvinger! Planlegg turen på ut.no

Bading:

Pakk badikken og dra til Osbadet. Her er sklier, terapibad og stort basseng. Og det åpner en ny klatrehall i samme bygg. Billetter og utstyr fåes i resepsjonen.
Les mer og planlegg dagen på www.osbadet.no


HJEMME

Borte bra men hjemme best? Her er råd til innedager:


Planteverksted: 
Det er ikke så lenge til vår, og nå er absolutt et godt tidspunkt for å begynne å dyrke. Her er dyrketips å starte med i vinterferien allerede: 

Gulrot i melkekartong:

• Samle inn melkekartonger og pass på å skylle dem godt.
• Klipp av toppen så du får et stort firkantet hull. Klipp av litt av hjørnene i bunn så du får drenering.
• Fyll halve kartongen med jord og bank kartongen mot underlaget. 
• Fyll på mer jord og bank enda litt til mot underlaget, slik at jorden blir fast og kompakt. La det være igjen ca. 2 cm til kanten.
• Strø gulrotfrø over jorden. Pass på at det er litt avstand mellom frøene, og ikke alt for mange i hver kartong.
• Dekk frøene med et tynt lag med jord, og vann forsiktig. 
• Tynn ut frøplantene etter hvert, og når temperaturen stiger og det står mai i kalenderen kan du plante dem ut.


Foto: Bruk fridager til å sette årets gulrøtter. Barn i Byen / Mette Paust-Andersen

Tomat av tomat:

• Ta en tomatskive (som for eksempel ble igjen etter frokosten) eller en overmoden tomat og skjær i skiver. 
• Fyll jord i en potte som er litt stor, og vann godt. 
• Legg tomatskivene oppå jorden med litt mellomrom.
• Dekk tomatskivene med jord.
• Vann jorden.
• Sett potten et lunt sted, og vent.

Etter noen uker vil du se tomatplanter spire opp. Vann, men ikke overvann. Her kan man helt sikkert bruke andre grønnsaker også, så det er bare å prøve seg frem.

Rettferdig disco:

Musikklek med så mange deltakere du bare vil. Bestem en rekkefølge på deltakerne. Alle får velge sang etter tur. Spill høyt, og dans alt dere kan. Kanskje får du en ny favorittsang? Eller dere kan lage en danserutine sammen? Dans, syng, kle dere ut, ha disko lys og slå dere løs!

Kjøkken takeover: 

Vær husets kjøkkensjef og sett opp en spennende meny. Finn oppskrifter på for eksempel matstart.no og kom i gang. Hva med å matredde i samme slengen? Det finnes masse gode oppskrifter og forslag for den som googler litt. Brune bananer; ingen problem å lage både smoothie, bananpannekaker eller banankake. Og visste du at både spinat, gulrot og paprika passer godt i smoothie?

God ferie!

For flere vinterferietips: www.barnibyen.no/bergen/det-skjer/

Saken er basert på en artikkel i Barn i Byen nr. 95 skrevet av Ragnhild Friis-Ottessen

Andre Artikler