Bryggen museum_10_Brigde.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 86/2020

Skjeletter, sverd og frekke runepinner

Hvordan var det å leve i middelalderen i Bergen? Museumstesterne har vært på Bryggens Museum og oppdaget hva folk mistet i doen før i tiden.

Tekst: Marianne Lid Iversen. Foto: Tove K. Breistein

Mens Barn i Byen-museumstesterne, Jonathan (7) og Pia (11), er på vei til Bryggens Museum, er det tid for en historisk oppdatering. Vet dere når middelalderen var?

– Nei, jeg er ikke helt sikker, men det er veldig lenge siden. Tror det var etter dinosaurene? Vi har ikke hatt om det på skolen ennå, forteller Jonathan.
Pia mener det var omtrent samtidig som steinalderen – eller var det vikingtiden?

– Vi har heller ikke hatt om middelalderen på skolen enda. Bra vi skal på museum da, konkluderer hun.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Jonathan i fin flyt mot Bryggens Museum. 

Vår helt egen museumsvert
Bryggens museum er nyrenovert, og vi kommer inn i lyse, moderne lokaler.

– Oi, her var det fint! Kul trapp! De to snuser inn museumsstemningen og hopper og spretter entusiastisk innover til resepsjonsområdet.


Vi er tidlig ute og det er fremdeles litt stille på museet. Museumsvert Anne Skag Storheim tilbyr oss en omvisning, og vi beveger oss inn innover og nedover i museet. Under bakkenivå befinner vi oss i et stort, blått rom. Det er museumsgjenstander rundt oss på alle kanter.


– Wow! Se, det er ting helt opp til taket!


Det er første gang vi foretar en museumstesting med egen museumsvert fullstendig til vår disposisjon.

Sideror, hva er det? Er det laget av plast? År 1248, mener du virkelig at det er fra 1248?

– Kan vi spørre deg om alt vi vil, lurer museumstesterne på, mens de svirrer rundt i lokalet og ser opp og ned og rundt seg.

– Jada, det kan dere, betrygger Anne. – Jeg skal prøve å svare så godt jeg kan.

De to vet å benytte anledningen: Sideror, hva er det? Er det laget av plast? År 1248, mener du virkelig at det er fra 1248?

«Reis deg opp og fis»

Runepinner = middelalderens meldinger
Som vanlig går det unna når museumstesterne er i gang. Det er mange inntrykk og mye som skal undersøkes. En stor, rund plate, nesten som et stort bord, vekker straks interessen.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Pia er kjapp med å forfatte setninger med runer.

– Vet dere hva runeskrift er? Og har dere hørt om runepinner? Her har vi en stor samling, forteller Anne. De to lener seg interessert over bordet.


– Hvor fant dere dem? Hvem er det sine? Hva står det på dem?

Anne forklarer at i middelalderen kunne de fleste lese og skrive. Runespråket trengte du ikke å gå på skolen for å lære, så uansett om du var fattig eller rik så kunne du skrive med runer.

– Vi kan sammenligne runepinnene med dagens SMS og meldinger på sosiale medier. Her har vi alt mulig, fra do-skriblerier til vakre kjærlighetsdikt.


Anne forteller at noen av pinnene ikke er særlig barnevennlige og inneholder en del banneord. Veldig spennende, synes museumstesterne, som gjerne vil høre noen bannepinner, men Anne mener det er best at de kommer tilbake og leser dem når de er blitt eldre. 
Hun leser opp en pinne som straks slår an:

– «Reis deg opp og fis».Den er nok risset inn av en skikkelig blid person.


Museumstesterne kniser, står det virkelig det?


Anne leser opp en runepinne til: «Gyda sier at du skal gå hjem». Her var det kanskje en kar som hadde vært litt for lenge ute og drukket øl?

Noen av runepinnene er datert helt tilbake til 1170-tallet og er funnet her på Bryggen. Vi må regne litt. Det er 850 år siden! Nesten ikke til å tro!

«Reis deg opp og fis»

Inne i museet er det også et verkstedområde der små og store kan lage sine egne runepinner. Men akkurat i dag er det tomt for pinner.

– Det var synd, for det hadde vært kult å lage en runepinne. Pia øver seg på papir i stedet. Etter kort tid har hun skrevet flere setninger med runer.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: I den nye hovedutstillingen kan du bevege deg «Under Jorden» og få et glimt av byens eldste bebyggelse.

Så mange ting!
Vi beveger oss videre og ser på skjeletter, hodeskaller fra 1170-tallet, kniver, kors, synåler, krukker og smykker.

– Så mange fine ting de hadde i gamle dager i Bergen. Tenk at de kunne gå rundt med sverd!


Mye er i glassmontre, men det er likevel ting her som det er lov å kjenne på. Vi oppdager noen spennende bokser som er plassert i barnevennlig høyde. Pia løfter forsiktig opp lokket på den ene, og det lyser ut av den:


– Oi, wow, kom og se! Nede i boksen skjuler det seg små skatter – miniatyrkrukker, smykker og små eiendeler fra middelalderen.


– Så bra at de har laget litt museumsstemning her nede for de som ikke er så høye, påpeker Pia.


Vi får også se små leker og spill laget av bein fra dyr. Barn var nok like glade i å leke i middelalderen som de er nå.


– Vet dere, bein blir faktisk kalt for middelalderens plastikk. De brukte bein fra dyr til å lage forskjellige bruksgjenstander, litt som vi bruker plastikk i dag, forteller Anne.


– Hm, litt kult, men det er likevel bra de bruker plastikk og ikke bein i dag, mener Jonathan.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Mye er i glassmontre, men det er likevel ting her som det er lov å kjenne på – til stor glede for to museumstestere. 

Et siste ærend
Utenfor museumstoalettene finner vi en ekte middelalder-do, med plass til flere. Begge rynker på nesen.

– Æsj, tenk på den lukten! Men det var jo kanskje litt koselig å ha noen å snakke med.

Sammen med middelalder-doen er det stilt ut flere gjenstander. Kammer, sko, smykker og andre små og store ting. Anne forteller at alt som ligger der er ting som folk i middelalderen har mistet i do. De to museumstesterne bryter ut i latterkrampe. Pia kjenner en som har mistet mobilen i do. – Gøy å tenke på at vi gjør de same tabbene fremdeles.

Det er tid for oppsummering. Hva likte museumstesterne best her på museet?


– Anne! Museumsverten! Hun visste jo alt mulig, svarer Jonathan. Pia er enig.


– Det var gøy å se forskjellene på middelalderen og nå – og at så mye er likt. Vi mennesker har ikke forandret oss så mye. Og det var fint at de hadde kasser som barn kunne kikke oppi, de var kule. Da gjorde det ikke så mye at noen ting hang litt høyt, legger hun til.


– Har dere noen tips til museet?


– Ja, de skulle ikke gått tom for runepinner. Det hadde vært veldig gøy å prøve å lage sin egen.


– Og en ting til; vi skulle gjerne visst hva som stod på de bannepinnene, men det skal vi nok sjekke ut en annen gang, sier Pia. De to museumstesterne smiler lurt ...


Tusen takk for oss, Bryggens Museum!


FAKTA:

Bryggens Museum viser materiale fra arkeologiske utgravinger på Bryggen, og rester av byens eldste bebyggelse. Museets nye hovedutstilling, «Under Jorden», viser middelaldermenneskenes liv og hverdag i Bergen og på Vestlandet.

Bryggens Museum har åpent hver dag fra kl. 11–15.
Inngang koster kr. 100 for voksne, og er gratis for barn.

Andre Artikler