IMGP6024.JPG
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 86/2020

Byens minste bibliotek

På 35 kvadratmeter kan du både lese, tegne, spille sjakk, gjøre lekser, spille FIFA, treffe venner og ta med deg yndlingsboken din inn i små krypinn og tuneller. For et drømmested!

Tekst og foto: Siri Breistein

I november 2019 åpnet BibLab på Sletten Senter, og mange barn har allerede funnet vei til byens minste bibliotek.

– Mens vi venter på et lokale som er stort nok har vi laget Sletten Bib­Lab, i tillegg til Landås bibliotek, sier bibliotekaren Lene Olszeth.

– BibLab står for både bibliotek og laboratorium, for hele rommet er egentlig en liten testsone.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: På BiBLab på Sletten møter du hyggelige bibliotekarer som gjerne hjelper deg med å finne både en bok og en lekseplass. 

Medvirkning
Underveis i planleggingen av BibLab ble barn fra Fridalen skole invitert med på en medvirkningsprosess sammen med en arkitekt som er spesialist på gjenbruk. Målet var at det nye biblioteket skulle være 90% gjenbruk. Og slik ble det! Bare blomstene og dataspillene er nye. Barn har også vært med på å velge fargene i interiøret, og tidlig i fasen kom det forslag om å lage en tunnel som fører deg hele veien fra inngangsdøren, gjennom bokhyllene og frem til bibliotekarene.


– Et ønske fra barna var også mer skjermede sitteplasser, mens ved bordet kan du sitte helt åpent og bli sett mens du gjør lekser. Vi har jo en del innhold som også fokuser på teknologi og programmering – og da blir det jo lab ut av det også, sier Lene.


Leksehjelp
Hver onsdag etter skoletid er det leksehjelp i regi av Kirkens Bymisjon og om mandager er det biblioteksjakk. Etter hvert vil lokalet også fylles med verksteder og høytlesninger.


– Jeg synes at Sletten BibLab er blitt et veldig kult sted, sier Lene Olszeth, som allerede ser at faste brukere har funnet seg godt til rette i byens minste bibliotek. Biblioteket er åpent for alle aldre, også voksne kan bestille bøker og hente dem på Sletten BibLab.


Mens Barn i Byen er på besøk dropper det inn SFO-barn fra Slettebakken skole som jubler når de kan låne både Switch Nintendo og spille FIFA på en stor TV-skjerm – og ikke lenge etterpå vrimler de 35 kvadratmetrene av småfolk og store; en pappa jakter på barnebøker, venninner tegner og gjør lekser sammen og ungdommer finner seg en beskyttet krok for å prate litt. Her er plass til alle.FAKTA: 

Sletten BiBLab finner du i 2. etasje på Sletten Senter). 
Sletten BiBLab har åpent mandag–torsdag kl. 10–18, fredag og lørdag kl. 10–16. 

Andre Artikler