Steinerskolen_3987.JPG
04. april 2025

Påskeprat på Skoleplassen

På Rudolf Steinerskolen i Bergen er det første ordentlige vårdag. Solen skinner, og Barn i Byen møter en gjeng andreklassinger som gleder seg til påsken. Mange av dem har planene klare, og praten går ivrig om egg, skiturer, blomster og mysteriene rundt hvorfor vi egentlig feirer påske.

 

Tekst og foto: Lovise Espeland

Solveig Anna Skålnes forteller at hun pleier å besøke kirken i løpet av påsken, men hennes enorme entusiasme for påskeeggjakt avslører at det er det hun gleder seg aller mest til. Det er det flere som er enig i. Og alle har sin egen historie om hvor egget kommer fra, og hvordan det skal bli funnet.
         Sara Styve Tobiassen pleier å være på hytten og stå på ski i påskeferien. Eira Annie Woll Tandum liker også å lete etter egg, og av og til er eggene helt ekte påskehareegg man kan lage mat med!
         - Påskerebus! Vi har alltid påskerebus på hytten, skyter Hedda Frugård inn.
         Jone Svendheim forteller at han vanligvis må bruke kart og kompass for å finne frem til et stort påskeegg gjemt i et tre. 
         - Resten av påsken sitter jeg i treet og spiser godteri, sier han fornøyd.



Men hvorfor feirer vi påske da?

Alle barna har stålkontroll på hva påsken innebærer for dem: å være ute, lete etter egg (og spise innholdet etterpå), og å gjøre noe annet enn det vanlige. Men på spørsmål om hvorfor vi i det hele tatt feirer påske, eller har fri i påsketiden, blir det straks litt mer stussing.
         - Påsken har bursdag. Nei, påskeharen har bursdag, bare at haren gir oss gaver i stedet for motsatt? foreslår Sofija Storebø litt usikkert.

Det skal ikke stå på fantasien hos 8-åringene! Flere sier at de ikke vet eller ikke husker. Men snart kommer noen på sporet av bibelfortellingen om Jesus som ble hengt på et kors, døde og sto opp fra døden kort tid etter.

- Jeg tror på at Jesus døde og stod opp, sier Solveig.

- Jeg tror ikke jeg visste hvem Jesus var da jeg var liten…, forteller Eira.
         Andreklassingene tror at folk i mange land feirer påske, uansett om de tror på bibelfortellingen om Jesus eller ikke. Noen kommer på at kanskje ikke alle barn har råd til påskeegg, og det synes flere høres trist ut.
         - Men mange fattige tror på Gud, og da kan de be til Gud om det de ønsker seg, sier en  løsningsorientert Solveig.
         - Noe av det aller beste med påsken er å se alle de fine blomstene som titter frem, sier Hedda, og ser på de foreløpig ganske brune og vinterlige omgivelsene. Will forteller at han liker det gule inni blomstene særlig godt. 

 

Livet i naturen

Lærer i andreklasse, Andreas Tangen, forteller at klassen bruker mye tid på sang og musikk. Frem mot påske er det sanger om våren og de velkjente påskesalmene de synger mest sammen.
         Andreas forklarer at skolen pleier å ha en felles påskeavslutning med skuespill, musikk og fortellinger. Små bjørketrær hentes inn og står i vann over påske, og når elevene er tilbake har knoppene sprunget ut. 
         - Det er stort for barna å se livet i naturen, sier læreren. Videre forteller han at fokuset er større på årstid enn på høytid, og at påsketiden er en markering av livet som springer ut på ny og naturen som våkner til liv. Den kristne fortellingen billedliggjør nettopp dette store mysteriet: at alt som har vært dødt våkner til liv hver eneste vår.



En skoleplass full av farger

I første time etter storefri får elevene lov til å ha matteundervisning ute i det nydelige været. Men før de går i gang med regning og telling, får de tegne flotte påskemotiver med gatekritt på skoleplassen.
         Som kronen på verket tar Andreas, som også er musikklærer, frem gitaren og setter i gang en nydelig vårsang, og alle kan alle versene utenat. Til Katharina Lundes tekst og melodi gjør barna bevegelser som illustrerer vårbekkens sildring, hønemor som tipper i tunet og den første solstrålens varme.

 

Påsken 2025. Skjærtorsdag: 17. april. Langfredag: 18. april. Første påskedag: 20. april. Andre påskedag: 21. april.

Påsken er den viktigste og eldste kristne høytiden. Den feires til minne om at Jesus døde på korset og at han sto opp fra de døde. Påskeharen er et mer moderne fenomen, og kommer fra tyskland på 1600-tallet. 

Andre Artikler