07 - Katla Marin Brynjarsdottir 10 år og Thelma Anika Drivdal 10 år 2.jpg
23. april 2025

Bli med å ta vare på naturen!

Visste du at Naturvernforbundet har bursdag i år? De fyller hele 111 år og er Norges eldste miljøvernorganisasjon! Med over 42 000 medlemmer og 100 lokallag jobber de for å beskytte naturen – og de vil gjerne ha med barn og familier på laget.

Tekst: Mai Vabø  Foto: Tove K. Breistein

Naturen er full av spennende opplevelser, enten du liker å utforske småkryp, klatre i trær eller bare kjenne vinden i håret på en fjelltopp. Naturvernforbundet ønsker at barn og unge skal få mulighet til å bli glad i naturen, for det er først når vi bryr oss om noe, at vi virkelig utvikler ønsket om å ta vare på det.
La barna oppleve naturen
– Det viktigste for barna er å få lov, tid og anledning til å bli glad i naturen. Utvikle et godt forhold uten overskyggende problemer. De mer dystre problemene kan vi voksne få bekymre oss over, sier prosjektansvarlig i Hordaland, Ingvild Sundal Joys. Naturvernforbundet arrangerer derfor prosjekter som «Naturglede», hvor barn og unge oppfordres og inviteres til å bruke naturen aktivt.
– Det er viktig for oss at barna får utvikle ønsket om å ta vare på naturen først og fremst. Slik vokser de opp til å bli voksne som kjemper for den.
Oppdrag blomstereng
Har du lagt merke til at det ikke summer like mye av bier og humler som før? Kanskje dere har snakket om det hjemme, eller i klassen. Mange av insektene våre sliter fordi de ikke har nok naturområder å leve i.
Naturvernforbundet har i samarbeid med Bærekraftige liv Landås startet et prosjekt som heter Oppdrag Blomstereng. Her kan skoleklasser være med på å lage blomsterenger på skoleområdet.
– Skolene og klassene melder interesse, tar kontakt og får ressurser og undervisningsopplegg, for å hjelpe bier og andre insekter som er truet av mangel på naturområder, forklarer Ingvild. Barna får være med på hele prosessen – fra å finne et område, så blomster og følge med på hvordan engen vokser frem. Vil din klasse delta allerede denne våren? Se mer informasjon om dette på Naturvernforbundets nettsider!
Den store vårryddedagen
Plast og søppel som først havner i naturen, blir der i hundrevis av år. Det kan skade dyr og fugler som spiser det, eller som setter seg fast. Naturvernforbundet arrangerer flere ryddedager i løpet av året, og her kan både skoler, barnefamilier, nabolag og vennegjenger delta.
– Gjennom Ryddedagene takler vi problemet i fellesskap. Vi kan alle gjøre enda mer! sier Ingvild. Hun understreker at både klima og natur kan føles stort, overveldende og vanskelig å takle alene. Derfor er disse dagene og aksjonene hvor man kommer sammen som fellesskap viktig.
Hvor som helst, når som helst
Den første store ryddedagen på året er Vårryddedagen, som i år var 22. mars. Denne tiden er valgt, fordi det er før fuglene begynner å hekke.
- Da forstyrrer vi ikke dyrene, men hjelper til med å gjøre naturen klar for våren, forklarer Ingvild. Men man kan arrangere egne ryddedager i lokalsamfunnet hele året, så lenge man passer på å ikke skape problemer for dyrelivet eller i naturen.
- På www.ryddenorge.no kan du registrere hvor og hva du har ryddet, slik at vi får bedre oversikt over hvor søppelet kommer fra. Man kan også melde inn steder som er ekstra forsøplet, så de blir rapportert og fulgt opp, forteller Ingvild. Man kan altså rydde og registrere på nettsiden akkurat når det passer!
For de som vil ta ryddeaksjonen enda et hakk videre, er det mulig å søke om midler til å arrangere egne ryddeprosjekter. Kanskje speidergruppen din eller idrettslaget ditt trenger en ekstra inntektskilde, enten det er til et prosjekt eller generelt? Da kan dette være et fint alternativ til å gå fra dør til dør og selge ting.
Senere på vårparten, i mai, arrangeres Byryddedagen, slik at søppel og plast plukkes opp før det kommer ut i naturen. Høsten er tiden for Strandryddedagen, der det ryddes opp etter sommeren, og man hindrer at plast og søppel havner rett i havet.
– Vi har vel alle sett hvilke skader det kan gjøre på livet i sjøen, sier Ingvild alvorlig.
Har vi langt igjen å gå?
Mange tenker at vi i Norge er flinke til å ta vare på naturen, men egentlig skulle vi vært enda flinkere. Norge er med i en internasjonal naturavtale som sier at vi skal verne og restaurere 30 % av naturen vår innen 2030. Det er et stort mål, og vi ligger ikke godt nok an til å nå det ennå.
– Det kravet har vi ikke oppfylt, og det jobbes ikke raskt nok foreløpig, sier Ingvild. Og selv om vi har mye vernet natur, for eksempel fjellområder og parker, sier hun at det er desto viktigere å verne flere ulike typer område, slik som for eksempel skoger.
– Mye av skogen vi har er ren granåker, altså produksjon. Vi har nesten ikke gammelskog igjen i Norge. Det er jo veldig synd, og ikke minst trist å miste.
Nærområdet
Selv om de store miljøutfordringene kan føles overveldende, er det mye vi kan gjøre. Naturvernforbundet opplever at stadig flere engasjerer seg i naturvern, og at folk liker å gjøre noe konkret for naturen.
– Det er lettere for mange å ta små grep og engasjere seg lokalt med naturvern. Det er synlig og nært, og man kan ta aktive valg for å verne om den i hverdagen, sier Ingvild.
Så hvorfor ikke bli med på, eller arrangere en helt egen ryddeaksjon? Når våren kommer, fokuser på å plante mange pollinatorer for bier og insekter - eller bare ta en tur ut i skogen og nyte naturen. Finner du noen naturlige norske arter i ditt nærområde? Eik for eksempel?
Små valg kan gjøre en stor forskjell – og det viktigste er å starte et sted!

Andre Artikler