Nordlys_Alver_205801.jpg
21. februar 2025

Nordlys – himmelens naturlige lysshow!

Har du sett nordlys i det siste? Er det ikke magisk når fargene danser over himmelen?

Tekst: Marianne Presthus Heggen, Høgskulen på Vestlandet

Foto: Herbjørn Presthus Heggen og Rasmus Os

Nordlys er ikke egentlig magi, og har en helt naturlig forklaring - men før vi visste hva det var, eller hvor det kom fra, fantes det en rekke ulike teorier: De gamle vikingene trodde at nordlyset var en bro mellom menneskene på jorden og gudene i himmelen. Broen kalte de Bifrost, og de trodde at bare de tøffeste krigerne ville tørre å gå over den. Når vi ser nordlyset flakke på himmelen, kan det nesten se ut som en bro. Og man må være ganske tøff for å dra opp dit!
I Finland kaller de nordlys for "revontulet," som betyr revebranner. De trodde at nordlyset kom fra rever som løp lynraskt over fjellene. Når halene deres kom borti fjellet, slo det gnister som fløy opp på himmelen – og det var dette vi så som nordlys.

De dødes sjeler
Men ikke alle historier om nordlyset er like hyggelige. Mange steder trodde folk at nordlyset var de dødes sjeler. I Sápmi (Sameland) var det derfor vanlig å tro at man ikke skulle plystre eller synge under nordlyset, i tilfelle det oppdaget at man var der.
Har du sett animasjonsfilmen “Min Bror Bjørnen”? Den handler om en inuitt som møter sjelene til sine forfedre gjennom nordlyset, og blir forvandlet til en bjørn - sitt totemdyr. Det er en fin film, som forteller mye om magien man så i nordlyset og naturen i gamle kulturer.

Vitenskap og magi
Noen ganger kan det nesten føles som om noe blir litt mindre magisk når man får vite hva det skyldes. Kanskje det er gøyere å bare nyte synet av lyset på himmelen enn å forstå hvordan det kommer dit? Men med nordlyset er forklaringen bak så spennende at det nesten blir enda mer magisk å kunne litt mer om det!
Visste du for eksempel at når det stormer på sola, blir det mer nordlys? Og det skjer faktisk også på andre planeter! Det var en nordmann, Kristian Birkeland, som kom med den første vitenskapelige forklaringen på hva nordlys er. Han fant ut at nordlyset starter med små partikler som kastes ut fra solen når det stormer der, og nærmer seg jorden. Siden jorden vår er magnetisk, blir partiklene ledet mot nord og sør, der de slipper ned mot oss. Det vi ser som nordlys, er når disse små partiklene fra sola kolliderer med gassene rundt jordkloden.

Ulike farger
Fargene i nordlyset avhenger av hva slags gass partiklene treffer, og hvor høyt oppe det skjer. For eksempel, når partiklene treffer oksygen høyt oppe i atmosfæren, blir lyset rødt. Når de treffer oksygen nærmere bakken, blir det grønt. Blått og lilla nordlys oppstår når partiklene treffer nitrogen på enda lavere høyde. Det vanligste vi ser med øynene er grønt. Men om du tar frem mobilen og tar bilde med litt lengre lukkertid, ser du kanskje flere farger.
Når vi ser på nordlyset, kan vi ofte se hvordan fargene endrer seg mens lyset "faller" ned mot oss. Det ser nesten ut som om himmelen danser!

Har du lyst til å se nordlys?
Denne vinteren tror forskerne at det blir spesielt mye nordlys, siden solen er ekstra aktiv. Følg med, be noen voksne sjekke på yr.no, eller laste ned appen Aurora, for å finne ut når det er størst sjanse for å se det.
Ta på varmt tøy, pakk kakao eller varm saft i en termos, og dra til et sted der du har god utsikt mot nord og det er lite lys rundt deg. Kanskje får du oppleve et stort, naturlig og magisk lysshow! 

 

Andre Artikler