Floke_2979.JPG
12. november 2024

Ungdomsklubben FLOKE: Et sted for kreativ utfoldelse og eierskap

Den 20. september åpnet ungdomsklubben FLOKE i Kong Oscars gate 15 i Bergen. Initiativet, satt i gang av Bergen Ungdomslag Ervingen(BUL), er et unikt tilbud for ungdom der kreativ utfoldelse, eierskap og norsk folkedans står sentralt.

Tekst og foto: Pia Nome

BUL Ervingen har lenge vært en nøkkelaktør innen norsk folkedans i bergensområdet, men den nye ungdomsklubben FLOKE markerer et spennende skifte der de yngre medlemmene nå selv får styre skuta.
Hva gjør FLOKE så spesielt? Svaret ligger i eierskapet som ungdommen selv tar – her er det de som styrer.
I kiosken, som de selv bemanner, selges alt fra varmmat, snacks og drikke til hettegensere og annen type merch. Anders, Liv og Elinor, og mange andre har allerede kastet seg inn i oppgaven med stor entusiasme.
Når det er aktiviteter på gang, er det ungdommene som organisererfussball-turneringer, spillkvelder, og står på scenen for å ønske velkommen til kveldens arrangement. De får ikke bare en mulighet til å delta, men også til å forme klubben slik de selv ønsker.
- Det å få bidra med egne ideer, se dem realisert og være med på å utvikle noe, gir ungdommene en enorm motivasjon, forteller Karin Müssler, styreleder i barnelaget i BUL Ervingen.

Folkedans og kulturarv i sentrum
Til tross for at FLOKE er et ungdomsprosjekt, er den norske kulturarven tydelig til stede. Folkedansen, som BUL Ervingen er kjent for, er fortsatt en viktig del av tilbudet. Gjennom dansekurs og livemusikk, med bidrag fra blant annet Vegard Vrådal, får ungdommen en sjelden mulighet til å ta del i folkekulturen. Karin understreker at FLOKE er et sted hvor tradisjonell folkekultur møter moderne ungdomskultur på en inkluderende måte.

Ungdommens stemme og dugnadsånd
FLOKE har allerede blitt et populært møtested for de yngre medlemmene av BUL ervingen, likevel er håpet at klubben skal få spire enda mer. Klubben er åpen for alle, men spesielt ungdom fra mellomtrinnet og oppover har funnet veien hit.
- Det viktigste er at ungdommen føler seg velkommen, forteller Karin. Hver uke arrangeres det møter der ungdommene selv kan komme med forslag til hva de ønsker av aktiviteter, noe som gir dem ansvar, eierskap, og mulighet til å forme klubben.
FLOKE handler om mer enn bare aktiviteter – det er en arena der ungdommen får muligheten til å bidra aktivt. Mange av de involverte har allerede lang erfaring med dugnadsarbeid og organisering.
- Det er fantastisk å se hvordan de unge virkelig tar eierskap til klubben, sier Karin, som har fulgt prosjektet tett fra starten.
Gjennom prosjekter som FLOKEs populære buttons-maskin, hvor de lager sine egne buttons, og utallige kvelder med kreativ planlegging, utvikler ungdommen både ferdigheter og fellesskap.

En lys fremtid for FLOKE
FLOKE er ikke bare forbeholdt tradisjonsrike aktiviteter som folkedans. Her blandes både moderne og klassiske innslag, fra Nintendo Switch-spillkvelder til glowstick-danser med diskolys.
Med kommende arrangementer som Lucia-feiringen 13. desember, planlegges det også flere store arrangementer til våren. FLOKE er blitt et sted der ungdom får være med på å utvikle noe nytt, samtidig som de lærer om både den norske kulturarven og hvordan man bygger et fellesskap.
- Det kommer et tidspunkt i ungdommens liv der de ønsker å bidra, være med på noe større og se at deres innsats har en direkte effekt, avslutter Karin. FLOKE gir dem nettopp denne muligheten – et sted hvor tradisjon møter innovasjon, og hvor ungdommen kan være med på å forme sin egen fremtid.

Andre Artikler