I fantasiens (s)eng_01.jpg
06. november 2024

I fantasiens (s)eng - med Dukketeaterverkstedet

En jente ligger i sengen og ser på uroen over seg der seks hester snurrer i takt. Hun drømmer om å bli med dem, og løpe fritt.

Tekst: Mai Vabø

Foto: Tove K. Breistein

- Det er en fortelling om inkludering, mangfold, og denne jenten som er handikappet og kompenserer for det ved hjelp av fantasien sin. En fortelling om sårbarhet, et håp for livet og hva det kan være, sier Jan Holden. Han har, sammen med Azadeh Javanmard og Fatima Ayreek, jobbet med det som skal bli en forestilling i form av dukke- og skyggeteater, Elisabeth Vannebo er engasjert til å sette musikk til bildene. 

I fantasiens (s)eng er løst basert på en persisk fortelling og bok, skrevet av Mohamad Hadi Mohamadi. Dukketeaterverkstedet har vært i kontakt med forfatteren og illustratøren, og fått lov å bruke fortellingen, til tross for at det er en noe annerledes historie i deres form. Jan beskriver forestillingen som en sanseopplevelse. 

- Det blir en poetisk og vakker opplevelse, som bruker visuelle og audiovisuelle hjelpemidler, istedenfor bare ord og beskrivelser. Vi håper de som sitter i publikum får oppleve en ny verden, og et nytt perspektiv på noen ting, sier han.

Fatima og Azadeh har blitt en del av Dukketeaterverkstedets hverdag, og er her daglig for å jobbe sammen med Jan, og bygge historien. Azadeh har det visuelle designet, og Fatima er dukkemaker. Det var Azadeh som foreslo boken til forestillingen. 

- Vi var innom mange ulike fortellinger, alt fra mytologi til folkeeventyr og mer moderne eventyr. Men det var noe med enkelheten og sårbarheten i akkurat denne som gjorde at vi valgte å skape noe akkurat med den. 

Utfordrende forhold

Fatima kom til Norge for tre år siden, i 2021. Hun slet lenge med å finne plassen sin, og vite hvor hun hørte til, som tidligere dukkemaker. Sammen med mannen sin, har hun nå startet Ayreek Production, og føler endelig at hun har et sted å høre til. Mentorordningen under Jan har hatt mye å si for dette. 

- Jeg fikk endelig drive med det jeg kan og har kunnskap og erfaring med, istedenfor å jobbe på McDonalds, ler hun. Nå ser hun at hun får flere muligheter, støtte og aksept. Allerede er hun i gang med Ayreek Productions neste prosjekt. 

Azadeh har lang utdanning innen visuell kunst og kommunikasjon, og har bodd i Bergen i 11 år. Men også hun opplevde å ikke finne jobber innenfor utdanningen, hvor hun ville trivdes og ta i bruk kunnskapen, og det hun kan og brenner for. Da hun leste om Jan og Fatima, søkte også hun på å ta del i mentorprogrammet, og fikk støtte der. Siden har de tre blitt en sammenknyttet liten gjeng som jobber i det lille verkstedet i Murallmenningen. 

Inkludering og mangfold

Jan Holden er et kjent og kjært navn i store deler av byens kulturliv. Han har en finger med i mye, og mange kan takke ham for sin suksess på flere ulike flater. Selv trekker han litt brydd på skuldrene, og understreker at det er viktig å verne om, og ta vare på de ulike kunstnerne vi har i byen. 

- Det kan være tungt nok å få det til å gå rundt som kunstner og tilhørende i byen, Særlig nå i disse usikre tidene det frie scenekunstfeltet går i møte. Å komme hit som helt utenforstående er utrolig vanskelig. Man skal lære alt fra språk til byråkrati til hvilke søknader og hva som må fylles inn og ut, og oppi det hele skal man holde på kreativiteten! 

Jan understreker at vi må bli flinkere å være rause med hverandre, hjelpe der vi kan. Tenke ut over egen virksomhet, og se hvordan det kan speile tilbake - vi er tross alt en mangfoldig og pulserende kulturby. Han poengterer at han aldri hadde visst om boken som inspirerte forestillingen uten Azadeh. 

- Jeg blir kjent med ulike perspektiv og får ta del i nye, fantastiske historier som vi kan dele videre med byen. Ved å ha fokus på inkludering og åpne verkstedet til de som trenger det, får jeg utrolig mye igjen. Og det er jo også det noe av denne forestillingen handler om: Inkludering og fellesskap, avslutter han. 

 

Andre Artikler