Martins racerbil_01.jpg
10. september 2021 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 92/2021

Den kule kidden i gaten

Fra Lego til Olabil.

På grusbanen på Sølvberget spinner en sølvfarget Alfa Romeo 8. Bak rattet sitter Morten H. Andersen (8) og gliser.

Tekst: Nhu Diep Foto: Tove K. Breistein

Gjennom jungeltelegrafen fikk jeg høre om denne kreative og oppfinnsomme fyren. Jeg ble fortalt at han hadde en veldig gøy hobby – og spesielt flink til å bygge ting av det vanskelige og sjeldne slaget. Pappaen lo da jeg ringte og spurte om det stemte. Og nå skjønner jeg hvorfor.

Fra mini til maxi

Hvordan i alle dager har du klart å bygge en racerbil i den størrelsen?
– Det begynte med at jeg lagde Legobiler. Men så hadde jeg også lyst til å kjøre racerbil som den min far hadde. Han bygget en hel racerbil på bare ett eller to år. Da ble jeg skikkelig misunnelig. Jeg tittet i mange bilbøker for å finne den riktige typen og fant en gammeldags Formel 1-bil som jeg ville ha. Så bestemte vi oss for å lage en sånn. Det var ikke så vanskelig å bygge racerbilen, for faren min er veldig flink!

Det begynte med at jeg lagde Legobiler.

Morten trer ut av bilen og gir meg en omvisning. Han åpner den fremste luken og avslører tre store sorte batterier med røde ledninger og forklarer:

– Det er masse ledninger inni motoren fordi det er en elbil, og vi har mange batterier for at den skal kjøre lenge uten å stoppe opp. Vi tenkte først å bruke en gammel gokartmotor med eksos og greier, men så kom vi frem til at det ble så mye styr med å dra den opp med tråd. Det ville tatt for lang tid, og så hadde vi forstyrret naboene våre. Det var egentlig pappa som ville ha den bråkete motoren mest, men jeg svarte nei.


Morten åpner den bakre luken og viser frem kjeden som får hjulene til å gå rundt. Han forteller at kjeden kommer fra en sykkel og hjulene fra en trillebår. Åtteåringen skynder seg bort til midtpartiet som er sitteplassen, bøyer hodet inn i hullet og peker ned på tregolvet.


– Jeg satt oppi der og bestemte hvor setet og rattet skulle være og vi tegnet direkte på platen. Jeg bestemte hva som var god plass og hvor langt det skulle være til bremsen, gasspedalen og rattet.

Setetrekket er mykt og er laget av imitert skinn. Her har mamma til Morten bidratt. Alle i familien har vært med og hjulpet litt. Morten er glad og stolt. Han tripper der han står.

Gammelt og nytt
Far og sønn har fokusert på gjenbruk og benyttet seg av gammelt materiale fra garasjen. Resten har de kjøpt i butikk og på nett. Motoren og kontrollboksene fant de på et nettsted som solgte Olabil-kit.
Bygger du ting etter oppskrift eller er det litt fri fantasi også?

– Når jeg lager Legobiler bruker jeg bare fantasien og bygger ut ifra bildene jeg har i hodet. Jeg bare putter inn et sete her, en dør og et vindu der, sånne gøye løsninger. Men jeg kan ikke kjøre dem, og det er litt kjedelig. Jeg har tre radiostyrte biler. En er ødelagt, en er Lego og en annen er racerbil. Jeg tror pappa har seks biler. Ekte biler.Foto: – Vi brukte aluminiumsplater som vi kuttet og formet rundt skroget som er bygget av treplater. Jeg har vært med og jobbet med utsiden, men alt det andre vanskelige gjorde pappa mens jeg var på besøk hos vennene mine, forklarer Morten. 

M for Morten

Har bilen din et navn?
– Alfa Romeo, som en av de første racerbilene, Alfa Romeo 8 C.

8-tallet betyr at det er bil nummer 8 i et løp. Men det var ikke det som var planen da Morten og faren satte den på. Det var bare det eneste klistremerket de hadde. Nå lurer han på om han skal kalle sin for 8 M, som M for Morten.


Har du venner som du deler interessen med?

– Ja, Jonas! Han bygger mye Lego han også, og har lyst på en ­maken racerbil som min. Han vil at jeg og pappa skal lage en sånn til ham, men det har tatt et halvt år å bygge denne, og den er ikke ferdig ennå. Jeg har lyst til å male den rød, sånn racerbilfarge.

Kjeden kommer fra en sykkel og hjulene fra en trillebår.

60 km i timen
Racerbilen har en fart på 60 km i timen. Pappaen har regnet det frem, men ingen har testet den ut skikkelig. Morten får ikke lov til å kjøre så fort. Foreløpig får han bare lov til å kjøre på grusbanen og i gaten. Både storesøsteren, bestevennen Jonas og naboen Lily, har fått lov å kjøre. En gang gasset Lily så hardt at hun nesten havnet utfor et stup. Da måtte Morten hive seg over rattet og svinge unna.

Hva med airbag, har dere tenkt på det?

– Nei, og ikke har vi sikkerhetsbelte heller. Pappa og jeg har tenkt at hvis vi krasjer, er det bedre å fyke ut av bilen enn å sitte fast inni med sikkerhetsbeltet. Jeg bruker til vanlig hjelm. Men i dag glemte jeg det. Jeg har lyst til ha lys på bilen og skjerm foran, så jeg ikke får grus i ansiktet når jeg kjører fort. Men pappa sier at jeg burde ha sånn kule briller med skinnhjelm som fra 1. verdenskrig.

Men du kan jo slippe alt det der ved å bare kjøre sakte?

– Nei, det vil jeg ikke! Det klarer ikke den en gang!

Hva annet skal dere bygge når dere er ferdig med racerbilen?

– Et radiostyrt legofly! Men det blir vanskelig å lage, med propell og greier. Pappa har et verksted. Så etter hvert når jeg blir større kan jeg bruke verktøyene og bygge selv. Kanskje jeg til og med kan lage mitt eget fly!

FAKTA:

Har du lyst til bygge Olabil?
www.olabil.no finner du enkle oppskrifter og gode tips.

Andre Artikler