9788202694678.jpg
18. oktober 2021 Publisert første gang i Barn i Byen Bergen nr. 93/2021

Boken som gjør deg smartere enn de voksne

Her får du svar på mange spørsmål som både vi barn og foreldrene våre lurer på, på en enkel og morsom måte og med mange gode eksempler.

Tekst: Barn i Byen juniorer: Isha (11) og Shania (8)

Det er snart Stortingsvalg, og vi ble litt nysgjerrige på hva som egentlig skjer når det er valg i Norge. Derfor har vi funnet en god bok som vi også anbefaler, og som er lettlest og gøy for både voksne og barn.

«Hvorfor har vi ikke president i Norge? Og 52 andre ting du lurer på om politikk» er en helt ny bok som kom ut i år. Den er skrevet av Susanne Kaluza og illustrert av Leonard Furuberg.

Boken handler om politikk og er veldig interessant. Den er lettlest med mange morsomme bilder. Her får du svar på mange spørsmål som både vi barn og foreldrene våre lurer på, på en enkel og morsom måte og med mange gode eksempler.

Gjennom boken lærer vi om forskjellige styremåter, som at demokrati betyr at folket bestemmer, mens monarki har en dronning eller konge som bestemmer. Republikk er når presidenten bestemmer og det ikke finnes en konge. Diktatur er når en person tar styringen uten at folket har valgt ham eller henne ut. En diktatur er ganske forferdelig, og det er bra at Norge ikke har en diktator, for da ville vi kanskje aldri fått lov til å gjøre noe som vi selv vil.

Vi lærer også om hvor Norge får sine penger fra, som for eksempel skatt, avgifter og olje. Videre lærer vi en del om kongefamilien, at man bare kan bli konge hvis man er født i kongefamilien, mens hvem som helst kan bli statsminister så lenge de er over 18 år, er norsk statsborger og godt likt av folket. Og for å svare på spørsmålet om hvorfor vi ikke har president i Norge, så er det fordi vi også har valgt å ha en konge. Og når folket velger å ha konge så kan vi ikke ha president, så derfor har vi statsminister i stedet.


Boken er bra og kul, og det var mange ting som vi ikke ­visste om før vi leste denne boken.

Vi har blitt smartere enn de voksne – akkurat som boken lovet! Mamma og pappa har også lært en del sammen med oss. Hvem vet, kanskje vi kan bli statsminister en dag?

Vi har lært at når vi bor i et land som Norge er nemlig mulighetene mange!
FAKTA 

Tittel: Hvorfor har vi ikke president i Norge? Og 52 andre ting du lurer på om politikk
Forfatter: Susanne Kaluza 
Illustratør: Leonard Furuberg 
Forlag: Cappelen Damm, 2021
Gratis til utlån på biblioteket

Møt forfatteren bak boken!
Lørdag før Stortingsvalget, 11. september kl. 12–13, kommer Susanne Kaluza til Litteraturhuset for å svare på barnas spørsmål om politikk. «Hvorfor har vi ikke president i Norge og 52 andre ting du lurer på om politikk» er Kaluzas barnebokdebut, og med seg har hun den bergensbaserte illustratøren Leonard Furuberg. Susanne forteller om politikk, mens Leonard tegner politikk.


Andre aktuelle bøker for barn om politikk:
«Barnas valg – din stemme teller»
Forfatter: Stian Barnes-Simonsen
Illustratør: Linn Isabel
Cappelen Damm, 2021

«I hverandres verden»
Forfatter: Penelope Lea
Cappelen Damm

Andre Artikler