
Bli en birøkter
Tekst & foto: Elise Mulelid Rondestveit
Ann Kristine Aanonsen og datteren Isa (10) har startet med birøkt. Fascinasjonen for bier er ikke noe nytt for Ann Kristine, og som kunstner har hun også tidligere laget lysinstallasjon rundt samme tema. Det som er nytt er Pollineringshagen – en økologisk bedrift i småskala som satser på bier, urter og grønnsaker.
Pollineringshagen inviterer til dypdykk inn i bienes verden. På barnas premisser inviterer den til undring over bienes finurlige verden, og jeg slår følge med min sønn, utforsker- og småkrypentusiast, Hans Rondestveit Drange (5).
Saken fortsetter under bildet.
Interessert i bilivet? I en pollingshage får dere et dypdykk inn i bienes verden.
Pollinatorer
– Barn er de rette ambassadørene for bier og andre insektarter som står i fare for å utdø, forteller Ann Kristine. For henne, ligger det en langt dypere mening bak birøkting.
WWF melder om at én tredjedel av de norske bieartene står på rødliste for arter, og at en rekke arter ikke har blitt sett på mange år. Trolig har de dødd ut. Bier er insekter som lever av blomsterstøv og nekter, og kalles også for pollinatorer. De overfører pollen mellom blomstene, og på den måten befruktes plantene og det dannes nye frø. Faktisk kommer over 30 prosent av maten vi spiser fra planter som er pollinert av bier.
Vandring i bigården
Den nyetablerte familiebedriften holder i dag til på Haganes på Sotra. På sikt flyttes Pollineringshagen til deres nye minismåbruk på Ekrhovda. Her tilbyr familien Aanonsen «vandring i bigården» for store og små, og nå har de invitert oss på vandretur på Tuane i gamle Fjell kommune.
Vi har på oss støvler og fjellsko med høy kant, og birøkterdrakt og hansker som vi fikk utdelt. Hans, som er vant med å utforske småkryp, virker ikke til å ha noen tanker om å potensielt bli stukket. Jeg, derimot, ser for meg scenarioer fra tegnefilmer der man løper skrikende med armene i været med en hel bisverm etter seg. Men birøkterdrakten føles helt trygg, og både Ann Kristine og Isa har en ro som smitter.
Saken fortsetter under bildet.
Om biene trives blir de på samme sted, forteller Ann Kristine og løfter på en «snill› kube.
Larvepassere, dronning-oppvarter og soldater
Vi kan høre lydene fra kubene fra god avstand. Det er tredje sommeren biene bor i familien Aanonsens kuber. Biene blir på samme sted så lenge de trives.
Hvis de ikke får nok plass, vil de ta med seg dronningen og fly ut for å sverme.
Ann Kristine, Isa og Hans åpner kuben sammen. Bare en og annen bie flyr ut. Ann Kristine forteller at dette er en «snill» kube. Selv om kuben er snill, kan vi se broddene fra bistikk i hanskene. Arbeiderbiene dør når de stikker, mens dronningen har «mothaker» slik at hun kan stikke flere ganger.
– Her er det god aktivitet og mye honning, de har vært flinke å jobbe, forklarer Ann Kristine.
– Biesamfunnet består nesten utelukkende av dronningens døtre – arbeiderbier. Deres jobb er å rense cellene og forsegle dem for å bevare honningen. De andre biene er larvepassere, dronningoppvarter og noen er soldater.
Dronningen holder seg mot midten av kuben og ligger for det meste i ro. Hennes oppgave er å legge egg, og kan bli to cm lang!
«Nå er du en ekte birøkter»
Trofaste bier
Det finnes over 200 honningsorter. Hver sort forteller hvilken blomst eller plante biene samler nektar fra. Per Helge Aanonsen, Ann Kristines bror som også har kommet på besøk til hytten på Haganes, startet med bikuber allerede i 2005. Han forteller at biene er stort sett blomstertro. Om en plante er dominerende i blomst, vil biene fiksere på denne typen.
– Om du kjenner kuben godt kan du til en viss grad se hvilken blomst som biene har vært på ut ifra fargen på honningen eller spor av pollineringen på bikroppen, forteller han.
Tilbake ved kubene igjen får biene apifonda – et sukkerlignende fôr laget spesielt for bier og tilpasset deres fysiologi. Det virker stimulerende og er en pollenerstatning for å få opp bistyrken til vinteren.
– Biene trenger det, forteller Ann Kristine og gir skrapen til Hans for at han skal få skrape og flytte apifondaen lengre inn mot midten i kuben.
– Nå er du ekte birøkter, sier Anne Kristine mens Hans griper skrapen og går i gang.
I den «snille» kuben får barna nå utdelt forstørrelsesglass for å studere biene nærmere. Biene er overraskende rolige og bryr seg lite om oss. Om de kommer litt for langt opp sprayer Ann Kristine dem med litt vann og biene søker tilbake ned mellom platene igjen.
«Noen bier kan også røve honning av andre kuber»
En superkube
Isa og Hans blir invitert til å hjelpe til. De setter sammen alle lagene som utgjør kuben. Ann Kristine informerer underveis, og barna utforsker, studerer og stiller masse spørsmål. I kuben sjekker de om det er larver og yngel, og fjerner eventuelle døde bier.
Kube nummer to har en helt annen personlighet enn den første. Kuben er sintere, og Ann Kristine forteller at det kan hende at de trenger større plass eller at kuben er uten dronning, og dermed ønsker å sverme.
– Å drive med birøkting krever erfaring og man må oppleve forskjellene. Man kan trimme kubene ved å dele kuben i to, slik at man får to halvsterke kuber. Når du samler kuben igjen vil du da ha en supersterk kube, forteller de to erfarne birøktere.
Noen bier kan også røve honning av andre kuber. Ann Kristines bror forteller at det også handler om genetikken til kuben. Birøkt er altomfattende, og man kan gå dypt inn i materien. Honningen er bonusen. Som birøkter må man vite hvilke trær og planter biene liker.
På vei tilbake til hytten forteller Ann Kristine om seljetrær og løvetenner. Hans stikker nesen dypt inn i en løvetann som nå, sammen med bier, har fått en enda større betydning.
FAKTA:
Pollineringshagen er en småskala økologisk bedrift som satser på bier, urter og grønnsaker. Den er startet av Ann Kristine Aanonsen og er et helhetlig prosjekt, der naturen og pollinatorene har et særlig fokus.
Har dere lyst til å besøke Pollineringshagen?
For booking av besøk, ta kontakt via Facebook eller på nett: www.annkristine.no