FløyenKids + geiter.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 69/2016

Turist i egen by: Stabukkene på Fløyen

Elvis og Obama har inntatt byfjellet. Kom til toppen av Fløyen for å besøke byens nye flotte karer.

Tekst: Anita Nybø, direktør ved Fløibanen. Foto: Fløibanen

I denne «turist i egen by»-spalten skal jeg være 100% inhabil, for jeg skal skrive om de skjønne Kashmirgeitene som vi har fått på Fløyen. Vi som jobber her oppe er blitt forelsket i ti flotte stabukker fra Radøy. Nå håper vi at også dere blir begeistret for de nye attraksjonene på Fløyen når dere kommer på besøk.

Elvis, småen, Obama og Flekken … Noen av geitene har allerede fått navn. Og, følg med! Snart blir det mulig for barna i Bergen å være med på navnekonkurranse på resten av flokken!

De ti bukkene er kastrert og veier mellom 40–50 kilo; de er med andre ord større enn en gårdsgeit. De er født på Radøy i 2011, og bodde de fem første leveårene sine på Storøyen i Eidsvåg. Lørdag 25. juni hentet vi de med båt fra Storøyen. De var i ordets rette forstand noen «stabukker» når vi skulle få de om bord i båten; de forstod ikke hva som var i ferd med å skje. Øyen de nettopp hadde reist fra hadde jo vært hele verden for dem.

Turen opp til Fløyen tok litt over en time. Vi ankret opp i Vågen, vis a vis Kongeskipet, noe vi syntes passet veldig bra når ti flotte karer skulle flytte til byen. Spaserturen gikk så over deler av Torget, opp Vetrlidsallmenningen og om bord i Fløibanen. Turistene som vi møtte på veien ble månebedotten; ikke minst de som kom ned med Fløibanen. De ble møtt av ti geiter som stod og ventet på banen! Geitene ble så delt i to kupeer, hvor de stod pent og pyntelig hele veien opp på Fløyen.

Grunnen til at Fløyen nå har fått geiter er at skogen vokser veldig raskt. Samtidig ser vi også en fin mulighet til å drive formidling her på folkefjellet til all verdens glade barn, som kanskje ikke møter på gårdsdyr så ofte.

På Fløyen har geitene fått et beiteområde på nedsiden av det vi kaller utsiktsplatået. Der kan alle besøkende se hvordan de koser seg i solen. Det beste geitene vet er brødskalker og rognebærtrær. Etter snart to måneder er området så å si nedspist, og vi må nå utvide beiteområdet betraktelig. Foreløpig har flokken bare et lite «krypinn» som gir husly når det regner, men til høsten får de en flott fjøs rett overfor Fløien Folkerestaurant.

Som dere sikkert forstår, så har geitene kommet til Fløyen for å bli. Ta turen for å hilse på!


Andre Artikler