HvalKARAOKE_torske_talenter_Gunnar Sætra.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 69/2016

Syng som en hval

Møt opp på havforskernes stasjon under Forskningsdagene og test deg selv i hvalkaraoke. Visste du forresten at hvalen grynter som en gris?

Tekst: Marianne Lid Iversen

Barn i Byen tok en prat med Kjartan Mæstad fra Hav­forsknings­instituttet som står klar med havforskningsstasjonen og hvalkaraoke på årets forskningsdager i Bergen. Her kan du prøve å synge som både finnhval, hvithval, knølhval, narhval og vågehval – alle er hvalarter som lever utenfor kysten vår.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Kjartan Mæstad fra Havforskningsinstituttet ønsker å vise hvor god hvalen er på lyd.

Hvalkaraoke, hva er det for noe?
Hvalkaraoke er lagt opp som Singstar. Du skal rett og slett treffe de rette tonene når du synger, eller prøver å synge. Du skårer poeng når du treffer lyden så nært som mulig. Det kan høres veldig morsomt ut når gjestene våre synger som en hval, men egentlig handler det om å lære å se med ørene, noe hvalen er utrolig dyktig til.

Se med ørene, hva mener du?
– Hvis du stikker hodet under vann så ser du ikke så langt, kanskje bare 20 meter på en skikkelig god dag. Å se flere hundre meter under vann er vanskelig for oss mennesker. Vi prøver å bli flinkere til å se med lyd – slik som hvalen. Hval bruker lyd til å kommunisere under vann og kan snakke sammen på store avstander, helt fra våre farvann til den amerikanske kysten.

Vi prøver å bli flinkere til å se med lyd – slik som hvalen.

Hva bruker hvalen lyden til? 
– Den ser for eksempel etter mat. Hvalen sender ut lyd og så hører den på ekkoet hvor maten er og tar opp jakten. Vi mennesker kopierer denne metoden og bruker den både til å fiske og til finne dyr, organismer og gjenstander under vann. Hvalkaraoken gir en smakebit på hvordan hval og fisk kommuniserer. Hval bruker også lyd til å flørte. Lyd er viktig når det gjelder romantikk i havet. Slik finner de hverandre – litt som oss mennesker. De som lever i havet er i det hele tatt ganske gode på lyd. Tenk på de svære sildestimene og hvordan de manøvrerer. De bruker også lyd og ekko til å kommunisere og til å se verden rundt seg.

Har du en favoritthval?
Knølhval, uten tvil. Det er den jeg kjenner best og har sett flest ganger. Den har også et vittig tilnavn; havets gris, fordi den grynter så mye.

Hvorfor lage en havforskningsstasjon om lyd?
Lyder i havet er veldig fascinerende. Tenk at hvalen kan kommunisere med slektningene sine i USA uten å bruke nett og telefon, det synes jeg er fantastisk. Det er så mye vi mennesker ennå ikke vet om havet. Jeg håper hvalkaraoken kan inspirere barn til å lære mer om havet og alt som lever der. Og så er det jo veldig gøy å leke med lyd da.

Er det en fordel å være musikalsk når man skal lage hvallyder?
Jeg tror i hvert fall at det er en fordel med godt gehør. Jeg er ikke musikalsk i det hele tatt og gjør det ganske dårlig på hvalkaraoke. Hvalene lager så mye rare lyder, og mange får seg en skikkelig god latter. Jeg ser at barna er mye bedre på hvallyder enn voksne.

Tenk at hvalen kan kommunisere med slektningene sine i USA uten å bruke nett og telefon.

Helt til slutt; hva er best, hvalkaraoke eller Pokemon Go? 
Hvalkaraoke! Helt klart, et enkelt hval. Sitat: Vi prøver å bli flinkere til å se med lyd – slik som hvalen Tenk at hvalen kan kommunisere med slektningene sine i USA uten å bruke nett og telefon



Kan du synge som en hval, plystre som en sild, eller grynte som en torsk?

Havforskningsinstituttet og Christian Michelsen Research inviterer barn og unge til forskningsstasjonen «Torske talenter».
På stasjonen får du imitere fiskelyder; det er ikke så lett som det høres ut. Forskerne utvikler stadig mer avansert utstyr for å følge med på hva som rører seg under vann, og som hvalen brukes blant annet lyd til å til å «se» gjennom havdypet. 

Andre Artikler