Boktips 69:5_Historium 2.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 69/2016

Boktips: En fargerik verden

Historieløsheten truer på alle kanter. Derfor er disse to faktabøkene gull verdt – for både barn og voksne.

Boktips av Randi Wanderup

Boka «Historium – fortidens hemmeligheter» av forfatteren Jo Nelson og billed­kunstneren Richard Wilkinson er et fyrverkeri av kunnskap i tekst og bilder. Av de mange såkalte faktabøker for barn står denne boka, sammen med sin tvilling «Animalium», i en særstilling. Bøkene er svære som dørmatter, 28 ganger 38 centimeter store. Formatet alene gjør et overveldende inntrykk.

Ikke Europa-sentrert
«Historium» forteller om myter, mysterier og folketro fra svunne tider. Europa fyller bare en sjettedel av plassen, likestilt med Afrika, Amerika, Asia, Midt-Østen og Oseania. Slik sett får ikke avsnittene om antikken og vikingtida større plass enn de urgamle mytene til mayafolket, øykulturen i Polynesia, de eldgamle bytradisjonene fra Mesopotamia og så videre.

En anskuelig tidslinje setter kulturene i sammenheng. Boka åpner med menneskehetens vogge, Afrika. For hver av kulturene som er beskrevet får vi en innledning og dernest helsider med eksotiske og pirrende gjenstander, som er forklart hver for seg. Boka fungerer som et slags museum, med mulighet for å studere hver eneste ting i detalj. En slik bok kan ikke unngå å øke oppmerksomheten til barn (og voksne) om den magiske utstrålingen fra slike klenodier.

Boka fungerer som et slags museum 

Museum mellom permer
«Animalium – bli med inn i dyrenes verden» av forfatteren Jenny Broom og billed­kunstneren Katie Scott er bygd opp på samme måte. Også på forsiden av denne fins en gyllen «billett» med påskriften «Velkommen til museet». Hver av avdelingene i boken er tenkt som en sal i en bygning.

Her lyder de første setningene: «Jorden er foreløpig den eneste planeten hvor vi vet at det finnes liv. Her har dyrene utviklet seg i havet, på land og i luften. Det som en gang var enkle små vesener, er blitt til seler og sebraer, frosker og falker, edderkopper, elefanter og cirka to millioner andre arter.»

Motvirker historieløshet
Like konkret går boka til verks i den videre teksten. Innholdet går trinn for trinn gjennom evolusjonen; via den vanlige ruta; fisker, krypdyr, fugler og pattedyr. Også her gir de flotte helsidene et inntrykk som vekker umiddelbar nysgjerrighet. Modellen er trolig fortidas praktverk med plansjer fra naturens verden. Samtidig har tegningene et personlig uttrykk. I begge bøkene bruker kunstnerne avdempede, jordfargete toner som blir alt annet enn glorete. Vi lever i en tid der historieløsheten truer på alle kanter. Man kan heller ikke være sikker på hvor mye av denne typen kunnskap som blir presentert i skolen.

Disse to bøkene er særdeles velegnet som høytlesnings- og studieprosjekter sammen med barna. De er også gull verdt for vitebegjærlige foreldre.


«Historium – fortidens hemmeligheter»
Utgitt: 2015 Forfatter: Jo Nelson
Illustratør: Richard Wilkinson
Forlag: Fontini Alder: 9–12 år
Pris: 349,-
Gratis til utlån på biblioteket

«Animalium – bli med inn i dyrenes verden»
Utgitt: 2014
Forfatter: Jenny Broom
Illustratør Katie Scott
Forlag: Fontini
Alder: 6–9 år
Pris: 349,-
Gratis til utlån på biblioteket

Andre Artikler