default_file-1533648896.jpeg
01. juli 2020 Første gang publiser i Barn i Byen–Bergen nr. 80/2018

Opp ned opera

«Oppnedpassasjen» er en splitter ny opera for barn og unge som spilles på USF Verftet den 1. desember. Etter prøvene å dømme, blir det en opplevelsesrik forestilling.

Tekst: Elin Reisæter

Roar Sletteland i Ursus produksjoner lytter nøye til musikerne i rommet. Det er øving på familieoperaen «Oppnedpassasjen» i Nøstegaten. Claudia Cox spiller på fiolin, Carmen Boveda på cello og Sigurd Fischer Olsen på bratsj. De spiller inn nykomponerte lyder og melodier som skal brukes i den nye oppsetningen.


Saken fortsetter under bildetNår prøvene blir til virkelighet på scenen i Studio USF, er det duket for nye og spennende opplevelser for publikum. Det vil oppstå magiske rom av lyd, lys og objekter. Det er planlagt flytende overganger mellom scenekunst, utøvere og publikum. Alle blir invitert til å være med å påvirke oppsetningen, også kalt interaktiv scenografi.

I denne operaen snus situasjoner opp ned og bringer frem mange merkelige apparater og lyder. 

Temaet for «Oppnedpassasjen» er overganger og når livet blir snudd på hodet. Skillet mellom barnehage og skole kan være en slik grense man må krysse. Gjennom overraskende lyder og situasjoner, ønsker produsentene å sette fokus på følelsen av å befinne seg mellom ting, om å komme inn i ukjent farvann.

I denne operaen snus situasjoner opp ned og bringer frem mange merkelige apparater og lyder. Det er noe nytt og ukjent for alle. Med egne «instrumenter» kan man gå på oppdagelsesferd gjennom oppsetningen. Alle skal ikke oppleve det samme samtidig, og ved hjelp av objekter som publikum styrer selv, bringes lydene frem. Her kan publikum lytte gjennom trakter, det er lovet lyd fra elefanthoder – og til og med tullefransk har funnet veien til operascenen.


«Oppnedpassasjen» byr på overrask­ende lydbilder og merkelige opplevelser. Produsentene har laget et mangfoldig musikalsk univers for barn der de kan få nye opplevelser gjennom farger og nyskapende toner. Ursus produksjoner har skapt en verden der alt er mulig og guider barna gjennom nye musikalske erfaringer på scenen.

– Ursus produksjoner har planlagt en del 2 av denne operaen, forteller Sigurd Fischer Olsen. Han håper at både voksne og barn vil bli inspirert av «Oppnedpassasjen».Fakta:

Ursus produksjoner har base i Bergen, og «Oppnedpassasjen» er et samarbeid med
BIT Teatergarasjen. Ursus produksjoner består av Sigurd Fischer Olsen, Roar Sletteland og
Lena Lundsten Buchacz, og lager ny scenekunst i skjæringspunktet mellom musikk og teater.

«Oppnedpassasjen» spilles:
1. desember kl. 14 og 19. Kr. 50/100,-
Sted: Studio USF, USF Verftet.
Varighet: 30 minutter.Andre Artikler