BARK_2121.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen– Bergen nr. 79/2018

Fritime

– Her kan barna få være litt fri og ikke låst fast til en PC, sier aktivitetsleder Apoor. Hver mandag er han i full lek på en skolegård i Fyllingsdalen. I høstferien blir det også aktiviteter og lek med BARK.

Tekst og foto: Siri Breistein 

Det er en av de sjeldent varme dagene – en dag hvor selv en bergensk asfalt føles brennvarm. Selv om skoledagen for lengst er over, er det full aktivitet på skolegården til Sælen skole. For det er BARK-tid. Ukens høydepunkt for flere av barna i nærområdet. Tiden for fri lek og leken utfoldelse. 

Saken fortsetter under bildet. 


Billedtekst: På BARK treffer du voksne som har lyst til å leke. Apoor tester formen med hoppetauet. 

Tid til å lytte 
– Jeg har troen på deg, roper en av de frivillige mens hun svinger det tykke svingtauet alt hun kan. På sidelinjen står Mariell og prøver å finne riktig tidspunkt å hoppe inn i et dobbelt svingtau.  

Elleve barn og seks frivillige skaper liv og røre på skolegården til Sælen skole i Fyllingsdalen denne mandag ettermiddagen. Alle er utstyrt med signalgule vester hvor det står Røde Kors på ryggen. I ni år har Barnas Røde Kors (BARK) gitt et nærtilbud til barn i Bergen. Først på Sletten, deretter i sentrum før tilbudet også kom barna i Fyllingsdalen til gode. Oppskriften er enkel: En skolegård i det fri og 1 1/2 time med frilek. Helt gratis. På BARK er man ute, uansett vær. 

Her kan barna få være litt fri, og ikke låst fast til en PC.

Til hver BARK-samling stiller også en gruppe med frivillige. De fleste er unge voksne som ved siden av jobb og studier sørger for at barna får være i aktivitet under trygge forhold. De frivillige henter frem den ene leken etter den andre; hoppetau, bowling, tegnesaker, ja, selv en bøtte med vann skaper begeistring. I hvert fall når man får stikke hele hodet nedi og øve seg på å holde pusten. Men like viktig er også småpraten, mellom barna seg i mellom og mellom barn og voksne. Her står alltid en voksen parat med et lyttende øre. Det er tydelig at de elleve barna setter akkurat det høyt. 

Saken fortsetter under bildet. 

Billedtekst: En bøtte med vann vekker latter og begeistring.

Leketid ved siden av studier
– Klarer du å hinke på ett ben? spør Apoor Sockanathan en av guttene. Apoor er aktivitetsleder og har vært frivillig i Barnas Røde Kors i 3 1/2 år. 

– Som student er dette en fin avkobling. Det er gøy å få leke, sier han og løfter frem et opplegg som gir barn et viktig pc-avbrekk.

– Her kan barna få være litt fri, og ikke låst fast til en PC. Det er rett og slett en mulighet til å komme seg litt ut. 

– Det er skikkelig gøy, sier Victoria (10). – For vi gjør så mye forskjellig. Vi drar også på hyttetur. Forrige gang var vi med de andre BARK-gruppene og padlet og grillet på Fløyen.

– Alle barn har rett på lek og fritid. 

Blir kjent med sitt nærmiljø
Sølje (11) kommer her så ofte hun kan. Hun liker å lage ting og gjøre noe annet enn å sitte hjemme og gjøre ingenting. Victoria og Mariell er kusiner. Victoria begynte først på BARK. Så fulgte Mariell etter. 

– Vet du at Mariell kan ta en araber? spør Victoria, og snart tar Mariell en flipp flopp med samlet ben. På BARK kan alt skje.

– Alle barn har rett på lek og fritid. Vi startet ut i fra at noen barn ikke har fritidsaktiviteter – mange barn satt bare der hjemme, forteller Michelline Biseke som er koordinator i Barnas Røde Kors.

– Vi har snakket med skolene og nærmiljøet om hva som er behovet, for BARK skal fungere som et supplement til det som allerede finnes, sier Michelline og fremhever betydningen av at barn blir sett og inkludert. 

– Vi jobber hardt for å vise at vi er et lavterskeltilbud og åpen for alle! Samtidig ønsker vi å vise barn hvordan man kan bruke skolen og nærområdet på en trygg måte.

Saken forsetter under bildet. 

Billedtekst: God gammeldags vannkrig på en varm skolegård.

Ingen barn blir målt 

Når Elise Haferstrom ikke er konsulent på Haukeland sykehus, er hun aktivitetsleder på BARK. Det har hun vært siden 2015. 

– Vi bruker nærmiljøet til lek. Er det vinter finner vi en akebakke, forteller hun. Elise ser at det er de samme barn som kommer igjen, og det er fint at de vil komme og leke. Samtidig understreker Elise at de også spør barna selv om hva de vil. De frivillige har nemlig oppdaget at når de inviterer til mer organisert lek, da melder barna seg ut. De liker kunst- og håndverksaktiviteter, få lage det de vil og ha ro til å finne på ting. 

– Barn i dag har så mange valgmuligheter. Her må de ikke prestere noe som helst. Vi måler ikke noen resultater, understreker Apoor før han fortsetter småpraten med guttene. 

– Barna mot de voksne, ropes det plutselig ut over en glovarm skolegård. Alle samles innenfor et klarert område, bare innenfor her! Det er tid for vannkrig. Ballonger fylt med vann fyker gjennom luften (barna har fått beskjed på ark med hjem at de må med seg skiftetøy). 

Mange av skolegårdene står tomme etter skoletid. Men ikke på Sælen skole. 

 


Fakta:

Barnas Røde Kors (BARK) er et gratis fritidstilbud som er åpent for alle mellom 6–13 år. Oppstart i slutten av august. Tilbudet går ukentlig frem til desember 2018. 

BARK Fyllingsdalen: Oppmøte på Sælen skole hver mandag kl. 17–18.30.
BARK Sletten: Oppmøte på Slettebakken skole hver onsdag kl. 17–18.30. 
ByBARK: Oppmøte på Fellesverket i Sverres gate 3 hver onsdag kl.16–17.30.  

I høstferien er det et aktivitetstilbud med BARK. 

Andre Artikler