Sykkel_Far og sønn_1632.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 74/2017

På to hjul i byen

Bysykling for barn er ikke for pingler. Barn i Byen har testet sykling for barn i sentrum og fikk seg en lærepenge.

Tekst: Siri Breistein Foto: Tove K. Breistein/Siri Breistein

Det starter egentlig ikke så bra. For Even er ikke fornøyd. Han er blitt lokket med av Barn i Byen på en sykkeltur gjennom byen, og oppdager med det samme fraværet av sykkelhjem. Barn i Byens utsendte finner på tusen unnskyldninger; «Jeg sykler så langsomt», «jeg ser meg godt om», «jeg sykler nesten aldri i bilveien», men det preller av. En syklist uten hjelm er i en sykkeloppdratt tolvårings øyne en uting.

Barn i Byen på sykkel
Barn i Byen har invitert med seg Even Ruud Iversen og pappa Yngve Lid Iversen for å teste sykling for barn i sentrum. For hvorfor sykler så få barn i byen? Er egentlig bysykling noe for barn? Vi finner en rute på nettsiden til Sykkelbyen Bergen, «Sentrumsløypen», en lett ca. 10 km sløyfe gjennom byen. Selv om Even er en dreven syklist og sykler hver dag til skole og trening, har han aldri syklet i byen før. Det gjør pappa litt nervøs. 

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Klar for bytur. Even og pappa Yngve møter forberedt opp til sykkelavtalen. Fotograf: Tove K. Breistein 

Utfordrende veikryss
Startpunktet vårt er Festplassen. Etter litt rådslagning, våger ut oss i Kaigaten, i delt felt med buss. Siden det er søndag er det lite trafikk og vi tråkker oss fint fremover inntil vi kommer på siden av Hovedbiblioteket. Hva nå? Vi kan ikke fortsette videre i bybanefeltet. Fortauet blir løsningen, vi smyger oss forbi ventende bybanepassasjerer, fortsetter videre langs fortauet, krysser veien og står plutselig rådvill midt i uoversiktlig veikryss langs Bystasjonen med busser i begge retninger og bybanespor på tvers. Et sykkelskilt med Låndåsruten viser vei over gangfeltet og inn på et smalt fortau, men pappa velger å gå over på andre siden av veien og legge seg i riktig kjøreretning i bilveien. Even legger seg bakpå og idet han svinger inn mot AdO strekkes venstre arm ut.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Første forhindring. Bilvei eller sykkelvei? Ved Bergen Storsenter må sykkelturen videre nøye diskuteres. Fotograf: Siri Breistein

Perfekt for nybegynnere

Eget sykkelfelt, vind i håret, et blinkende Store Lungegårdsvann, grønn treskog, medvind og en sol som varmer – sykkellykken slår inn. Vi passerer en liten jente på sykkel og Even kappkjører litt med pappa. Første pause er Regnhytten med utsikt mot fjell og by. Even fremhever den siste delen langs Lungegårdsvannet som perfekt for nybegynnere på sykkel. På den flate strekningen kan barn lære seg å sykle, og Even ramser opp viktige sykkelvettregler som vikeplikt og tegn når du skal svinge.    

– Jeg skulle egentlig på sykkelkurs på skolen, men det skjedde det ingenting med, sier Even som oppfordrer alle skoler til å innføre sykkelkurs for elevene sine. 

– Hva er ditt viktigste råd til barn på sykkel?

– Du må sykle på rett side av veien, sier Even, mens pappa nikker med hjelmen og tilføyer: – I hvert fall når du kjører i bilveien.  

Hektisk trafikk
Et sykkelskilt peker mot Møllendalsveien og like etter ender sykkelstien ut i bilveien, forbi en flunkende ny Kunsthøgskole, gjennom sperringer, over en bro, ut langs vannet, forbi helikopterlandingsbase, inn på nytt sykkelfelt og rett mot Gamle Nygårdsbroen og bredt fortau. Ved Florida blir det trangere om plassen. Sykkelfeltet er smalt og med biler og bybane på ene siden og fotgjengere på andre siden, kreves et våkent sykkelblikk. Idet Bybanen passerer, overser Even et rødt lys og pappa roper: «Stopp!» Nå vil Even at pappa skal sykle først. Vi tråkler oss gjennom et travelt trafikkbilde, og får med oss både nyåpnet sykkelfelt i Lars Hillesgate, byens nye mediehus og storskjerm og en fargesprakende graffitivegg. Ved høyhuset til Hordaland Fylkeskommune venter vi på at trafikksykkellyset skal vise grønt og det fortsetter å lyse grønt for oss ved Strømgaten og Grieghallen. For et sykkelprivilegium! Snart er vi tilbake på Festplassen. Even roser den siste delen av turen, fra Bergen Media City til Festplassen. Her var det oversiktlig, god plass i sykkelfeltet og egne trafikklys for syklistene.

– Det er stilig med sykkeltrafikklysene. Det siste strekket kunne jeg tenke meg å sykle litt oftere, sier Even. Om barn skal lære seg å sykle i byen, så anbefaler han dette strekket.

Program under sykkel-VM for barnefamilier: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/august-2017/bli-med-paa-vm-festen/

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Even tar et pause ved Store Lungegaardsvannet. Så langt er han fornøyd med bysykkelturen. Fotograf: Siri Breistein

Full gass! 
For å fortsette siste del av sykkelturen, må vi ha en ny rådslagning. Den hektiske bilveien frister ingen. I stedet følger vi anbefalt sykkelrute gjennom Byparken og over Torgallmenningen og sikksakker mellom turister, barnevogner, rullestol, selfiser, gateunderholdere og lekende barn – det er utfordrende å dele vei med slentrende fotgjengere. Even fokuserer. Han vet at det er han som har vikeplikt. Ved enden av Torgallmenningen skuer vi ned mot et tettpakket fisketorg. Ingen sjans for å presse tre sykler inn her.

– Det er stilig med sykkeltrafikklysene.

– Når det blir grønt for oss, så trør du på, Even. Du må få opp farten og komme deg fort frem. Legg deg midt i veien, bak den grå bilen, ok? sier pappa med dirrende stemme. Even nikker og på 1-2-3 er de to i fullt driv forbi Vågsallmenningen, Torget, folkemylder,  busskur og taxiholdeplasser. Hele tiden i bilveien. Pappa først. Even etter. Litt over en time etter at vi startet, puster vi ut ved dagens mål: inngangen til Bergenhus-festning.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Eget trafikklys. Even synes det er kult at syklistene har sitt eget trafikklys. Fotograf: Siri Breistein

Savner flere sykkelstier. 

Even er fornøyd. Det var kjekt å prøve noe nytt og han oppdaget nye steder i byen, men han vil ikke råde familier med små barn til å sykle i byen.

– Du skal kunne sykle ganske bra før du begynner på bysykling, sier Even.

– Ja, det er et par steder som ikke passer for små syklister, spesielt der hvor man må sykle midt i trafikken, sier pappaen som savner enda flere sykkelstier og spesielt sammenhengende sykkelruter. Men det er helt klart en endring. 

På turen gjennom byen talte Even ett syklende barn i byen. Syvendeklassingen skulle ønske at enda flere barn brukte sykkel som fremkomstmiddel.  

– Du sparer tid. Du kommer deg fortere frem og tilbake på ting – for du trenger jo ikke å bli kjørt hvor som helst, sier tolvåringen som gleder seg stort til sykkel-VM i Bergen. 


Etterord: Jeg har nå kjøpt meg en sykkelhjem.


Tips til sykkelruter, vedlikehold, sykkelvettregler, se www.sykkelbyenbergen.no

Pimp my Bike: På Kunstlab (KODE 4), kan du hver lørdag og søndag fra 9. september til 1. oktober lage fargerike og morsomme dekorasjoner til sykkelen din. Kl. 11–16.30. Gratis for barn. Fra 4 år. 

 

Andre Artikler