Hakkebakkeskogen_4224.jpg
17. august 2021 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 92/2021

Med ekte skog som bakteppe

I sommer vil dyrene på Fløyen få hard konkurranse av Dyrene i Hakkebakkeskogen.

Tekst: Nhu Diep Foto: Atle Kårstad

Ved Fløistuen butikk og kafé står teatersjef, Jørn Kvist, og skrur fast et blått tak til en like blå sykkelvogn med en drill. På kort tid blir kakevognen hel og fin igjen slik som den var tidligere. For å få plass inn i bilen måtte han nemlig dele den i to. Dette hadde han jo ikke tenkt på. Men i dag er dagen der det skal være første gang for alt.

– Å, det er så deilig å endelig spille for folk og være ute og høre summingen av ekte mennesker! Vi ble spurt om å ta Hakkebakkeskogen ute og kunne så klart ikke si nei, bare se på denne plassen da! sier en munter Jørn og slår ut armene.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Klatremus aner fred og ingen fare.

Jomfrutur
Bakermester Harepus er første mann ut av sminke­rommet og hiver seg på sykkelen og tråkker i vei.

– Den er grei å sykle på, bekrefter han. Han smiler om kapp med de tilfeldig forbipasserende som lager store øyne når de oppdager ham: en stor og lodden harepus som cruiser rundt på en slags kombinert sykkelvogn. Det er litt av en skue, og det er klin umulig å ikke la være å trekke på smilebåndet.


Så ramler resten av dyrene ut av døren: Klatremus, Mikkel og Bakergutten.

«Hakkebakkeskogen er en kulturarv som binder generasjoner sammen».

– Oi, så fine dere er! For en herlig dag! La oss lete etter en passende plass! roper Bjarte Hjelmeland bak oss. Han kommer rett ut fra Fløibanen, er noe forsinket, men inntar regissørrollen med én eneste gang.
Vi følger alle etter mannen med de sorte solbrillene helt til vi kommer til en grønn plass som er helt perfekt for lett prøvespilling og fotografering.

– Ok, la oss ta en scene der Mikkel jager Klatremus!

Med den ene hånden på hoften og den andre pekende inn mot skogen, gir Bjarte tydelige instruksjoner:

– Klatremus, hvis du går opp den skråningen der og synger og spiller, og du Mikkel, kommer bakfra og snikende frem bak det treet der, og ...


Fotoapparatet sier rat-ta-ta i det Klatremus løper nedover bakken med gitaren under armen og Mikkel hakk i hæl. Det går ikke an å få bedre kulisser enn dette. Det føles virkelig som vi er i Hakkebakkeskogen.

Solen er intens og trenger seg gjennom trekronene og tvinger frem svetteperler på sam­tlige dyreneser. Det ble kanskje litt for varmt i dag. Ingen var forberedt på dette. Det er nemlig første gang de er ute, har på seg kostymer, løper i skogen og prøver ut den nye rammen som de skal spille innenfor. Eller utenfor, for å være nøyaktig.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Den fargerike gjengen lager god stemning.

Come rain or shine
– For en nydelig dag for uteprøve! roper Bjarte til den lille besetningen.

Mens dyrene poserer for en siste runde med bildetaking, trekker jeg og Bjarte bort til siden for å ikke havne i kameravinkel. Prøvene begynte for 14 dager siden, og de har fremdeles en hel måned på seg til premieren.


– Har dere kontroll, Bjarte?


– Vi har full kontroll. Klart det blir litt stress når vi begynner å nærme oss, men vi flytter ikke ut og jobber før 10. juli. Jeg er mest vant til å spille teater inne, men har også gjort noen ute, både som skuespiller og regissør. Det gir jo noe, for du får så mye fantastisk gratis av naturen. Men samtidig så kan det jo være krevende, spesielt i Bergen. Det er mange som mener at det er en dårlig idé å spille ute i naturen.


– Så hvordan ruster man seg for utendørs teater da?


– Vi er nødt til å ha flere sett med alt og tørke ting mellom slagene. Det er jo en stor fare for at det blir regn i juli, vi er tross alt på Vestlandet. Så det handler om å holde seg varm. Alt av teknikk har vi kontroll på, men vind er vår verste fiende. Men ute er ute, come rain or shine!


Forestillingen er en blanding av profesjonelle skuespillere og amatører i teateroppsetningen – og masse barn. De siste årene har Bjarte Hjelmeland hatt to barnestykker i Bergen: Svartnissen som går i juletider og Karius og Baktus som ruller og ruller.


– Jeg synes det er kjekt å lage barneteater, og nå gleder jeg meg skikkelig til denne!

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Bakerduoen med klar melding: Spis mere kake!

En kulturarv på deling
Jørn, som har vært fraværende under hele skogsseansen, kommer bort til oss, stapper den masete mobilen inn i baklommen og gir fra seg et sukk. Sånn er det når man har en halv finger i hvert sause­beger. Som teatersjef er det hans jobb å sørge for at folk får det de trenger når de trenger det. Og hvis det går skikkelig skeis, så er det han som tar skylden. Det er sakens natur.

– Hvem er Dyrene i Hakkebakkeskogen for, bare barn eller voksne også?


– Ja, klart det, er du gal? Bjarte Hjelmeland er en av de største humortalentene i landet, så det kommer til å bli kjempemorsomt for både store og små. Hakkebakkeskogen er en kulturarv som binder generasjoner sammen. Den passer for besteforeldre, foreldre og barn. Alle har jo et forhold til den og alle kan synge med.


– Så det blir 51 dager med allsang i sommer, altså?


– Ha-ha!


Teaterstykke med schwung
Med haler mellom bena, hopper og spretter dyrene bort til kakevognen og samler seg pent rundt den. De fjaser og smiler og ler, litt sånn småruset på omgivelsene. Nå er det deres tur til å dele sine erfaringer.

– Vi gleder oss sånn til å spille ute! roper Mikkel. – Det er stemningen og magien over det hele som ikke lar seg gjenskape innendørs.


– Det blir liksom mer schwung over dette, fortsetter Bakermester Harepus og nikker mot den frodige skogen. – Vi har alle vært i en lei tid, og vi alle trenger dette nå! Både folk i vår bransje og publikum er sultne på at det skjer noe. Det at vi er på Fløyen, som er en turistattraksjon i seg selv, og samtidig gir publikum en opplevelse i tillegg – det blir bare nødt til å bli en unik opplevelse.


– Er det vanskelig å samarbeide, dere vet, når dere hele tiden må passe på og være snill og grei og ikke spise hverandre?


– Ha-ha-ha! ler dyrene i kor.


– Det er en fantastisk gjeng, så det går nok fint! Vi har tross alt en Dyrelov i Hakkebakkeskogen som vi må overholde, sier Mikkel og smiler lurt.FAKTA:


Fyllingsdalen Teater spiller Hakkebakkeskogen på Fløyen i sommer fra 26. juni–15. august.
Kr. 420,- / 350,- med BT-kort.

Regi: Bjarte Hjelmeland og Sturle I. Bjordal.
Koreografi: Ann-Terese Aasen
Info og billetter: fyllingsdalenteater.no

Andre Artikler