Too good to go -4.jpg
31. mai 2021 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 91/2021

For godt til å kaste

Har du hørt om Too Good To Go? Appen som gjør det mulig å spare både miljøet og ­lommeboken din med et tastetrykk.

TEKST: Ragnhild Friis-Ottessen TESTER: Levi Friis-Urhaug

Med appen Too Good To Go i lommen kan man både være en matredder og spare penger. For mens en bolle på kafé fort kan koste både 30 og 40 kr, kan man på denne måten få en stappfull forundringspose til under 50 lappen.

Visste du at en tredjedel av maten som produseres på verdensbasis blir aldri spist? I Norge ender minst 417.000 tonn mat som svinn hvert år, ifølge tall fra Matvett og NORSUS. Norge har et mål om å halvere matsvinnet sitt innen 2030 – og med Too Good To Go kan du hjelpe til.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Er dette ÉN porsjon? Dette er jo masse!

Velg, klikk og hent
Konseptet er enkelt: Too Good To Go jobber for å redusere matsvinn i femten land, inkludert Norge hvor appen har eksistert siden 2016. De samarbeider med en rekke dagligvarebutikker, bakerier og serveringssteder over hele landet, som selger maten de har til overs gjennom appen. Maten pakkes i forundringsposer og kjøpes av forbrukere til én tredjedel av fullpris.
Og det er lett å bruke! Det er bare å laste ned appen, se på kartet over ledige Too Good To Go-aktører, velge den du har lyst på, og betale med Vipps. Appen forteller deg når du kan hente. Og godsakene du henter er akkurat som slagordet; for bra til å kastes!

Kanskje en helg mormor og morfar er her så kan vi hente sånn hotell-frokost?

Rekordår for matredding
Det er stor interesse for appen. Det er fantastisk å se innsatsen som butikkene og folk flest gjør for å unngå at fullt spiselig og god mat ender som svinn.

– Dette har både miljømessige og økonomiske fordeler, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go Norge.


– Det ble reddet rekord mye mat i 2020, noe som har flere årsaker. Vi opplever en stor økning i antall brukere. I tillegg har vi fått flere samarbeidspartnere slik at man kan kjøpe flere dagligvarer gjennom appen.


Tursnacks og matpakke
Junior reporter Levi har meldt seg som tester av tjenesten, og velger seg først en porsjon fra Narvesen. Vi blir ikke skuffet.
Posen fra Narvesen til 35 kroner er stappfull av skillingsboller, rosinboller og en kyllingbaguett. Levi tror nesten ikke sine egne øyne!

– Er dette ÉN porsjon? Dette er jo masse!


– Vi klarer aldri spise opp alt til kvelds!? nærmest roper han.


Og det er riktig. Halve baguetten blir kveldsmat, og halve blir skolematpakke neste dag. Vi smaker en bolle hver, og resten deles i halvt og blir frosset – klar til å tas opp til neste søndagstur.


– Dette MÅ vi huske på bursdagen min, eller farsdag eller noe!

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Hele ukens matpakker er reddet på brødfonten.

For en fest!
Neste To Good To Go-pakke hentes hos Baker Brun, avdeling Brunello. Her står det flere papirposer med Too Good To Go-logo og venter på å bli hentet. Vi mottar spent den ene og klarer knapt vente til vi kommer hjem og sjekker innholdet. For en fest! Et nydelig grovbrød, et rundstykke, bolle og et kakestykke.
Hele ukens matpakke er reddet på brødfronten, så lenge vi skjærer det opp og fryser ned. Boller og kake blir herlig kveldskos.

– Altså denne bollen her, det er noe av det beste jeg har spist, fastslår junioren mellom tyggene. – Og kan jeg få med rundstykke i matboksen i morgen?


For 39 kroner føles det virkelig både smart, billig og bra.


– Kanskje en helg mormor og morfar er her så kan vi hente sånn hotellfrokost? spør Levi optimistisk.


– Det blir jo kastet hvis ikke? Og det er kjempebillig!
FAKTA

I samarbeid med Fana Sparebank tar Barn i Byen for seg FNs bærekraftsmål sett med barnas øyne. Hva betyr bærekraftsmålene for oss – i hverdagen, familien og Bergen? Hva kan vi gjøre for å bidra til en bedre og mer bærekraftig fremtid?


FNs bærekraftmål nr. 17: Samarbeid for å nå målene

• 1,5 millioner poser med overskuddsmat ble solgt gjennom appen i 2020 – tolv prosent flere enn i 2019.
• 4,5 millioner forundringsposer med overskuddsmat har unngått å ende opp som svinn siden selskapet startet opp i Norge i 2016.
• 1,3 millioner nordmenn har lastet neN appen – 260.000 flere enn for ett år siden, og 200.000 flere enn i mars 2020.
• Too Good To Go samarbeider med 2700 butikker, spisesteder, hoteller og bakerier på landsbasis – 40 prosent flere enn på samme tid i fjor.
• 500 av dagens samarbeidspartnere er dagligvarebutikker – 350 flere enn på samme tid i fjor.


Kilde: Too Good To Go

Andre Artikler