Spillfestival_02.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 83/2019

Verdens største spillfestival

Alt på ett brett under årets spillfestival.

Verdens største spillfestival vender tilbake. Denne gang fylles USF Verftet med spill i alle varianter – til og med Fortnite-turneringen er gratis.

Tekst Anders Skogrand  Foto: Tove K. Breistein

Ole Valaker har skrevet bok med sjakkens Mozart, Magnus Carlsen, trent to skolelag til gull i nordisk mesterskap og nå jobber han for å lære sjakk til barn på skoler i Bergen. I sommer inviterer han til Bergen Spillfestival – ti hele dager med spill i alle former. Barn i Byen slo av en prat med den ferske festivalsjefen om tidenes spillfest i Bergen.

Bergen Spillfestival er blitt arrangert i mer enn 20 år, de siste årene i mindre format med bare sjakk og quiz. Hvordan blir det i år?
– I år klemmer vi til. Spillfestivalens stifter og primus motor i alle år, Jan Arild Breistein, gikk nylig bort. Vi har et sterkt ønske om å føre hans livsverk videre, og samler alle spillene som har vært med tidligere: Sjakk, quiz, kortspill, brettspill, Rubiks Kube, Lego og lanserer samtidig gaming som en del av programmet.

Hvorfor tar dere med gaming?
– Gaming er jo spill! Da spillfestivalen startet fantes knapt gaming, og de som arrangerte var heller ikke så interesserte. Jeg kan også lite om gaming, men vi har noen svært spillkyndige damer med på laget, i tillegg til gaminglinjen på Arna videregående og GG Bergen. Så det blir Fortnite-turnering, Pokemon Go, CSGo, Rocket League, ja, alt hva spillhjertet kan begjære. Men vi er litt bekymret. 0 kroner i startavgift er ikke dagligkost. Hvordan vil det slå ut? Ingen har prøvd dette før. Det er heldigvis god plass på USF, og vi har satt av hovedsalen til gamingen.

Det er flott med idrettsanlegg, men hvor blir det av spillanleggene?

Festivalprogrammet blir gratis for barn. Hvorfor er det viktig?
– Det var en ellevill ide som sprang ut av ønsket om at alle barn og unge skal få sjansen, uavhengig av foreldrenes økonomi. På Statistisk Sentralbyrå så jeg at det er langt flere lavinntektsfamilier i Bergen enn man liker å tro.


Foto: vERDENSMESTRE. Ole Valaker viser stolt frem et sjakkbrett signert av verdensmesterne  Jurij Kasparov og Magnus Carlsen. På Spillfestivalen får barna duellere mot mestere innen sjakk, Rubiks Kube og gaming.

På tidligere festivaler har barneaktivitetene vært utendørs på Torgallmenningen. Hvorfor ikke denne sommeren?

– Det er oppussing på Torgallmenningen i sommer, men vi skal prøve å få til noen stunt der. I år flytter vi til USF Verftet, både inne og ute, som også har Feriekolonien, Vi er spent på å samarbeide med dem. Vi blir ikke fullt så synlige i bybildet, men alt på ett sted vil utløse en enorm kraft og energi.

Det står på nettsiden at dette er verdens største spillfestival. Hva vil det si?
– Det er litt vittig. I Oslo skryter de av å ha Norges største spillfestival, men vi er altså verdens største. Vi snakker om 120 arrangement og et sted rundt 8000 deltagere. Pluss ledsagere. Det blir fullt hus på poker, quiz, Pokemon og gaming. Vi skal også ha VR-tegning, retrospillutstilling og Legobygge-konkurranse hver dag.

Hva har Lego med spill å gjøre?
– Lego har alltid vært en viktig del av festivalen. Det handler om å leke, bygge og skape. Et viktig mål med festivalen er at ingen skal gå uten å ha lært noe, og Lego passer derfor perfekt i det bildet.

De som aldri har vært på en spillfestival, hva kan de glede seg til?
– Alle kommer til å finne noe. Det blir turneringer, kurs og show innenfor hele spekteret av spill. På dagtid for ungene, på kvelden for de voksne. Jeg snakket med en gutt på Nesttun bibliotek. Han ble helt vill da han hørte om gamingen. Jeg antar mange barn og unge gleder seg mest til det! Nytt i år er mestermøtet, der toppspillere innen sjakk, Rubiks Kube og gaming har sagt ja til å duellere mot barn. Vårt nye opplegg har utløst frivillighet og entusiasme i mange miljøer.

Hvorfor begynte du selv å spille sjakk?
– Jeg gikk på kurs på Ny-Krohnborg som femåring. Jeg var egentlig ikke gammel nok, men naboen som holdt kurset, lot meg delta. Jeg slo 4. klassingene og ble hektet. Jeg likte nok spillet fordi jeg vant. Da jeg startet en barnesjakklubb i 2012, var et sentralt mål at alle skal bli sett. Søråshøgda skolesjakklubb har vokst til en av Norges største og vi har hele tiden holdt fast i det. Denne tankegangen ligger også bak spillfestivalen.

Det er vel en overvekt av gutter som spiller sjakk. Legges det til rette for at jentene skal komme?
– Ja, i forkant har vi kurs kun for kvinner. Og under festivalen blir det gratiskurs for barnefamilier. Vi prøver å få til liknende ting i gaming. Vi er også opptatt av å nå de flerkulturelle. Jeg har nettopp hatt kurs med barn på Slettebakken, som jo er en stolt flerkulturell skole. En dag kom det en elev fra naboskolen, Den internasjonale skolen. Vi forsto ikke hva han sa, han forsto ikke oss – men sjakk skulle han spille. Spill er internasjonalt. Det forener så lenge du skjønner reglene.

Det var en ellevill ide som sprang ut av ønsket om at alle barn og unge skal få sjansen, uavhengig av foreldrenes økonomi.

Hvorfor er det viktig at barn og familier kommer til spillfestivalen?
– Det er flott med idrettsanlegg, men hvor blir det av spillanleggene? Ikke glem spillenes enorme verdi samfunnsmessig og kulturelt. Vi vil at Bergen skal bli spillbyen! I Bærum har de etablert et spillhus for gaming. Det kommer stadig flere utdanningstilbud innen gaming. Som forbundsleder var jeg med å starte sjakklinjen på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) – uten den, ingen Magnus Carlsen, det har også faren hans sagt. Så det er viktig å få faste, gode spilltilbud året rundt i Bergen. Da vil vi skape både bredde og elite.

Tror du at Bergens befolkning kommer til å oppdage gleden ved spill gjennom Bergen Spillfestival?
– Titusener av spillere kjenner festivalen allerede, enten som deltakere eller fordi de har sett Lego, Scrabble og gigantsjakk på Torgallmenningen om somrene, men jeg tror enda flere vil innse hvor stort og viktig dette er nå.


Fakta

Bergen Spillfestival
Verdens største spillfestival. Festivalen ble startet og ledet i alle år av ildsjelen Jan Arild Breistein som nylig gikk bort. Har blitt arrangert i Bergen i 22 år. Gaming, Rubiks Kube, Lego, kort, quiz, sjakk og andre brettspill. Turneringer og mestermøter. Omfattende gratis barneprogram med turneringer, kurs og show.
Sted: USF Verftet 26. juli – 4. august. For alle aldre.
www.bergenspillfestival.no

Ole Valaker (47): Samboer, en datter på 15 (som ikke liker sjakk!). Ny festivalsjef for Bergen Spillfestival. Ole Valaker har vunnet NM i cafesjakk tre ganger og er daglig leder i Søråshøgda Skolesjakklubb. Han jobber med sjakk og spill på heltid og holder kurs på skoler i Bergen.


BILLEDTEKSTER:
Vi vil at Bergen skal bli spillbyen, sier festival­sjefen Ole Valaker (47). I år er Bergen Spillfestival større enn noen gang, og for første gang er også gaming med på programmet.

Ole Valaker viser stolt frem et sjakkbrett signert av verdensmesterne  Jurij Kasparov og Magnus Carlsen. På Spillfestivalen får barna duellere mot mestere innen sjakk, Rubiks Kube og gaming.

Andre Artikler