Hengekøye_4721.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 83/2019

Utendørs overnatting

Hva med en natt i hengekøye?

Om du ikke har sovet ute i hengekøyen før, er det på tide. Ingenting er som å bli gynget i søvn til skogens stille lyder.

Tekst og foto: Monica Gundersen


Har du lagt merke til hvor lang veien er når du gleder deg til å komme frem? Selv om du kanskje bare har en halvtime å gå, føles det som en hel liten evighet. Sånn blir det når sommerfuglene danser i magen av spenning. Alt vi har snakket om og planlagt skal endelig skje. Vi skal nemlig sove ute. Hengende i trærne som små apekatter. Får vi sove mon tro?

Teksten fortsetter under bildet. 


Foto: På vei til overnatting ute. 

Den perfekte leir for hengekøyer
Når støyen fra folk og biler er borte og alt vi hører er fuglekvitter, da er vi langt nok inni skogen til å finne leirplass. Vi leter etter et sted i nærheten av elv eller vann. En liten lysning i skogen som kan passe til samlingsplass. Trærne rundt må være tykke nok til å tåle vekten av oss og ha en avstand på 4-5 meter, slik at hengekøyen passer fint imellom. Helst ikke trær hvor det bor fugler, vi vil jo ikke forstyrre dem unødig. Tilslutt sjekker vi at vi ikke har slått leir midt i en maurtue. Det kan fort svi seg.

Alt vi har snakket om og planlagt skal endelig skje. Vi skal nemlig sove ute.

Vi jobber stille side om side. Samler kvister og greiner til bålet. Den medbragte sagen kutter dem raskt i passelige stykker. Hengekøyene henges opp i trærne. Lengden justeres så den ikke blir for stram, men heller ikke så kort at vi blir liggende som en klump på midten. Liggeunderlag og sovepose pakkes opp og gjøres klar til natten. Du kan se det i barnas øyne; de gleder seg til å legge seg. Det er ikke ofte det skjer, så nyt det.

Hvorfor hengekøye?
Blir det ikke enklere å ta med teltet, tenker du kanskje. Det kan jo settes opp nær sagt overalt. Og er det ikke bedre å sove på bakken litt ute i det åpne landskapet enn innimellom trærne? Da ramler man i alle fall ikke ned.

Det er selvfølgelig en smakssak, men har du ikke prøvd overnatting i hengekøye, så anbefales det på det sterkeste. Den veier nesten ingenting og tar liten plass i sekken. Når du legger deg oppi hengekøyen så former den seg etter kroppen og gir deg den perfekte sovestillingen. Det føles som å sveve i luften, som om trærne passer på deg og den minste bevegelse setter i gang gyngingen. Det er ikke rart små unger sovner når de blir gynget.

På oppdagelsesferd

Mange synes kanskje at skogen er kjedelig og uten utsikt. Det er ingenting å se på og det er bare fjellet som duger, tenker mange. Men da har man ikke sett etter. Har du sett alle trollene som gjemmer seg i trær som ligger med roten opp? Froskene som hopper rundt i små tjern? Har du tatt deg tid til å sette deg ned ved en maurtue og studere hverdagen deres? Eller lete etter dyrespor utenfor stien. Løfte en stein og oppdage en hel liten insektsby. En hel verden av skogseventyr.


Teksten fortsetter under bildet. 


Foto: Pølsene smaker ekstra godt når man har spikket sine egne grillpinner.

Å bli gynget i søvn
Kvelden vår går mest til å holde fyr på bålet. Prate og spille litt yatzy. Latteren sitter løst etterhvert som mørket senker seg. Da kommer hodelyktene frem og stemningen i skogen blir trolsk. Nå passer det supert med en heksehistorie eller to.

Gyngingen i hengekøyen får kroppen til å slappe helt av, tankene farer av sted og før du vet ordet av det er du i drømmeland.

Mens andre gjør seg klar for sengen og legger seg under en varm dyne, kler vi på oss litt ekstra med ull og vugger oss i søvn i hengekøyen. Når en har funnet roen og natten siger på, høres alle lyder ekstra godt. Vinden som visker i trærne. Trekronene som danser over hodet hver gang vinden sender avgårde en vindkule. Et stykke bortenfor høres lyden fra en elv som bruser. Bølger som ruller frem og tilbake og i det fjerne høres dyrelyder. Det blir tungt å holde øynene åpne. Gyngingen i hengekøyen får kroppen til å slappe helt av, tankene farer av sted og før du vet ordet av det er du i drømmeland.

Teksten fortsetter under bildet. 


Foto: Det er gøy å ligge i hengekøye.

På tide å dra

Noen ganger våkner du midt på natten av at det drypper vann i ansiktet. Soveposen er våt og du fryser. Et lite sekund lurer du på hvor du er og så merker du regnet. Mye regn. Du har glemt å ta med tarp og snart er hengekøyen blitt til et badekar. Andre ganger våkner du midt i den dypeste søvnen med følelsen av å falle. Ungene dytter deg fram og tilbake i et voldsomt tempo for å vekke deg. De har sovet godt hele natten og er klar for en ny dag. En titt på klokka avslører at den så vidt har passert seks. Kroppen gynger fremdeles att og fram mens du kaver for å komme deg ut av hengekøyen og finne frem litt mat. Ingenting smaker bedre enn frokost i det fri når solstrålene akkurat titter opp bak fjellene og varmer en litt hustrig kropp.

Litt etter litt pakkes leiren sammen, og ingenting legges igjen. Ryggsekkene festes igjen på ryggen, og vi står noen sekunder og kikker oss tilbake på leiren og minnes kvelden før. Jammen ble det en fin hengekøyetur.




10 tips for en vellykket hengekøye-overnatting

1. Det er lurt å prøve hengekøyen hjemme først. Både for å øve på monteringen, men også for å finne ut hvordan liggekomforten er. Hvilke underlag og
sovepose fungerer?

2. Ulltepper, reinsdyr- eller saueskinn varmer aller best i ryggen. Undersiden blir gjerne veldig kald. Selv på våren og sommeren kan det bli kaldt på natten. Et trekk utenpå soveposen hindrer ytterligere varmetap. Det kan være vindsekk eller soveposetrekk.

3. Overnatter du i skogen på sommeren, bør du også ta med myggnetting. Myggen kan fort ødelegge nattesøvnen.

4. Få opp hengekøye, myggnetting og tarp før det blir mørkt. Alt blir vanskeligere i mørket.

5. Alle må ha hodelykt. De kan lekes med, men skaper også en ekstra trygghet for alle. Ingen forsvinner i mørket.

6. La barna få delta i arbeidet med å sette opp camp. Det føles godt å være
en viktig bidragsyter. Å samle greiner til ved, sage dem og legge det på bålet
selv, er kjempegøy.

7. I hengekøye er du eksponert for vind og trekk, så bruk lue og buff. Uansett årstid.

8. La barna bære noe av sitt eget utstyr.

9. Godt utstyr koster gjerne litt penger. Samle over tid. Sett det på din og barnas ønskeliste til jul og bursdager. Følg med på Finn.no, mye flott gis
bort, og ta gjerne turen innom nærmeste loppemarked. Der finnes det ofte mye brukt utstyr å få tak i.

10. Minst en skummel historie må fortelles rundt bålet før leggetid.


Tips til kjøp av hengekøye

Nå er det mange hengekøyer på markedet, og flere av dem er dyre. Vurder derfor hva du tenker å bruke din til, og kjøp en som passer til det. Skal du gå lange turer vil du ha en som veier lite. Ønsker du god liggekomfort velger du en dyrere variant. Unger er mindre og kan tåle en billigere variant enn voksne. Skal du overnatte ute i skogen om sommeren, trenger du myggnetting. Husk at ulikt tilleggsutstyr ikke trenger å kjøpes fra samme merke. Det kan være penger å spare på å kjøpe litt her og litt der. Et søk på Internett etter «Best i test hengekøye», vil gi deg tips til andres vurdering av hengekøyer og hva du vurderer som viktig.

Den mest allsidige hengekøyen er «Ticket to the moon». Den kommer ofte høyt opp i «Best i test»-tester. Den er billig, veier lite, er komfortabel og enkel å henge opp. Tilleggsutstyr er tau, myggnetting og tarp.

Tenker du å ta med familien mye ut på tur, gjerne lange turer, og bli en seriøs hengekøyebruker, kan det være lurt å velge en ekspedisjonshengekøye fra for eksempel Hennessy. De har høy komfort og integrert tau og myggnetting. Tarp følger også med. En stor fordel med denne hengekøyen er at med integrert myggnetting ramler ikke barn ut av den.

Av billigvarianter kan du velge Mackenzie eller Urberg. Disse er ikke romslige og passer derfor best til små barn på korte ekspedisjoner i nærområdet.

Andre Artikler