Siljustøl_16.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 83/2019

Sporene etter et komponistliv

Sommertips! Et trolskt komponisthjem

På Siljustøl trer du rett inn i dagliglivet og komponisthjemmet til Harald Sæverud. Bli kjent med uglene, instrumentene, maleriene og arbeidsrommet til en av Norges mest kjente komponister.

Tekst og foto: Tove K. Breistein



Harald Sæverud er en av Norges fremste komponister. Han sa selv at hans musikk kom fra jorden, og landskapet på Siljustøl var hans største inspirasjonskilde. Den 176 mål store tomten er i dag et nettverk av stier og turveier. Parken er åpen for alle og gratis. 




Hver morgen spaserte Sæverud barbent ut i gresset etter å drukket et lite glass sjøvann hentet på 40 meters dyp i Korsfjorden. Han mente at det var oppskriften på et sunt og langt liv, og det fikk han også rett i. Han døde i en alder av 95 år.

Som en 14 år gammel gutt hørte jeg usynlige ugleskrik i sommernatten. Dette var utgangspunktet for musikken min.
- Harald Sæverud



I vår vestlige verden er ugler forbundet med visdom og kunnskap, mens i japansk kultur er fuglen symbol for døden. Sæverud var en religiøs mann som også hadde sansen for det overtroiske. Han var glad i ugler og var overbevist om at han ville vende tilbake til Siljustøl som en ugle etter sin død.


Harald Sæverud planla å bli begravd på sin egen eiendom. Han pekte selv ut stedet hvor han skulle gravlegges slik at han fra graven kunne skue opp til sitt arbeidsværelse.



Sæveruds kone, Marie Lolita Hvoslef, ble født i New York, hvor hun vokste opp i en velstående norskættet familie. Da hun var ferdig med skolen, flyttet hun til Bergen og giftet seg 19 år gammel med en bergensk forretningsmann. Da hun senere møtte Harald Sæverud, ble hun forelsket i den eksentriske komponisten og valgte å skille seg fra ektemannen. I 1939 flyttet de inn på Siljustøl, som var en bryllupsgave fra moren Sella Hvoslef. Marie var selv kunstner – og den første kvinnen i Bergen med førerkort.




Sæverud ble født på Nordnes 17. april 1897. Som ung gutt forsøkte Sæverud tidlig å komponere, og i skoletiden skulket han gjerne noe av undervisningen for å høre militærmusikken spille.




Sæveruds arbeidsværelse er fullt med instrumenter, klenodier og tegninger av barn og barnebarn på veggen. Mange av dem har også selv blitt kunstnere og musikere i voksen alder.



Sønnene Sveinung, Tormod og Ketil vokste opp på Siljustøl. Her er guttene blitt malt med to års mellomrom slik at de er på samme alder på maleriet. For at de skulle sitte i ro, måtte Sæverud lese eventyr.




En fargerik, dansende plastikkblomst står i vinduskarmen på arbeidsrommet til Sæverud, akkurat slik som da han levde.



FAKTA

Siljustøl Museum er åpen hver søndag kl. 12–16 fra 12. mai–25. august. Omvisninger hver hele time i husets mange rom. Etter omvisningen får besøkende kaffe, og barna et eget aktivitetshefte og filmvisning. Barna kan også låne bøker.

Inngang kr. 110,-/Barn u. 16 år gratis.
www.siljustolmuseum.no

Transport:

Ta Bybanen til Råstølen. Derfra er det ca. 10 minutters gange inn Harald Sæveruds vei, eller ta buss til Fana stadion. Fortsett til fots videre opp Siljustølveien, ca. 5–10 minutter.

Se skyss.no for rutetider.


Andre Artikler