DSC05526.jpg
01. juli 2020

På VilVite spirer Skaperhagen

Senk turbotempoet, utforsk med hendene og drøm deg vekk.

Jeg husker det godt, følelsen av de trippende beina som fikk løpefart idet museumsbilletten var kjøpt og porten åpnet. Plutselig hadde man fått så uendelig mye å utforske, og så utrolig dårlig tid. VilVite er uomgjengelig et offer for løpeutforskning. Her skal alt oppdages og testes, det er om å gjøre å finne de kuleste tingene først, for å kunne være den som kan vise dem frem til de andre man er med. VilVite er iver og lykkelige hvin og løping til neste. 

Tekst: Mette Paust-Andersen

I møte med de mer langsomme installasjonene, de som trenger litt tid, er tålmodigheten kort. Derfor er det et skikkelig eksperiment VilVite nå har igangsatt, å lage et område hvor man skal sette seg ned og bygge ting med en funksjon, fra bunnen.

Rakettverksted og båtbyggeri

I Skaperhagen er det elementene som skal i spill, det er maskiner som blåser luft, som lyser, det er sand, vann og bevegelse. Til enkelte av installasjonene hører det et lite verksted. Her er det bord med krakker rundt, verktøy og materialer. Det er rundt disse bordene man skal skape. Her kan du bygge raketter til utskytning i rakettmaskinen, fallskjermer å sende til værs i vindviften, nye ord og flytende båter. 

Å bli invitert inn

Sommeren igjennom skal det være en museumsvert plassert i Skaperhagen, og dette er lurt. Jeg tror det er avgjørende for gode opplevelser i hagen at man inviteres inn og veiledes gjennom de mange byggeprosjektene på de forskjellige stasjonene. Det er nemlig ikke alt som er like intuitivt. Her er det verksteder tilpasset hver sin installasjon, men de står litt hulter til bulter. Rørene til ballmaskinen er eksempelvis å finne i kasser inni verkstedet for nye ord, og stasjonen for å bygge båter er i et annet rom enn dammen man skal teste dem på. 

Mindfullness ved sandmaskinen

En del av installasjonene i området har man glede av også uten å ha laget noe på forhånd, og enkelte av disse kan man bli stående ved i evigheter, mens man hypnotiseres inn i dagdrømmerier. Det er fort gjort å falle i staver mens man lager mønster i roterende sand, leker med lysstråler eller får baller til å trille over en rullene skive. 

Imidlertid er det enkelte trøblete momenter som bryter zentilværelsen. Noen av installasjonene er ikke i bruk, og mange foreldre ergrer seg over at sin ungdoms hellige gral – flipperspillet – har hengt seg opp. Slike ting kan raspe litt i helhetsinntrykket, men er kanskje noe man må regne i møte med installasjoner som dagen lang er utsatt for ivrige og hastige besøkende. 

Skaperhagen oppsummert

Her er det de som har tid til å bygge, prøve, endre og prøve igjen som får mest igjen for besøket. Skaperhagen passer derfor best for alle som har vært på VilVite før, og som har tiden til å senke tempoet for å utforske. Har du det, kan du bygge vidunderfulle laftebygninger, få raketter til å fly og sende fallskjermer til værs. 

 

Foto: VilVite

Andre Artikler