Bybanekunst kanin.jpg
01. juli 2020 Saken ble først publisert i Barn i Byen - Bergen nr. 83/2019

Hop on–hop off i egen by

Hopp på Bybanen og opplev en 44 minutters lang kunstreise.

Fra Byparken til Flesland kan du oppleve et 44 minutters langt kunstgalleri. Langs Bybanen venter både kunst- og naturopplevelser, helt gratis! Vi viser vei til kortreist ferielykke langs Bybanetraséen.

Tekst og foto: Elin Reisæter

Byparken – et galleri i seg selv
Mellom de to første stasjonene i Bergen sentrum finnes et vell av skulpturer i klassisk og mer moderne stil, så her må du ha et våkent blikk. Dette er de høye herrers område. Edvard Grieg, vår verdenskjente komponist, vender stolt ryggen til Bybanevognene, mens Norges første statsminister, Christian Michelsen, rager høyt oppe på en sokkel på Festplassen. Hodet hans er en yndet landingsplass for uærbødige duer. Når vi nærmer oss Nonneseter stasjon, skimter vi Bergens grunnlegger, Olav Kyrre, på sin fyrrige hest.

Hop off: Ta turen innom Hovedbiblioteket og lån med deg en bok eller to for feriedagene, før du fortsetter kunstreisen. Du kan også låne spill, film og instrument med deg hjem.


(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Norges første statsminister på høy sokkel på Festplassen. 

Hop on – hop off
Stemmen til Bybanen annonserer at vi ankommer Florida stasjon. Florida er perfekt som utgangspunkt for kunst- og spaserturer, både i Nygårdsparken og kunstløypen ved Store Lungegårdsvann. Jeg går av. Det er ti minutter til neste bane, så jeg rekker akkurat å gå gjennom teglskulpturen «Bergen». Noen har tydeligvis vært her før meg, for det verken ser eller lukter særlig duggfriskt inne i skulpturen. Vel ute i den friske luften igjen, studerer jeg stålskulpturen «Den lekende linje». Skinnende og snurrig støtter den seg til Høyteknologisenteret. Mon tro om det går an å bruke skulpturen som en rutsjebane?

Hop off: Du kan rekke en dukkert før kunstreisen fortsetter. Den nye badestranden på Møhlenpris ligger bare 5 minutters gange unna. Eller kanskje du vil ta turen innom Någårdsparken.for å mate endene?

I Paradistunnelen er Bybanens kanskje mest barnevennlige kunstverk.

Stjålet barn på Danmarks plass
AFKs «Stolen Child» er gatekunst på Danmarks plass. Motivet av feen på hodeskallen er inspirert av et dikt. Flere gatekunstnere har funnet plass til kunsten sin langs Bybanetraseen, så det er bare å følge med! Over inngangen til Årstad videregående skole er de en gang så nyskapende glassmaleriene av Benny Motzfeldt med motiver fra yrkesfagene.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: «Stolen child» på Danmarks plass 

Det lyser, det lyser, det lyser!
Tre av tunnelene på traseen mot flyplassen har elektroniske kunstverk. De suser fort forbi. I Fageråstunnelen skimter vi «Prime» som lysende geometriske figurer. Formene skifter stadig og er inspirert av trafikklys. Svusj, der var de borte.

I Paradistunnelen er Bybanens kanskje mest barnevennlige kunstverk. Ingen er mer begeistret for kunstverket «Puls» enn barna. Stadig kan man observere småtasser i parkdress med pannen klistret mot ruten. Begeistrede barnestemmer roper «Se, se, se!» eller: «Det lyser, det lyser, det lyser!». Dette er den beste form for kunstformidling. Barnas entusiasme får voksne til å åpne øynene, slik at de også følger den 150 meter bølgende LED-lyslinjen langs tunnelveggen.

Flere gatekunstnere har funnet plass til kunsten sin langs Bybanetraseen, så det er bare å følge med!

Reisefølge
Stjernen Adebaran lyser sterkt på himmelen og betyr følgesvenn. «Adebaran» finner du på Fantoft stasjon. Stjernen blir også kalt «Tyrens røde øye», og det er som om det gigantiske murmaleriet stirrer inn på meg i vognen og følger etter meg ut av stasjonen.

Hop off: Kanskje det er på tide med litt frisk luft. En runde på Storetveitmarken byr på både utsikt, fugleliv og grønt gress mellom tærne.


Nesttun-kaninen
På Hop stasjon er det godt å strekke litt på beina. Jeg går sørover langs skinnegangen til en liten holme i Nesttun-vannet. Her bor det en kanin, «The White Rabbit». Det store hvite dyret av glassfiber er nærmest blitt et landemerke for Nesttun. Mens jeg vandrer rolig videre til neste stasjon, planlegger jeg en piknik ved kaninens føtter neste gang jeg tar kunstreisen.

Siden jeg først er på Nesttun, stikker jeg oppom torget og kikker på statuen «Fole». I nesten 50 år har barn kravlet rundt, ridd på, falt av og lekt ved den rolige hesten.

Hop off: Om du vil bruke mer tid på Nesttun, kan du ta turen innom biblioteket for å få et boktips eller to.


Hurra for 17. mai
Det er sus over Mårdalens monumentale murmaleri, «1:1 000 483». Den bunadskledde kvinnen slår begeistret ut med armene og er som hentet ut fra en helnorsk turistbrosjyre. Damen har selskap av en flyger, en same og teksten til Bergens «nasjonalsang», «Nystemten», i en blanding av bergensk og arabisk. Bunadsskjorten, og resten av kunstverket, kan til tider bli litt mosegrodd, men de fleste stasplagg får en vask til 17. mai – helt sikkert dette også.

Hop off: Om du enda ikke har brukt badebuksen, eller fiskestangen, så er det muligheter for det nå. Fra Mårdalen Bybanestopp og ned til badeviken i Skjoldabukta, er det 16 min gange.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: «1:1 000 483» på Mårdalen. 

Skal vi kjanke?
«Kjankaren». Bare tittelen til kunstverket i Skjoldtunnelen gjør litt eldre bergensere fjerne i blikket. I «gamle dager» kjanket ungene ved at de holdt seg fast bak på bussen og seilte oppover bakkene på glatte «bekare», altså beksømstøvler. Grus, salt, trafikkøkning og fokus på sikkerhet, har satt en effektiv stopper for datidens ekstremsport. Den elektroniske «Kjankaren» består av store panel med LED-lys som sender lysende kjankare etter vognene innover i tunnelen.

Hopp off: Nå er du mer enn halvveis på kunstreisen, og det er kanskje tid for å strekke på beina. Bare 15 minutters spasertur fra Råstølen Bybanestopp, venter Harald Sæveruds eventyrlige hjem. Sæverud museet har sommeråpent om søndager fra 12. mai–25. august, kl. 12–16. Gratis inngang for barn/110,- for voksne, gratis kaffe/te på billetten, samt aktivitetshefte og film for barna. Turområdet og parken er alltid åpen og tilgjengelig.


(Saken fortsetter under bilder)

Foto: «Kjankaren» i Skjoldtunnelen.  

Gjesp!

Turen nærmer seg endestasjonen. Skulpturene «Olje-Norge» fyker ubemerket forbi og fenger meg ikke. De seks skulpturene i brennlakkert aluminium på Sandsli viser hver på sin måte til sider ved oljerikdommen i Norge. Skulpturene er for små, og jeg klarer ikke å engasjere meg.

«Sirkelspill» mellom Sandslimarka og Kokstad, viser abstrakte figurer malt på betong og på plater. Kunsten er plassert inni og utenfor tunnelen. Heller ikke disse kunstverkene syns jeg kler rollen som spesialbestilt bybanekunst. Det blir for lite og for tamt for en passasjer i fart.

Refleksjoner på endestoppet
Vel fremme på Bybanens siste stopp, stiger kunstgleden igjen! Et veggrelieff i aluminium og stål bestående av 84 moduler med forskjellige strukturer, pryder betongveggen bak Bybanestoppet. «Modulære reflek­sjoner» skal gi inn­trykk av høy fart og passer derfor godt på en flyplass.

Eg ve’ te’ BERGEN? med det samme
Ikke helt som i Hollywood, men sju 5,5 meter høye og 2,5 tonn tunge bokstaver er boltet fast til fjellveggen og utgjør kunstverket «BERGEN?» ved Flesland lufthavn. Til tross for spørsmålstegnet, hersker det ingen tvil om at når dette skiltet lyser mot deg, er du kommet til Bergen. Kanskje med fly, kanskje på kunstreise med Bybanen.

Vel fremme på Bybanens siste stopp, stiger kunstgleden igjen! 


Foto: Hollywood-tendenser på Flesland. 

En tur/retur kunst, takk
I tre kvarter har jeg sittet med panoramautsikt over kunst og varierende landskap. Jeg har sett mange mennesker, og vært på en kortreist og miljøvennlig utflukt. Jeg har hatt god tid til langsomme tanker. Før jeg vender tilbake til byen, spiser jeg en is på fly­plassen. Hadde jeg reist effektivt hadde jeg kommet meg tilbake til utgangspunktet på en og samme billett.

En kunstreise gjennom i byen for 38 kr. Tenk det!



Foto: En velfortjent ispause før returen. 


FAKTA

Bybanen har sitt eget kunstprogram som er finansiert gjennom Bergens­programmet. Ny kunst er laget langs traseen – et samarbeid mellom Statens vegvesen, Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune. Private aktører som DNB og BKK har også bidratt.


Bybanebillett t/r Bergen-Flesland: Kr.38/Barn under 6 år reiser gratis. Barn fra 6 til 17 år reiser gratis sammen med en voksen med fullprisbillett eller periodekort på lørdager, søndager og offentlige fridager. Husk at du kan reise så mye du vil på samme billett i hele
90 minutter. Se www.skyss.no

Kunstverk omtalt i artikkelen kronologisk Byparken – Flesland:

Edvard Grieg, Ingebrigt Vik, 1917, Byparken
Christian Michelsen, Gustav Vigeland, 1938, Byparken
Olav Kyrre, Knut Steen, 1978, Bibliotekhaven
Bergen, Per Kirkeby, 1989, Florida
Den lekende linje, Britt Bøhme, 1993, Florida
Stolen Child, AFK, 2014, Danmarksplass
Glassmaleri, Benny Motzfeldt, 1963, Danmarksplass
Prime, Marius Wats, 2010, Fageråstunnelen
Adebaran, Maria Sundby, 2010, Fantoft
Puls, HC Gilje, 2010, Paradistunnelen
The White Rabbit, Rachel Dagnall & Anita Hillestad, 2010, Nesttunvannet
Fole, Skule Waksvik, 1971, Nesttun
1:1 000 483, Torunn Skjelland, 2013, Mårdalen
Kjankaren, Gisle Frøysland, 2013, Skjoldtunnelen
Olje-Norge, Annette Kierulf og Caroline Kierulf, 2015, Sandsli
Sirkelspill, Per Formo, 2015, Sandslimarka-Kokstad
Modulære refleksjoner, Anders Sletvold Moe, 2017, Bergen lufthavn Flesland
BERGEN?, Ragnar Kjartansson, 2017, Bergen lufthavn Flesland

Andre Artikler