Speaker Park 3.jpg
01. juli 2020

Høytalerkunst for høy og lav

Det er ikke ofte vi vestlendinger får vasse gjennom tørt høstløv i parkene. I utstillingen «Speaker park» på Oseana venter både høstløv, sanselige parklyder og eksperimenter med wow-effekt.

Tekst og foto: Elin Reisæter

«Speaker park»: 30.03–07.04.2019.

Vi er invitert til Os for å vandre rolig gjennom løvstore tøyfiller i lyd- og kunstutstillingen «Speaker Park» i Galleri Hvelvet på Oseana Kunst og Kultursenter. 

Engler i sneen 
Mens utstillingen blir erklært for åpnet og behagelige lyder strømmer ut av 24 høyttalere, ligger en håndfull små barn og lager engler i rause fillehauger på gulvet. De voksne som er på konsertutstilling, har gitt slipp på eget fottøy og vandrer fornøyd rundt i galleriet med lånte flippflopper på føttene. Et langstrakt rom er fylt med kreative og høyst ulike høyttalere. De henger, de slenger, de er forkledd som skulpturer og møbler. Publikum blir oppfordret til å kjenne på høyttalerne og vandre rundt i rommet mens konserten pågår. Både voksne og barn ser ut til å like denne løse formen. Høstløv-fillene er det umulig å ikke bli sjarmert av.

Utstillingen har absolutt wow-effekt.

Tankene bak utstillingen
Går vi på tur i en virkelig park, blir mange av sansene våre satt i sving. Vi hører lyder, vi tar nye veivalg, og med det kommer det inntrykk fra helt andre kanter. Når vi betrakter ting fra en annen vinkel, kan vi oppleve noe helt nytt. Sånn er det i «Speaker Park», og sånn er det i det virkelige livet. 

Kunstnerne bak «Speaker Park» har ønsket å flytte slike lydopplevelser inn i galleriet og vil at publikum skal reflektere over blant annet musikkteknologi. Høyttalerprodusenter, kunstnere, komponister og musikere har produsert utstillingen sammen. De har skapt et audiovisuelt rom der publikum må bruke både øyne og ører. 

WOW
Utstillingen har absolutt wow-effekt. Et sånt rom har vi ikke sett før, og det kan bli en stund til neste gang. 

Nyskapende musikk, kollektiv eksperimentering og forskning er en del av «Speaker Park». Presentasjonen av utstillingen kan lure oss til å tro at den er for de få og spesielt interesserte. Utstillingen kan møtes fra musikalske, estetiske eller filosofiske innfallsvinkler. «Speaker Park» kan også rett og slett bare oppleves, uten å reflektere så mye utover det. Jeg syns «Speaker Park» er full av gode opplevelser og humør. Utstillingen føles inkluderende og bred som en fire felts motorvei. «Speaker Park» anbefales alle!Fakta:

«Speaker Park» er en utstilling med nykomponert musikk. 24 høyttalere med kreativ utforming er laget spesielt til utstillingen. Seks kunstnere og komponister har samarbeidet om «Speaker Park». Utstillingen byr på flere konserter i utstillingsperioden. Alle interesserte blir invitert til å lage egne komposisjoner til høytalerparken. 

Det er daglige drop-in felleskomposisjoner mandag til fredag kl. 15–20.

For denne utstillingen er det utvidet åpningstid:
Man–fre 11–20 (NB! Onsdag 11–18)
Lørdag 11–16
Søndag 12–18

Medvirkende:
Mari Kvien Brunvoll og Antti Sakari Saario – komposisjon og lyddesign
John Pigott og Roar Sletteland – skulptur, høyttalerdesign og utforming
Leo Oran Preston and Mai Veronica Lykke Robles Thorseth – konsept, regi og tekst

Drop-in felleskomposisjoner:
Mandag til fredag kl. 15–20 kan interesserte komme for å lage sine egne komposisjoner. Det blir workshops med veiledning i bruk av høyttalerne, og det vil være mulig å låne opptaksutstyr for å gjøre opptak i nærområdet.

WRAP med Mari Kvien Brunvoll, Jon Pigott, Leo Preston, Antti Sakari Saaria, Roar Sletteland og Veronica Robles Thorseth.

Utstillingen står til 7. april.

www.oseana.no/nb/arrangement

 

Andre Artikler