Blått hav_05350.jpg
16. mars 2021 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 83/2019

Blått hav så langt du ser?

Søppelkunst og ungt miljøengasjement.

Hva er havet for deg? Er det klukkende lyder mot bryggen, følelsen av å ta sesongens første, isende svømmetak eller en verden av reker, tang og lys som bølger i vannet? For elever ved Møhlenpris og Rothaugen skole er det først og fremst vann, fisk og plast.

Tekst og foto: Mette Paust-Andersen

Når seilskutene i årets Tall Ships Races entrer Bergen Havn i juli, kan bergenserne vente seg mye fint. En shantirungende innseiling, gratis musikkfestival og aktiviteter for hele familien. Barn i Greta Thunbergs generasjon skal sørge for at de besøkende også får med seg en kile av alvor. Elever fra Rothaugen og Møhlenpris skole skal lage et kunstverk om et hav som er i ferd med å endre karakter.


Foto: Begynnelsen på et kunstverk. Elever fra Rothaugen og Møhlenpris skole skal samarbeide om å skape kunst av alt søppelet som ligger og flyter i Bergen Havn. 

Bergensere og søppel
– Hvalen som ble funnet på Sotra døde etter å ha spist tretti plastposer. Det vi driver med dreper dyr, sier Alva. Hun er elev ved Rothaugen ungdomsskole, og en del av skolens miljøgruppe. Denne ble startet i kjølvannet av plasthvalen, og jobber aktivt med problematikken knyttet til den økende mengden plast i havet.

Elevene har blant annet samarbeidet med UniResearch om å kartlegge plasten som finnes i Vågen i Bergen. En maskin innerst i Vågen har fått navnet «Slurpen» og slurper til seg plasten som kommer flytende i sjøen. En gang i uken tømmer elever ved Rothaugen Slurpen, og fører statistikk over plasten som er funnet:

– Søppelet vi finner i Vågen kommer fra bergenserne selv. Vi finner mye emballasje fra BigBite og McDonalds, forteller Leonard. Ungdommene mener at problemet ikke nødvendigvis er at ignorante innbyggere kaster søppelet rett på sjøen, men at infrastrukturen ikke er tilrettelagt for god nok søppelhåndtering:

– Det er ikke nok søppelspann, sier Alva.

– Og de vi har, blir ikke tømt ofte nok, sier Julie, og legger til: – På søndagene blir de aldri tømt, og det gjør at avfallet fra helgen blåser fra overfylte bosspann og havner på sjøen i Vågen.

Søppelkunst
Nettopp søppelet fra Vågen utgjør den viktigste bestanddelen i prosjektet som elevene fra 7. trinn ved Møhlenpris skole og 9. trinn ved Rothaugen skole nå går i gang med. Sammen skal de tømme Slurpen for boss, og i løpet av våren skal de gjøre det om til et kunstverk som skal pryde plassen utenfor Radisson-hotellet under Tall Ships Races.

Nå er de samlet for å brainstorme rundt mulige tiltak for å hanskes med søppelproblemet for godt. Fra de voksne som leder workshopen får elevene klar beskjed om at plasten vil bli deres problem om få år, at det er avgjørende for havet at vi handler nå og at de som barn og unge har en evne til å tenke nytt og annerledes. Og her har de voksne rett, det mangler ikke på forslag til hvordan vi kan holde havet blått:

– 1% av skatteinntektene våre burde gå til å rense havet, mener Leonard, og får anerkjennende nikk fra syvendeklassingene rundt ham.

– Få pant på poser, en magnet som kan samle plast, gjøre plast dyrere og bærekraftige produkter billigere, unngå syntetiske materialer i klær og resirkulere, er noen av de andre forslagene som blir lest opp fra arkene rundt omkring. Få et nytt hav og gå naken, hører også til på listen, og er noen av de mer radikale tiltakene som kan løse problemet.

Et hav av mulighet – eller håpløshet?
Prognosene sier at i 2050, dersom vi ikke gjør noe, vil det være mer plast enn fisk i havet. Jeg lurer på om de unge er preget av håp eller håpløshet når de nå skal arve en verden med et skakkjørt miljø og klima:

– Det er fint å se hvor mye som blir gjort, at folk begynner å bry seg, og at de streiker, sier Julie.

– Men selv om folk blir engasjert kommer det fremdeles fullt av plast ut i havet, hele tiden, sier Alva matt. Et lite strå av håp planter elevene i arbeidet med kunstverket, for kanskje kan det sørge for at de besøkende får en tankevekker, at de til og med vil komme til å gjøre hva de kan for å holde havet blått?


Fakta:

Blått Hav Kreativ: Under kunstprosjektet «Blått Hav Kreativ» samarbeider elever fra Rothaugen ungdomsskole og Møhlenpris barneskole om å lage et kunstverk som uttrykker problemet med plast i havet. Kunstverket stilles ut ved Radisson-hotellet i Vågen under Tall Ships Races,
21. –24. juli.

Passion for Ocean–festivalen inntar havbyen Bergen. I en hyllest til havet inviteres alle til gratis folkefest på Marineholmen lørdag 31.8 kl. 12–20. Bryggekanten og bystranden vil fylles opp med musikalske innslag, bryggeprat og aktiviteter for folk i alle aldre. Her kan du vasse sammen med marinbiologer og andre haveksperter, og lære om hvordan vi sammen kan jobbe for å ta vare på alt det kule og flotte havet har å by på. Mer info på passionforoceanfestivalen.no

Fem ting du gjøre for å holde havet blått:

1. Skap mindre avfall! Kjøp brukt, bruk handlenett og kutt bruken av engangsplast. Da gjør du at det produseres mindre boss som kan komme på avveie til havet. 

2. Resirkuler bosset ditt! Da er du med på å samle og utnytte det avfallet som allerede finnes.

3. Bruk klær av naturmaterialer som bomull, silke, hamp, lin og ull. Syntetiske tekstiler som polyester, nylon, polyamid, akryl, lycra og elastan sprer mikroplast.

4. Se etter svanemerkede produkter. Disse inneholder ikke mikroplast. 

5. Lag en dugnad, rydd stranden! Du kan hente gratis strandryddesekker på en av BIRs gjenvinningsstasjoner, og levere disse kostnadsfritt tilbake. Besøk holdnorgerent.no for å få en oversikt over strender som trenger rydding.



FNs bærekraftsmål
I samarbeid med Fana Sparebank vil Barn i Byen  en artikkelserie fremover ta for oss FNs bærekraftsmål sett med barnas øyne:
I denne utgaven ser vi på mål nummer
14: Liv under vann, som handler om å bevare og bruke hav- og marine ressurser på en bærekraftig måte.

Andre Artikler