Fair_7180.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang på Barn i Byen – Bergen nr 79/2018

Test din rettferdighetssans på Forskningsdagene

Hva er egentlig mest «fair»?

Tekst: Siri Breistein Foto: Embla Ryan

Tenk deg at du og søsteren din får i oppgave å rydde rommene. Den som er flinkest til å rydde rommet sitt vil få en belønning. Selv om du synes at du har fått det renere og penere på mye kortere tid enn søsteren din, skal du da ha all belønning? Eller kanskje er det mer riktig at søsteren din også får belønning, for hun har jo gjort et forsøk på å rydde. Hva er mest rettferdig? Og hva er egentlig rettferdighet?

På årets Forskningstorg under Forskningsdagene i Bergen kan du teste din rettferdighetssans. Er det mest rettferdig å alltid dele likt, eller skal den som er best få mest? Dette er et viktig spørsmål, ikke bare for deg og din familie – men for hele samfunnet.

Når barna blir eldre synes de ikke at ulikt nødvendigvis er urettferdig.

– Vår forskning viser at hva du synes er greit og ikke greit, avhenger av hvor gammel du er og hvor du kommer fra, forteller forskningskoordinator Ingeborg Korme på FAIR ved Norges Handelshøyskole (NHH). Forskerne på FAIR prøver å finne ut hva folk synes er rettferdig og om ulikhet egentlig er urettferdig. Forskningen deres vekker nå internasjonal oppmerksomhet.

– Små barn synes at alle skal få likt, men når barna blir eldre synes de ikke at ulikt nødvendigvis er urettferdig.


I ulikhetsforskningen til NHH-teamet er 60 land involvert, og tidligere har forskerne sammenlignet barn i Kina med barn i Norge når det gjelder synet på rettferdighet. Barn fra ulike land tenker forskjellig om rettferdighet.


– På Forskningstorget vil to barn få følgende oppgave: De skal trikse med en fotball, og som alle vet er det store forskjeller på hvor flinke vi er til å trikse. Et tredje barn skal bestemme hvem som skal belønnes, forklarer Ingeborg.

Barn fra ulike land tenker forskjellig om rettferdighet.

– Vi ønsker at barna skal reflektere over hva som er rettferdig. Er det best å gi samme belønning til begge, selv om den ene trikser bedre med fotballen enn den andre, skal vi gi litt til den ene eller alt til den andre? spør forskeren.

– Nordmenn generelt er opptatt av alt skal være likt, vi liker ikke at noen får fordeler og andre ikke, understreker Ingeborg Korme.


Ta med deg familien til Forskningsdagene og finn ut hva dere synes er mest «fair».




Fakta:


Forskningsdagene i Bergen inviterer til kunnskapsfest den 22. september.
Kl. 11.30–16 på Festplassen.
Opplev mulighetsrommet, spill med livets molekyler, ta gang-sertifikatet, lytt til lyder under vann, forsk på mikroplast – og mye mer.
På Forskningsdagene kan du eksperimentere, se og høre om alt som skjer i forsknings- og utdanningsmiljøet i byen vår. Gratis! Ingen aldersgrense.


www.forskningsdageneibergen.com


Senteret ved NHH som forsker på rettferdighet har fått navnet Centre for Experimental Research on Fairness, Inequality, and Rationality (FAIR), og er landets ledende miljø på ulikhetsforskning.

Andre Artikler