Skjermbilde 2018-04-25 kl. 09.55.07.png
01. juli 2020

Slår et slag for norske tegneserieskapere

5. mai er det duket for tegneseriefestivalen «Bergtatt» på hovedbiblioteket i Bergen. På programmet står blant annet tegneworkshop med tegneserieskaper Malin Falch og et besøk av Ida Neverdahl, som kommer for å fortelle om sin morsomme og filosofiske tegneserie for barn, «Jojo».

Tekst: Julie Solli

Du trenger ikke å være tegneserieentusiast for å få utbytte av tegneseriefestivalen Bergtatt. På festivalen er det ikke bare noe for godt etablerte tegneserieentusiaster, men også for folk som bare er litt nysgjerrige og helt vanlige barnefamilier, lover festivalarrangørene på Bergen Offentlige Bibliotek.

Sammen med Tegneserieskaper og redaktør i tegneserieforlaget Überpress, Are Edvardsen, og Foreningen Dragefjellet, står de bak festivalen som finner sted på selve tegneseriens dag.

Familievennlig tegneseriefest

Flere av tegneserieskaperne på programmet lager serier for barn og ungdom. I tillegg til Regine Toften Holst, som lager serien «7» for ungdom, kommer blant annet Øyving Lauvdahl, som har laget de interaktive bøkene «Jakten på Teddy» og «Nordlysbarna» for barn. Are Edvardsen trekker frem flere favoritter fra programmet:

– Malin Falch kommer for å fortelle om sin tegneseriebok, «Nordlys», om Sonja som sammen med en fremmed gutt reiser til en annen verden og et Norge fullt av magi. Falch skal dessuten holde en tegneworkshop under festivalen som kan være verdt å få med seg, sier Edvardsen.

– For de litt yngre er Ida Neverdahl verdt å nevne. Ida er aktuell med boken «Jojo» som retter seg mot 9-12 åringer. Jojo er en gutt med lilla, krøllete hår som går på barneskolen. Han havner stadig i rare, magiske situasjoner hvor dagligdagse ting plutselig blir til søte små figurer, legger han til.

Større fokus på norsk kultur

Som initiativtakeren bak festivalen har Are Edvardsen en klar motivasjon med Bergtatt – å slå et slag for norske tegneserieskapere:

– Jeg så et klart behov for å markere tegneseriens dag i større grad enn hvordan den har blitt markert frem til i dag. Outland pleier å dele ut gratis tegneserier, men der er det snakk om utenlandske blader. Jeg ønsker at det skal fokuseres mer på norske tegneserieskaperne, forteller Edvardsen.

Serier fra USA og Japan dominerer markedet, men i og med at det finnes så mange gode tegneserieskapere i Norge, synes han det er viktig å løfte disse. Dessuten er mange av de norske seriene viktige formidlere av norsk kultur og historie: 

– Mange norske tegneserier har fokus på vår egen kultur. Vi har for eksempel Malin Falch med tegneserien «Nordlys» som er inspirert av norske eventyr og norsk mytologi, og John Jamtli, som bruker norsk krigshistorie som inspirasjon, sier Edvardsen.

 

Bergtatt fyller hovedbiblioteket 5. mai, og varer fra kl. 12 – 21. Program og mer informasjon finner du på Bergen Offentlige Biblioteks nettsider og på Facebook. Festivalen er gratis, og åpen for alle.

Andre Artikler