Taekwondo_06 - Selma 6 år.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 77/2018

K’ihap!*

En trening på Sotra Taekwon-Do Klubb viser at sporten er mer enn høye spark og rop – her skapes også mestring og selvfølelse.

Tekst: Julie Solli Foto: Tove K. Breistein

Taekwon-Do er mer enn bare slag, spark og selvforsvar. Med stort fokus på respekt, mestringsfølelse og ansvar for egne handlinger, hjelper kampsporten barn å bygge selvtillit. Vi har tatt turen til Sotra Taekwon-Do Klubb for å være med på trening.

Inspirert av «Mesternes Mester»
– Det er gøy å lære spark, forteller en begeistret Selma Marie Eriksen, seks år. Det var mens hun så på NRK-serien «Mesternes Mester» at Selma fikk øynene opp for kampsporten. Fem ganger verdensmester i kickboksing, Tonje Sørlie, var en av deltakerne og Selmas store favoritt! Senere ble kickboksing byttet ut med Taekwon-Do. Nå trener hun hver tirsdag på Straume. Salen er fylt med jenter og gutter i hvite Taekwon-Do-drakter som leker sisten. Gledeshyl gjaller i veggene, og det er ikke en eneste sur mine å finne. Før juleferien var elevene oppe til gradering der de alle fikk gult merke på beltene sine. Tre ganger i året viser de frem hva de har lært, og får en ny farge på beltet, noe som vil si at de stiger i beltegrad.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: FELLESSKAP. Marianne instruerer barneklubben i Sotra Taekwon-Do klubb.

– For mange er gradering både kjekt og litt skummelt. Det å mestre denne prøven er godt for selvtilliten og dessuten et målbart bevis på at man har kommet et skritt videre på veien i Taekwon-Do, forteller trener Marianne Lindgren. Sammen med Hege Marie Schlanbusch trener de barneklassen for nybegynnere.

Alle er velkommen
– Da stiller vi opp! roper trener Marianne.

Barna står på rekke og rad og bukker til treneren og flaggene som henger foran dem – det norske flagget ved siden av flagget til NTKD (National Taekwon-Do Norway). Hver trening starter med elevenes ed, som består av fem regler i Taekwon-Do. Både eden og sporten bygger på de fem grunnprinsippene; høflighet, ærlighet, iherdighet, selvkontroll og ukuelig ånd. Alle må stå på rekke med høyre håndflate i luften og gjenta eden før treningen begynner. Én etter én prøver de etter beste evne å gjengi hva de husker, noen husker mer enn andre, men alle prøver og det er overraskende lite tulling å oppspore. Jenter og gutter fra alderen fem år og oppover er med. Klubben tar inn elever hele året, så det er bare å møte opp på trening om du vil prøve deg.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: LÆRERMESTER. Marianne Lindgren er instruktør på åttende året og ser hvordan idretten skaper mestringafølelse og trygge barn.

– Jeg syns det er aller gøyest når vi leker leker, forteller Adrian Vabø Landim.

– Også graderingen da. Det var gøy å få gult merke på beltet, legger han til. Klassekameraten Oskar Mathiesen Solli er enig: Leking er det gøyeste på treningen. Begge har gått på Taekwon-Do i et halvt år. En hel time med kommandoer, spark og disiplin kan bli litt i meste laget for enhver seksåring. Derfor blir det lagt inn et par leker i timene, ofte med innslag av Taekwon-Do, som for eksempel å gjøre høye spark dersom du blir truffet i kanonball.

Vokser med idretten
– Er det noen her som kan spikke? trener Marianne samler alle i en ring. Nå skal de øve på å beskytte seg mot slag og spark. To og to går de sammen for å lære hvordan de skal komme seg ut av et håndgrep . Dette gjør de ved å dytte den andres hånd nedover, slik man gjør når man spikker. De to trenerne går rundt og viser hvordan de skal gjøre det. I dag har de fått en ny elev i klassen, og han får ekstra veiledning. Ikke alle har helt forstått at det ikke er en konkurranse, og holder igjen hånden sin så fast de klarer.

– Pause! Nå kan alle drikke og gå på do!

Det er moro å se hvordan barn vokser på å drive med idretten. 

Barna løper til alle kanter, tar seg en kjapp slurk av vannflasken sin og løper tilbake i salen for å få lekt litt før det er oppstilling igjen. Det går bare noen minutter etter at treningen har begynt igjen før en av elevene må springe på do. Det er ikke så lett å planlegge dobesøkene. Marianne Lindgren har trent barn i Taekwon-Do i åtte år og syns det er kjekt å se utviklingen hos elevene. 

– Det er moro å se hvordan barn vokser på å drive med idretten. Noen er så sjenerte at de knapt vil bevege seg eller si et ord høyt når de starter. At de litt senere både tør å ta ordet og stolt vise frem hva de har lært, er stas for oss trenere å være med på, forteller hun, og legger til:

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: TAEKWON-DO STILLINGEN. Ariel (6) er nybegynner og har inntatt Teakwon-Do stillingen. 

– Her lærer barna mestring, både i det å omgås hverandre på en fin måte, men også i forhold til å mestre nye ting i Taekwon-Do. Det handler både om de fysiske tingene man lærer, men også om det å oppføre seg ordentlig, ta imot beskjeder og å kunne stå på gulvet under en gradering og vise frem det man har lært siden sist. Jeg håper jo at barna både blir tryggere og får økt selvtillit av å gå på Taekwon-Do. Vi styres av mottoet: kvalitet, trygghet og etikk, hvor vi ønsker å oppnå både fysisk og mental balanse.

Hjemmelekse
Hver time avsluttes med en enkel hjemmelekse, som å hjelpe til med å sette inn i oppvaskmaskinen og si fine ting til foreldrene sine. I dag er hjemmeleksen å lære ordene «punch», «makgi» (blokker) og «chagi» (spark). En sport som gir barn selvtillit og lærer dem om respekt og høflighet, er så mye mer enn bare spark og selvforsvar.Fakta:

Sotra Taekwon-Do Klubb ligger ved parkeringshuset på Sartor senter. Treningstider for nybegynnere: Hver tirsdag 17:30 – 18:30. Opptak: Åpent inntak hele året så lenge det er ledig plass.
www.sotratkd.no

Gradering:
Alle barn begynner med hvitt belte og går så over på gult, grønt, blått og til slutt til rødt. I tillegg til de ulike fargene markerer striper og merker at det er hele 21 graderinger.

Elevenes ed:
1. Jeg skal følge reglene i taekwon-do.
2. Jeg skal respektere instruktøren og seniorelevene.
3. Jeg skal aldri misbruke taekwon-do.
4. Jeg skal bli en forkjemper for frihet og rettferdighet.
5. Jeg skal hjelpe til å bygge en fredeligere verden.

Andre klubber: Det finnes mange steder hvor man kan trene Taekwon-Do i Bergen! Få en oversikt over kurs på nettsiden til Bergen Taekwon-Do klubb:
www.btkd.no

Nyhet!
Bergen Taekwon-Do klubb har fått et nytt tilbud for de minste! Er du fire–seks år kan du nå trene Taekwon-Do i Haukelandshallen tirsdager kl. 17–18.
Påmelding:
www.btkd.no

* K’ihap er et mye brukt kamprop i Taekwon-Do, og betyr noe sånt som «å forene energi».

Andre Artikler