Hekseringen_Jarl.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 73/2017

– Vi skal gjøre noe som er komplett uventet av oss!

Fyllingsdalen Teater går «all in» med «Hekseringen», og lover hekser som flyr over hodene på folk og masse pyro.

Tekst: Anders Skogrand  Foto: Tove K. Breistein

Fyllingsdalen Teater har nå inntatt Bergenshus Festning med storsatsingen «Hekseringen». Vi møter 12 år gamle Kristina i Bergen anno 1665. Mormor er arrestert og dømt for hekseri, og Kristina må ta valg som kommer til å endre henne for alltid. Hva er det som skjer på Lyderhorn om natten – og finnes hekser på ordentlig? Barn i Byen har møtt teatersjef Jørn Kvist som er klar for en heftig heksesommer.

Dere lover en spektakulær forestilling? 

– Vi går ut av vårt gode skinn på det tekniske. Hekser skal fly over hodene på folk. Det blir magisk med trylling og smelling, massevis av pyro, lys og lyd. Musikken er komponert fra bunnen av av to råflinke komponister. Det blir et ganske heftig lydbilde. Det er over hundre medvirkende, nesten 80 av de er å se på scenen.


Foto: Vi har opsjon på Bergenshus festning i tre år så det ligger til rette for at det skal bli en tradisjon, sier en spent teatersjef Jørn Kvist.

Stykket handler blant annet om en hekseprosess, som er et dystert tema. Hvorfor er det noe for barn?

– Veldig mye fra Bergens historie er ganske dystre greier. Mange bergensere har et forhold til historien om Anne Pedersdatter. Vi har lyst til å gjøre noe som kan få barn til å forstå det som skjedde. Samtidig vil vi lage en historie om en jente som klarer å sette skapet litt på plass. Vi vil si noe om at det er helt allright å være annerledes. «Hekseringen» er sånn passe mye linket til byens historie med passe mye fiksjon og løgn og oppspinn, fant og fjas og gøy. Heksene lever sammen med den øvrige delen av byens befolkning og møtes om natten for å utøve sine ritualer. Det blir ganske skummelt, så den passer for barn i skolealder og oppover.

Det blir magisk med trylling og smelling, massevis av pyro, lys og lyd.

Er dette litt som heksene i Roald Dahl?

– Ja, om man ikke lar seg inspirere av Roald Dahl skal man ikke drive med barneteater! Mine beste leseopplevelser fra barndommen er Roald Dahl, og Astrid Lindgrens «Mio, min Mio». Vår historie er litt inspirert av begge disse.

Dere overtar på en måte stafettpinnen fra «Kaptein Knurr»?

– Det hadde vært plass til både «Kaptein Knurr» og «Hekseringen». Jeg var lei meg da de måtte legge inn årene. Det er lite som skjer for barnefamilier i sommerferien. Det hadde vært bra om det oppsto sterkere tradisjoner for å gjøre ting i Bergen om sommeren for et ungt publikum.

Om man ikke lar seg inspirere av Roald Dahl skal man ikke drive med barneteater.

«Kaptein Knurr» måtte gi seg på grunn av økonomien. Deres billettpriser ligger 100 kroner høyere enn dem. Er ikke det litt dyrt?

– Generelt har prisnivået i Bergen ligget avsindig mye lavere enn andre steder. Hadde dette stykket blitt satt opp i Oslo, hadde kanskje billettprisene vært det dobbelte. Vi har ingen tanke om at dette skal være noen økonomisk gullgruve. Til det er det for dyrt å produsere. Målet økonomisk er å komme helskinnet ut av det, og til det bør vi ha 5 000 mennesker.


Foto: De to hovedpersonene Kristina og Peder omgitt av hekser: Kristine Alida Grønsdal Netteland, Marcus Haukland (Peder), Siv-May Knutsen, Linnea Selvik Hellesøy (Kristina) og Mariell Christensen.

Hvorfor lager dere en så stor forestilling?

Vi har et ønske om at vi, i alle fall en gang i året, skal gjøre noe som er komplett uventet av oss. Noe som gjør at vi er nødt å krype ut av komfortsonen og utfordre oss selv. Vi vet at når vi ligger litt på vippen og er veldig sultne på det prosjektet vi gjør og knytter til oss nye krefter og andre profesjonelle medvirkende, så har det mye å si for all den andre aktiviteten vi gjør.

Hvordan blir sommerferien din?

– Det blir lite ferie på oss alle. Vi kommer til å ha en sommerferie der vi skal bo og jobbe sammen, være oppå hverandre, både barn, amatører, profesjonelle og ungdom i en herlig blanding. Vi kommer til å jobbe seint og tidlig, i regn og i sol, og det kommer til å skape minner og erfaringer for livet for samtlige, uansett hva man er. Jeg kunne ikke tenke meg en finere gjeng å dele sommeren med!

 


 

Jørn Kvist er 38 år, gift med Jeanette Smørdal, har to barn, Leah på ti og Ida på fire år. Siden 2012 har han vært teatersjef ved Fyllingsdalen Teater.

 

 

 

Andre Artikler