Rosenkrantztårnet_Knut Høyås_2_web.jpg
01. juli 2020

Ukens intervju – Slipp fantasien løs og dra på oppdagelsesferd i Rosenkrantztårnet

Vi har snakket med museumspedagog for Bymuseet i Bergen, Knut Høiaas, om hvorfor du bør ta turen til Rosenkrantztårnet i sommer. Her kan du tre rett inn i middelalderen, en tid med konger, riddere og fangehull.

Tekst & foto: Julie Solli

1. Hva skiller Rosenkrantztårnet fra andre bygninger og museum i Bergen?
– Det er først og fremst hele oppdagelsesferden rundt i tårnet. Her kan du gå rundt på egenhånd og bare slippe fantasien løs. Med en gang du kommer opp i trappene mister du litt perspektivet på hvor du er og det er stadig nye rom å utforske. Du kan gå fra nåtidens Bergen og rett inn i middelalderen, en tid med riddere, soldater og fangehull.

2. Hvordan er det lagt opp for barn her?
– Barn skal få slippe fantasien løs og dra på oppdagelsesferd i tårnet. Her kan de kle seg ut, prøve hjelmer, sverd og buer og leke at de er riddere eller konger for eksempel. Hver allehelgensdag har vi åpent om kvelden der det er lagt opp til ferd gjennom tårnet i mørket med skuespillere som har kledd seg ut. Da tilbringer mange både to og tre timer inne i tårnet.

3. Hva er mest populært blant barn?
– Fangehullet og sverdene du kan låne her er nok det som fenger barna mest. Utsikten er også noe alle husker, både ung og gammel. Vi ser ofte at barn går ut på toppen av tårnet med en skrekkblandet fryd. Nysgjerrigheten vinner over frykten kan man si. Vi ser veldig sjelden at barn er likegyldig til opplevelsen de har hatt i tårnet.

4. Hva mener du er viktigst å få med seg?
– Selv synes jeg det er viktig å få med seg historien om tårnet, men for barn er det nok trappene i seg selv. Her trer du inn i en egen verden og mister litt perspektivet på hvor og i hvilken tid du befinner deg. Det føles nesten som om trappene aldri tar slutt og stadig vekk dukker det opp nye rom.
vår egen by?

5. Hvor er bergenserne? Er vi flinke nok til å utforske vår egen by?
– Det er litt rart i grunn, men vi ser ikke så mange bergensere her. Vi er flinke til å oppsøke museer når vi er på ferie i andre land, mens her hjemme glemmer vi det nok litt bort. Vi har jo alltid mulighet til å dra på museer i egen by for de er jo ikke langt unna og da tror jeg vi rett og slett glemmer å oppsøke de. Med jevne mellomrom kommer det litt stressede bergensere som skal få besøk fra utlandet som de skal ta med seg rundt i byen og vise frem Bergen for. Da må de ha lynkurs i de forskjellige attraksjonene for de må jo vise at de kjenner sin egen by.

6. En av deres utstillinger, «Miserabiles Personae», er spesielt rettet mot barn. Hva handler denne utstillingen om?
– Denne utstillingen har vi fått i fra Norsk Barnemuseum i Stavanger. Utstillingen fokuserer på det første lovverket vi fikk som omhandlet samfunnets ansvar for å ta vare på de fattigste. Magnus Lagabøte, som var konge i Norge i 1263-1280, var den første i Norge med en såkalt barmhjertighetslovgivning der en var pliktet til å ta vare på de fattigste i samfunnet som av forskjellige grunner ikke kunne jobbe. I utstillingen følger vi to 10 år gamle barn fra 1200-tallet, en prestesønn og en datter av tjenestefolket. Vi får et innblikk i de to unges liv.



Foto: Opplev den interaktive utstillingen ««Miserabiles Personae» i Rosenkrantztårnet i sommer. 

7. Hva kan du gjøre og oppleve i denne utstillingen?
– Du kan tegne, prøve tidsriktige klær, prøve deg på å pakke inn en babydukke slik de gjorde på denne tiden, eller iføre deg hjelmer og våpen. Det er også muligheter til å lage sin egen middelalderby her.

Andre Artikler