Maritim byvandring_1319.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 73/2017

På mobiljakt etter sjøfarere

Selv om den største Pokémon-bølgen har lagt seg, kan du fremdeles gå på skattejakt i byen med mobilen din. Hvorfor ikke bruke resten av sommerferien på å jakte etter kjente sjøfarere og oppdage sjøfartsbyen Bergen?

Tekst & foto: Siri Breistein

Med appen «Maritim Byvandring» kan du gå gatelangs i Bergen‚ gjennom trange smau, over torg og travle allmenninger, grønne parker og gamle industriområder. Inviter venner og familie med på oppdagelse, eller kanskje hele klassen vil på tur. Med appen kan du velge mellom tre historiske løyper, og den mest barnevennlige er løypen på Nordnes.

Barn i Byen møter mannen bak de historiske digitale fortellingene på den aller ytterste posten på Nordnes. Bård Økland er arkeolog og konservator på Sjøfartsmuseet. Han har valgt å møte oss på Ballastbryggen, på kanten av Nordnesparken. Det var ballasthandler Sander Olsen som engang eide denne bryggen og solgte stein som ble lastet ombord i skipene for å gi stabilitet.

– Ballasthandler Olsen var også dykker og drev eget dykkerfirma. Han bodde her på Nordnes, i et hus som fremdeles står ved inngangen til Akvariet. Det var mye trafikk på denne bryggen, og under utgravningene fant Sjøfartsmuseet blant annet flintstein fra utlandet, sier Bård. 

I dag myldrer det også av liv. SFO-barn fra Nordnes skole jakter i fjæren etter levende kryp, og etter at Bergen kommune restaurerte bryggen har bergenserne fått et helt nytt utfluktssted med direkte tilgang til sjøen.

 Om du sliter med å få ungene med på tur, så last ned appen «Maritim Byvandring». 

Perfekt løype for barn
– Det som er så gøy med Nordnes er at det er en bydel med mange maritime spor, forteller Bård. – Her er bomiljøer for sjøfolk og familiene deres, seilskipsverft, dokken, sjømannsskolen og sjøfarernes aldershjem.


På Nordnes venter i alt 15 poster, en av dem er plassert utenfor barndomshjemmet til skipsreder Hilmar Reksten.

– Hvorfor anbefaler du denne løypen spesielt for barnefamilier?

– Det er et så utrolig fint område. Her er kort avstand mellom postene og med løypen får du se hvordan helt vanlige folk bodde på 1800-tallet. Samtidig er det steder som du kan bruke, sånn som her. På denne posten kan du både ha piknik, gå på krabbejakt og ta i bruk badebuksen din. Eller spaser fem minutter og ta deg en dukkert på Nordnes sjøbad.

– Og husk at disse løypene trenger du ikke å følge fra a til å når du går løypen. Du får opp en GPS på mobilen og kan velge deg nærmeste post fra der du står, forklarer Bård, som drømmer om å lage en ny digital løype om slavefart og sjørøvere. Selv jakter han fremdeles på Pokémon og lærer samtidig om hvordan man får folk fanget. For det er ingen hemmelighet at Bård Økland ønsker å få alle; barn, ungdom og voksne, hektet på byens sjøfartshistorie.

Om du vil vite mer om ballastbryggen, sjøfartsbyen og bli enda bedra kjent med din egen by, så last ned appen «Maritim Byvandring» og beveg deg ut på Nordnes.

God oppdagelsestur!


Fakta:

Den digitale appen «Maritim Byvandring» tar deg med på en historisk maritim reise. Velg  mellom tre ulike ruter, hvor ruten Nordnes-Nøstet er mest barnevennlig. Du blir guidet rundt ved hjelp av mobilens GPS-posisjon, og når du er nærmere enn 20 meter fra neste post, dukker den automatisk opp i appen. Appen er gratis, og kan også lastes ned på engelsk. Den er utviklet av Bergens Sjøfartsmuseum i samarbeid med Maritime Bergen, VilVite og Capgemini.

 



Møt skipperen på museet!

Bergens Skipperforening fyller 150 år og representanter fra foreningen gir glimt av hvordan det er å være skipper til sjøs. 
På Bergens Sjøfartsmuseum kan du møte en levende skipper: 27/8 og 24/9 kl. 11–15.
Museet er åpent 15. mai–31. august:
Man–fre: 10–16, lør og søn: 11–16.
Inngang kr. 80,-/gratis.



Ta klassen med på levende historietime!

Bergens Sjøfartsmuseum tilbyr levende byvandringer for skoleklasser ledet av arkeolog Bård Økland. Byvandringene er populære, tilbys hele året og går rundt Vågen; fra Mariakirken og ut på Nordnes. En stor del av vandringen er knyttet til middelalderen og 2. verdenskrig.
Målgruppe: Elever fra og med 6. trinn.
Varighet: ca. 1,5 t.
Info: undervisning@sjofartsmuseet.no

 

 

Andre Artikler